BEC întoarce decizia renumărării voturilor la sectoare și la Biroul Electoral Municipal
Articol de Vicentiu Andrei, 1 octombrie 2020, 21:17
Biroul Electoral Central a hotărât că Biroul Electoral Municipal al Capitalei poate decide DACĂ se renumără voturile în vreo secție sau în vreun sector!
În urma însa cu putin timp Biroul Electoral Central a trimis decizia inapoi la BEM București:
„Având în vedere prevederile art. 95 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, care reglementează procedura de contestare a operațiunilor de votare, de deschidere a urnelor, de numărare și totalizare a voturilor, precum și de înregistrare a rezultatului votării în procesele-verbale, văzând procedura de întocmire, verificare și predare-primire a proceselor-verbale privind rezultatele alegerilor prevăzută, de Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020,
ca urmare a numeroaselor cereri de „renumărare” a voturilor,
luând în considerare prevederile art. 39 alin. (4) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora hotărârile Biroului Electoral Central sunt obligatorii pentru toate birourile electorale din țară, precum și pentru toate organismele cu atribuții în materie electorală, de la data aducerii la cunoștință în ședință publică și ca, prin urmare, nicio hotărâre a birourilor electorale de circumscripție nu poate contraveni hotărârilor emise de Biroul Electoral Central,
în vederea aplicării unitare a legii în procesul de reverificare a datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării,
Biroul Electoral Central a adoptat măsura emiterii următoarei circulare:
În cazul în care birourile electorale de circumscripție hotărăsc reverificarea datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, această procedură va fi efectuată cu respectarea strictă a prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020, ținând cont de următoarele reguli:
1. În cazul încărcării în SIMPV a fotografiei unui proces-verbal care conține neconcordanțe, corecturile datelor înscrise în acesta vor fi realizate de către președintele biroului electoral al secției de votare, numai în baza hotărârii biroului electoral de circumscripție comunală, orășenească, municipală sau de sector al municipiului București, la sediul acestora (art. 5 alin. 1).
2. Orice alte modificări ale proceselor-verbale vor fi făcute numai în baza hotărârilor pronunțate ca urmare a soluționării contestațiilor prevăzute de art. 3 alin. (1), de către biroul electoral de circumscripție comunală, orășenească, municipală sau de sector al municipiului București, după caz, acestea urmând a fi asumate prin semnătura președintelui și ștampila biroului electoral care a adoptat hotărârea (art. 5 alin. 3).
3. Birourile electorale de circumscripție comunală, orășenească, municipală de sector al municipiului București verificând toate cele patru tipuri de procese-verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite la nivelul unei secții de votare în vederea asigurării coerenței și a întocmirii corecte a acestora (art. 7 alin. 1).
4. Verificarea anterior menționată trebuie să asigure:
a) respectarea cheilor de control, înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării;
b) ca numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, respectiv cel al alegătorilor prezenți la urne, atât cel total, cât și cel din fiecare tip de listă electorală în parte, să fie identic în toate cele patru tipuri de procese-verbale întocmite la o secție de votare (art. 7 alin. 2).
5. Verificarea proceselor-verbale se realizează în prezența președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și a celorlalți membri ai acestora și a operatorilor de calculator care îi însoțesc. Eventualele neconcordanțe între datele înscrise în procesele-verbale se vor rezolva de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare pe baza materialelor utilizate în procesul electoral (art. 7 alin. 3).
6. Pot fi făcute corecții ale cifrelor care atestă voturile valabil exprimate obținute de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți numai ca urmare a hotărârilor biroului electoral de circumscripție pentru soluționarea unor contestații referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au lost stabilite, la nivelul secliei de votare, ca fiind voturi nule (art. 7 alin. 6).
7. Este interzis să se efectueze alte tipuri de corecții ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obținute de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților raționale și candidații independenți (art. 7 alin. 7).