VIDEO: Observațiile Din Spatele Proiectului Tânăr în România
În ediția de vineri a emisiunii Generația Z am stat de vorbă cu Ana Domenic și Răzvan Stroie – doi studenți pasionați de jurnalism de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Ei şi-au împărtășit viziunea și experiențele în cadrul proiectului lor de colaborare cu Facultatea Publică de Jurnalism din Tours, Franța.
Articol de eugenvrabie, 28 noiembrie 2023, 11:33
Proiectul lor, Tânăr în România, a avut teme precum migrația părinților, migrația tinerilor, comunitatea LGBTQIA+ și impactul muzicii asupra acestor realități.
Cei doi și-au împărtășit motivația inițială pentru acest proiect. Pentru Ana a fost o provocare lansată în cadrul seminarului de franceză și a văzut în acest demers o oportunitate de a-și lărgi orizonturile și de a lega noi prietenii, mai ales fiind în primul an de studiu. Răzvan a fost atras în proiect de profesoara de seminar și s-a dovedit o experiență unică.
Am discutat și despre importanța internetului în deschiderea oamenilor spre acceptarea unor noi perspective. Răzvan a evidențiat importanța în procesul de învățare, dar și neregulile acestuia: „Trebuie să ne folosim de internet ca să învăţăm, dar internetul este şi foarte neregulat şi putem să atingem nişte colţuri pe care nu le-am fi atins în viața noastră”. Ana ne-a încurajat să intrăm și în librării pentru informații exacte.
„Te trezeşti singur într-o țară despre care nu știi nimic”. Răzvan a adus în discuție experiența sa Erasmus în Franța, subliniind provocările și beneficiile acesteia, care, în viziunea lui, a însemnat să cunoască tineri cu interese comune și să facă schimb de idei între culturi. „Eu recomand că e o experienţă şi de învăţat, dar şi socială”.
„Toţi pe care îi cunosc s-au întors aici. Întradevăr, aici este acasă. Au reuşit să aducă ce au învăţat acolo!”. Este un aspect important dezvăluit de Ana, legat de întoarcerea tinerilor după experiențe de studiu sau muncă în străinătate. Majoritatea celor pe care îi cunoaște s-au întors acasă în România, evidențiind că, în ciuda provocărilor sau oportunităților din afara țării, mulți consideră că acasă este acolo unde își pot aduce contribuția și își pot dezvolta pasiunile.
Discuția a abordat atât sensibilitatea cât și importanța subiectului comunității LGBT în România, cu accent pe lipsa de reprezentare și observațiile din protestele anti-lgbt, dezvăluind nevoia unei voci unite și a susținerii pentru această comunitate.
Muzica, un alt aspect evidențiat în proiect, a fost percepută ca un element cu impact, în special în rândul celor mai tineri, subliniind influența acesteia în parcursul de creștere și dezvoltare a unei persoane. Ei ne-au adus la cunoştinţă că tinerilor francezi le-a plăcut cel mai mult YNY Sebi, din trendingul românesc.
Ana a numit jurnalismul drept „Un pod de legătură între generații”. Proiectul lor nu numai că evidențiază problemele și temele relevante pentru tineri în România, ci și reprezintă un pas înainte spre construirea unui pod de legătură între generații prin intermediul jurnalismului, oferind astfel o platformă de înțelegere și schimb de idei într-un mod autentic și inclusiv.
Ne reîntâlnim vineri de la 21:00, pe București FM, în Generația Z.