VIDEO: Diana Iașciurjinschi – „Se organizează tot felul de ateliere, tabere la Casa Bună”
Articol de dianamatei, 9 iunie 2021, 18:00
Invitată în emisiunea „În Comunitate”, a fost Diana Iașciurjinschi de la Asociația „Casa Bună”.
În țara orfelinatelor groazei din urmă cu 30 de ani, există și case bune. Există case și oameni buni: spații frumoase și oameni frumoși.
Case și voluntari. Valeriu Nicolae e omul, iar „Casa Bună” e locul. Omul sfințește locul, povestește Diana Iașciurjinschi de la Asociația „Casa Bună”.
„Mișcarea a pornit-o Valeriu Nicolae, comunitatea a crescut. Am început la Jilava, acolo a apărut prima Casă Bună. În Nucșaoara și Lerești a început anul trecut, în pandemie; e doar la nivel de voluntariat, încă nu avem o casă adevărată. 150 fac clase online, cu voluntarii…Avem deja terenul, iar pentru casă ne-am înscris la Swimathon”.
În „Casa Bună” cresc aripi copiilor cu ele tăiate. Pentru ei, voluntarii, oamenii buni, deschid orizonturi. Sufletele, pline de neîncredere, descoperă că siguranța de sine nu este utopie și se învață cu răbdare și dragoste.
„Se organizează tot felul de ateliere, tabere la „Casa Bună”. Sunt chemați cei care au potențial, iar expuși fiind la tot felul de provocări, încep să crească. E multă joacă și nu se pune presiune pe ei, sunt lăsați să descopere. Nu îi cerți, ci îi faci să înțeleagă că pot…lor le este teamă de eșec. ÎI ești prieten, ești alături de el, mergi împreună cu el să le fie bine, voluntar”.
„Casa Bună” e castelul din poveste. Acolo mergi să câștigi: dragoste, respect, educație.
Acolo, „servictorii” din povești ajută, cu dăruire, prinți și prințese pentru care viața a pornit cu stângul.
„Casa e un loc care se adună energii, e o comunitate, un trib în sensul cel mai frumos. Ne-am găsit unii pe alții, parcă ne cunoaștem de-o viață. E și un loc fizic, vin copii din medii defavorizate, nu neapărat orfani. Acoperim golurile din educația primită dar nu doar despre învățat e vorba, se joacă, primeasc o masă caldă…înseamnă sănătate, au controale medicale. Avem o caravană medicală, cu medici care muncesc gratuit”.
În „Casa Bună” dragostea e regina, zâmbetul e paj, iar joaca e cheia pentru viitorii oameni buni.