Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 12 decembrie

Articol de , 12 decembrie 2018, 16:50
CINEMA
* La Cinemateca Eforie, în cadrul Bucharest Short Film Festival 2018, de la ora 19:00 rulează scurtmetraje experimentale.
* În ultima seară a Bucharest Art Film Festival, la Galeria Halucinarium (Calea Giuleşti, nr. 14, et. 4), de la ora 19:00 este proiectat documentarul „Pădurea”, de Sinişa Dragin, coproducţie sârbo-română ce descrie mărirea şi decăderea socialismului din România şi Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan şi a obsesiei sale pentru tabloul lui Andreescu „Crângul desfrunzit”, ce a jucat un neaşteptat rol în dezmembrarea confederaţiei iugoslave.
* Festivalul Filmului Kazah are azi două proiecţii la Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 18:00, drama „Suflet”, realizată de Khuat Akhmetov, ce spune povestea emoţionantă a prieteniei dintre un bătrân singuratic, Agatay, ce are grijă de o staţie meteorologică, şi Noony, un orfan de 8 ani fugit de la orfelinatul unde era abuzat şi considerat „copil problemă”;
– de la ora 20:00, drama istorică „Destin”, în care regizorul Bolat Kalymbetov re-imaginează povestea „Prinţ şi cerşetor”, bazându-se pe întâmplări reale din Kazahstanul secolului XX, când protagoniştii au de înfruntat viaţa în timpul unui experiment istoric, într-o vreme când întreaga societate kazahă suferea un proces de transformare, încercând să construiască un viitor „luminos” prin ştergerea trecutului.
MUZICĂ
* La Biblioteca Naţională a României, de la ora 18:00 începe concertul cu scop caritabil „După datini colindăm”, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, la care iau parte: Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române şi Corul bărbătesc „Cantus Domini”. Fondurile adunate sunt oferite Institutului Clinic Fundeni, secţia Oncologie-Pediatrie, pentru achiziţionarea unui aparat de încălzit sânge şi dezgheţat plasmă. La intrarea în incinta Bibliotecii Naţionale, spectatorii vor primi din partea Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti „Justinian Patriarhul”, care organizează evenimentul, daruri realizate manual de voluntari.
* Palatul Cantacuzino – Muzeul Naţional „George Enescu” găzduieşte, de la ora 18:30, evenimentul „Poveşti de război” organizat de Asociaţia culturală Club M. După o incursiune în anii de război dar şi prezentarea rolului pe care George Enescu l-a avut în acea perioadă, ilustrate şi cu un scurtmetraj reprezentativ, preşedintele fondator Club M, Matei Bucur Mihăescu, susţine un recital de pian, interpretând compoziţii proprii.
* Concertul săptămânal susţinut de Orchestra de Cameră Radio de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, aduce în faţa publicului de la Sala Radio folclorul românesc autentic, prin creaţiile compozitorului Sabin Drăgoi, de la a cărui trecere în eternitate se comemorează 50 de ani.
* Tot de la ora 19:00, în sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti începe un concert de colinde contemporane dedicat tinerilor compozitori români ce încheie proiectul „Dincolo de colind“ iniţiat anul acesta de Institutul Cultural Român. Programul cuprinde lucrări în primă audiţie semnate de zece tineri compozitori români, inspirate din colinde româneşti culese de Béla Bartók, în interpretarea ansamblului de muzică nouă SonoMania.
* Institutul Balassi vă invită, de la ora 19:00, la o serată muzicală Lajtha László (1892–1963), unul dintre cei mai mari compozitori maghiari din prima jumătate a secolului al XX-lea, care a desfăşurat o activitate definitorie în domeniul etnografiei şi a pedagogiei muzicale, precum şi în diplomaţia culturală internaţională, despre a cărui viaţă şi operă va vorbi criticul muzical Ecaterina Stan. Evenimentul va demara cu prezentarea Suplimentului publicat împreună cu revista Observator Cultural ce completează seria de suplimente dedicate celor trei mari compozitori maghiari ai secolului trecut şi se înceheie cu un recital cuprinzând lucrări de Lajtha László, interpretate de: Borsos Edith – soprană, Csendes László – vioară, Florin Matei – violă, Iancu Theodor – violoncel, Cătălin Răducanu – pian.
* Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită, de la ora 19.00, la Palatul Suțu, la o Seară de operă cu „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu, ca parte din Stagiunea muzicală „Iosif Sava” a Fundației ACCUMM.
* Trupa olandeză Born From Pain revine la Bucureşti cu un concert ce are loc, de la ora 19:00, în Clubul Fabrica, la care participă şi trei trupe de hardcore româneşti: Rock N Ghena, First Division şi Take No More.
* De la ora 20:00, în Quantic Club începe un dublu concert susţinut de trupele Timpuri Noi şi Ţapinarii.
* Trenul Accelerat Culese din Cartier are a patra oprire în Bucureşti, la staţia Expirat Club – Halele Carol, unde-i aduce pe Fraţii Grime w. (BG) Crew.
* Delia revine în The Vintage Pub cu un concert electrizant, pe care-l dă începând cu ora 22:00.
SPECTACOLE
De la ora 19:00 încep două spectacole pentru întreaga familie:
– „Cartea Junglei – Musical”, semnat de Eduard Petru Jighirgiu, la Palatul Naţional al Copiilor;
– „Masha şi Ursul”, un serial rusesc de animaţie inspirat dintr-un basm adorat de copiii din 120 de ţări, prezentat la Sala Polivalentă dublat în limba română.