INSP: Concentrațiile de E.coli din Marea Neagră nu se încadrează în scenariul unei „situații anormale”
Articol de bucurestifm, 20 iulie 2023, 09:25
Ca urmare a informațiilor prezente în spațiul public referitoare la concentrații mari de Escherichia coli (E.coli), în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări:
„Prezența E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv:
- până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă
- până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună
- peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfăcătoare.
În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită.
Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare.
Aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în ”situație anormală” și nici în situația de ”poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone.
Prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute.”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.
„Ca urmare a informațiilor prezente în spațiul public referitoare la concentrațiile mari de Escherichia coli (E.coli), în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări:
Creșterile menționate sunt punctuale, nu grupate și disparate în timp, restul probelor prelevate din zonă indicând o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă. Totodată, probele prelevate în ziua imediat următoare, au avut rezultate cu valori normale.
Recomandări pentru populație pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri:
- Evitați înghițirea apei din mare;
- Consumați apă potabilă doar din surse monitorizate și avizate sanitar, monitorizarea calității apei potabile fiind asigurată și de către producător /distribuitor;
- Recomandăm îmbăierea doar în zone monitorizate din punct de vedere al calității apei de îmbăiere prin examene microbiologice de laborator;
- Respectați normele generale de igienă;
- Utilizați grupurile sanitare publice;
- Este indicat să faceți duș după îmbăiere.”, potrivit INSP.