VIDEO: Ștefan Ciochinaru – „Europa este sub asediu. E un război hibrid menit să destabilizeze lumea democratică.”
Articol de Monica Liche, 23 octombrie 2023, 16:55
Pe 7 octombrie, în Israel, au murit peste 1400 de persoane și alte 3300 au fost rănite în urma atacului Hamas, conform anunțului făcut de Ministerul Sănătății Israelian. De atunci întreaga dinamică a puterilor mondiale se află într-un echilibru precar.
În timp ce Israelul și-a anunțat intenția de a invada Fâșia Gaza, precum și de a lichida organizația Hamas, până la ultimul membru, Iranul anunța susținerea unor viitoare atacuri Hezbollah, împotriva Israelului, în cazul invaziei anunțate. Moscova își trimite ministrul de externe în Iran, președintele SUA vorbește în continuare despre soluția celor două state, Palestina și Israel, iar Europa fierbe sub manifestațiile pro palestiniene, lângă războiul din Ucraina.
Ștefan Ciochinaru, profesor de științe politice și jurnalist, a venit #InComunitate pentru a ne vorbi despre toate acestea, într-o analiză socio-politică a momentului.
„De fapt, este același război. Este un nou teatru de operațiuni, al treilea. Primul incendiu a pornit în Ucraina, anul trecut, în februarie, al doilea incendiu a fost în Nagorno Karabackh, între Azerbaidjan și Armenia, încă nu este stins, acolo tăciunii încă mocnesc și am văzut că, în urmă cu o săptămână, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că există informații serioase cu privire la pregătirea unei invazii a Azerbaidjanului în Armenia, iar acest avertisment a fost reiterat ieri. Al treilea incendiu a fost pornit în Orientul Mijlociu, în Israel, odată cu atacul terorist al Hamas-ului.
În Gaza controlul a fost preluat de acest Hamas. Hamas este mână în mână cu Hezbollahul, care este aripa militară, este armata, de fapt, a înființată, structurată și încadrată de către Iran și care își are bazele în Siria și în Liban. De asemenea, are ca scop distrugerea statului Israel, deci Hamas-ul și Hezbollahul se întâlnesc în această idee finală a distrugerii Israelului și tot aici este și Jihadul Islamic, o organizație mai mică, dar de asemenea teroristă, de asemenea, cu baze în Orientul Mijlociu și în Gaza. Toată povestea aceasta, tot acest atac împotriva Israelului a fost o chestiune foarte bine orchestrată. O să mă întrebați, cui folosește? Până una alta, folosește foarte mult Rusiei, care se află în dificultate, în Ucraina și care acum a provocat acest incendiu, astfel încât să creeze dificultăți lumii libere.”
„Trebuie să înțelegem că în momentul de față ne aflăm, deși nu e declarat, deși nu e recunoscut, în mijlocul celui de al 4-lea Război Mondial”, spune Ștefan Ciochinaru, iar acesta este un război hibrid care are scopul de a schimba lumea democratică, o lume bazată pe legi și drepturi, pe libertate și libertatea cuvântului, într-una în care domnește haosul.
„Am avut 2 războaie mondiale, însa am avut al III-lea Război Mondial, Războiul Rece și acum ne aflăm pe mijlocul celui de al IV-lea Război Mondial, care este declanșat de așa numitele puteri sau țări revizioniste. De ce revizioniste? Pentru că poți să revizuiască, vor să schimbe ordinea internațională, care îi amenință. Ei se simt amenințați de o ordine internațională bazată pe legi, bazată pe principii democratice, bazată pe drepturile omului, bazată pe liberul schimb, bazată pe libera circulație a persoanelor, a ideilor. Aceste țări au structurat, au creat niște sisteme politice, sociale și economice autoritariste. Simțindu-se amenințate, ele vor să revizuiască această ordine, declarând că e nevoie de o lume multilaterală, în care fiecare să facă ce vrea în țara lui. Inclusiv crime împotriva umanității. Și aici întâlnim și Rusia și Iranul, și Coreea de Nord și, din păcate, și China.”
Atacul grupării teroriste Hamas a avut consecințe dramatice în Israel, însă replicile Israelului la acest atac, precum și amenințarea cu invazia Fâșiei Gaza au stârnit un val de reacții în lume, iar manifestațiile pro Palestina s-au extins, mai ales în Europa.
„Europa e sub asediu! Avem de-a face cu un război hibrid menit să destabilizeze lumea democratică.”, spune Ștefan Ciochinaru, profesor de științe politice și jurnalist, doctor în drept internațional.
„Acesta este obiectivul. Atunci, ”à la guerre comme à la guerre”, cum ar spune domnul Macron , trebuie luate măsuri în consecință. Și pe bună dreptate, o serie de țări au suspendat acordul Schengen și au reintrodus controale la frontieră, pentru că nu trebuie să lași aceste celule teroriste să se plimbe prin Europa, ca pe prispa casei părintești și trebuie, într-un fel, să răspunzi. Franța a făcut foarte bine, a interzis orice manifestație pro Palestina, iar ce e interesant este că acele comunități favorabile israelienilor au înțeles să nu manifeste nici ele.”
Ziua de 7 octombrie va rămâne în istoria atacurilor surpriză. Un atac mârșv, desfășurat în ziua de Shabbat, o zi în care israelienii se odihnesc, o zi de sărbătoare pe care o respectă. După acest atac, va exista o invazie israeliană în fâșia Gaza? „ Fără îndoială, în cele din urmă se va intra cu trupe la sol în Gaza. Se va întâmpla acest lucru. Dar se va întâmpla când va alege armata israeliană acest lucru, nu când vrea Hamas.”, spune Ștefan Ciochinaru.
„S-au răsturnat niște scenarii. Pe ce au mizat cei din Hamas? Că vor face acest atac de teroare maximă, vor lua prizonieri, iar Israelul va răspunde instantaneu și toată lumea arabă se ridică atunci, Hezbollahul va avea motiv să intervină, Hezbollah fiind o armată, având în spatele lui Iranul și, la o adică, intervine și armata siriană și se dă lupta. Surpriza strategică uriașă a fost că Israelul nu a atacat. A anunțat, iar a anunțat și a tot anunțat planul de a ataca, până i-a obosit pe toți, așteptând, ăștia nu dorm de două săptămâni, tot așteptând să fie invadați. Inclusiv astăzi a intrat un tanc 100 m, după care s-a reîntors. E un război al nervilor.
Obiectivul politic al Israelului este să gonească Hamasul din Gaza, pentru că este singura garanție că oamenii aceia vor putea să se ducă să are la câmp fără să fie împușcați. Ce este cert, nu știu cum se vor desfășura lucrurile în continuare, nu știe nimeni. Nu știm cât va dura. Dar este clar că la sfârșitul acestei povești Hamas nu va mai exista în Gaza. Nu va mai exista în Cisiordania. Nu va mai exista în Orientul Mijlociu, nu pe teritoriile acestea atât de încercate de istorie.”