Asociațiile de proprietari pot da în judecată Primăria Capitalei pentru lipsa apei calde și a căldurii
Pot obține asociațiile de proprietari despăgubiri pentru lipsa apei calde și a căldurii?
Articol de Mircea Apostolescu, 26 iulie 2023, 16:31
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) oferă asistență juridică asociațiilor de proprietari afectate de lipsa căldurii și a apei calde, pentru a acționa în justiție Primăria Municipiului București (PMB) și pe operatorul serviciului public de termoficare, Compania Municipală Termoenergetica (CMTEB).
Toate asociațiile de proprietari care doresc să beneficieze de sprijinul juridic al FACIAS și să se alăture demersului în instanță pot contacta asociația la adresele de e-mail abuzuripmb@facias.ro sau edreptultau@facias.ro.
„FACIAS vine în ajutorul asociațiilor de proprietari, oferindu-le sprijin juridic, pentru a demara o acțiune comună, prin care să solicităm Primăriei Capitalei despăgubiri și, în special, de a efectua toate procedurile pentru a înlocui aceste componente și pentru a remedia această situație”, a declarat, pentru București FM, avocatul Florian Mihăileanu, care reprezintă FACIAS în acțiunea împotriva PMB și a CMTEB.
El susține că multe asociații de proprietari nu au beneficiat și nu beneficiază de agent termic, în sezonul rece, respectiv de apă caldă, la parametrii din contractul de furnizare cu CMTEB, deși și-au achitat facturile la energie termică.
„Bineînțeles, au fost foarte multe asociații care, deși au cotizat cota lor lunară de întreținere, au fost foarte multe situații în care a fost oprită și căldura și apa caldă, din cauza faptului că componentele erau defecte, toate țevile erau defecte”, susține avocatul Florian Sebastian Mihăileanu.
Apă caldă și căldură la parametri contractuali, peste 80 de ani?
Cel mai grav este, însă, faptul că, în ritmul actual de înlocuire a rețelei de termoficare, modernizarea acesteia ar dura 80 de ani, susține avocatul FACIAS.
„Noi, într-un răspuns pe care l-am avut de la Compania Termoenergetica, în prezent, se înlocuiesc 50 km de țevi. În ritmul actual, vorbim de 50 km de țevi înlocuite, pe an. Vă dați seama că va dura 80 de ani ca toată rețeaua de 4000 km să ajungă la standarde normale”, susține avocatul Mihăileanu.
FACIAS a depus deja plângeri în instanță împotriva Termoenergetica și Primăriei Capitalei pentru încălcarea drepturilor cetățenilor!
FACIAS a acționat, deja, în instanță PMB și CMTEB, în privința eșecului rezolvării problemelor legate de furnizarea apei calde și a căldurii, deoarece Primăria Capitalei, prin Termoenergetica, are obligația de a furniza pe tot parcursul anului apă caldă la o temperatură de cel puțin 55 grade Celsius la intrarea în bloc.
Ori, din cauza avariilor repetate, de cele mai multe ori, apa caldă nu doar că nu e furnizată la temperatura stabilită prin contract, ci nu e furnizată deloc. Aceeași situație și în cazul agentului termic. În majoritatea timpului acesta este furnizat sub parametri, iar zilele întregi fără căldură sunt deja o obișnuință pentru bucureșteni.
Bucureștenii trebuie să fie despăgubiți pentru apa rece plătită la preț de apă caldă și pentru facturile crescute pentru furnizarea agentului termic necorespunzător, cred cei de la FACIAS.
„În fața lipsei de responsabilitate și a nerespectării promisiunilor făcute de Primăria Capitalei și de Compania Termoenergetica, în privința rezolvării problemelor legate de furnizarea apei calde și a căldurii, FACIAS a luat decizia de a acționa în instanță aceste instituții, solicitând emiterea tuturor actelor și procedurilor specifice, pentru a asigura înlocuirea componentelor de conductă din rețeaua de termoficare.
E vorba de componente foarte vechi, care s-au deteriorat și, din cauza asta, foarte mulți proprietari au suferit de lipsă de apă caldă și căldură, în Capitală”, a mai declarat Mihăileanu.