Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 15 mai

Articol de , 15 mai 2018, 15:08
CINEMA
* La Centrul Ceh este „Ziua culturii cehe”, eveniment ce prezintă, de la ora 19:15, o gamă largă de tradiţii cehe şi oferă informaţii despre limba, cultura şi diplomaţia cehă şi care se încheie cu proiecţia dramei „Žert / Gluma”, ecranizarea primului roman din cariera literară a scriitorului ceh Milan Kundera, tradus şi în limba română, regizată de Jaromil Jires în 1969. Ludvik se întoarce după 15 ani în oraşul natal cu un scop precis: să se răzbune pe Pavel, prin seducerea soţiei acestui fost prieten al său care, împreună cu alţii, au votat cu entuziasm pentru excluderea sa din partidul comunist ceh din cauza unei glume politice.
* La Cinemateca Eforie, azi au loc două proiecţii mai speciale:
– de la ora 17:00, în cadrul medalionului „Frank Sinatra – 20 de ani de la moarte (14 mai)”, comedia western „Patru pentru Texas”, regizată în 1963 de Robert Aldrich, în care mai joacă Dean Martin, Ursula Andress, Anita Ekberg, Charles Bronson;
– de la ora 19:00, comedia dramatică „Un film cu o fată fermecătoare”, regizată în 1967 de Lucian Bratu, cu: Margareta Pâslaru, Ştefan Iordache, Emmerich Schaffer, Marin Moraru, Grigore Gonţa, Ileana Stana Ionescu, filmul rulând în cadrul unui eveniment special care marchează lansarea oficială a studiului critic scris de Andrei Gorzo.
* La Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95), de la ora 19:00 sunt proiectate scurtmetraje realizate de adolescenţi în cadrul atelierului de film din 12 şi 13 mai.
MUZICĂ
* În cadrul Festivalului Muzicii Maghiare, deseară, de la ora 18.00, la Institutul Balassi are loc a doua seară a competiţiei tinerilor interpreţi la care iau parte: Cătălin Răducanu – pian, Alin Costea – voce şi Anca Săftulescu – pian, Iulia Magdalena Toma – pian, Borzási Dávid – flaut, Tibault Joubert Solorzano – violoncel, Veress Viktória – vioară, Cristina Gârbea şi Gabriel Gîţan – duo pianistic la patru mâini.
* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara a programat, de la ora 19:00, recitalul susţinut de pianistul Jonnathan Zydek, care interpretează: Sonata nr. 5, în do, op. 10 nr. 1 şi 6 Bagatele, op. 126 de Ludwig van Beethoven; Balada nr. 4, în fa, op. 52; Nocturna în Si, op. 62 nr. 1 şi Poloneza-fantezie în La bemol, op. 61 de Frédéric Chopin.
* Programul EUROPAfest de astăzi:
– în cadrul Competiţiei Internaţionale de Jazz, de la ora 19:00 susţin concert la Sala Dalles: Symbiosis (Franţa), MG3 Jazz Organ Trio (S.U.A.) şi Yazan Greselin Trio (Italia, Iordania);
– de la ora 20:00, în Caffe Ibis Nord cântă Carlo Maria Nartoni (Italia) şi J-peg Quartet (Italia).
* La CinemaPRO, de la ora 20:00 este programat concertul-eveniment „Miles David – Miles Ahead”.
* Control Club are o dublă propunere pentru deseară: concertul susţinut, de la ora 21:00, de trupa Fameless, urmat de Duro Disco, de la ora 23:00.
* Celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu continuă seria de concerte susţinute marţea, de la ora 21:30, la terasa Berăriei H.
SPECTACOLE
* Sala Palatului găzduieşte, de la ora 20:00, spectacolul exploziv de muzică şi dans dat de „Ballet Flamenco Español”.
* Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la spectacolul „Călătorii sentimentale” susţinut de actriţa Irina Movilă şi clarinetistul Constantin Urziceanu, de la ora 20.00, la Casa Filipescu-Cesianu.
EXPOZIŢII
* La Muzeul Colecţiilor de Artă, de la ora 16:00 are loc vernisajul expoziţiei „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, ce poate fi vizitată până pe 13 iunie. Expoziţia, ce se înscrie în suita de manifestări dedicate împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea Muzeului Colecţiilor de Artă ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al Românie, omagiază rolul istoricului şi criticului de artă Petre Oprea (1928 – 2011) în susţinerea şi dezvoltarea instituţiei, dar şi în încurajarea colecţionarilor autohtoni.
* Cu ocazia redeschiderii Mediatecii şi Artotecii Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, care vor funcţiona în Şos. Mihai Bravu nr. 4 alături de Biblioteca sonoră, de la ora 18:00, acolo este vernisată expoziţia „E – Etic şi Estetic”, organizată de Fundaţia Adevăr şi Centrul Cultural HDU, cu sprijinul Uniunii Artiştilor Plastici.
* În Rotonda Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, de la ora 18:30 are loc vernisajul şi lansarea catalogului expoziţiei „Sculptură la Puterea 2”, ce aduce în prim-plan doi dintre cei mai importanţi sculptori români, Mircea Roman şi Aurel Vlad. Iau cuvântul: Ion Caramitru – directorul general al TNB, Adriana Popescu – director de comunicare şi relaţii internaţionale al TNB şi Maria Paşc – curatorul expoziţiei.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* La Casa Titulescu (Şos. Kiseleff, nr. 47), de la ora 16:30 este lansată cartea „Regina Maria. Însemnări din ultima parte a vieții (Martie 1937 – Iulie 1938)” de Sorin Cristescu. Moderator: prof. univ. Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.
* Este a doua zi a celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB).
˟ La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) au loc:
– de la ora 17:00, „Mămăliga”, performance coordonat de Wanda Mihuleac cu Matei Vişniec (Franţa/România) şi Bonnie Tchien (Franţa/Taiwan);
– de la ora 18:00, „Disecţii şi perspective”, lecturi publice de poezie susţinute de: Fernanda Ecaterina Augustin, Maria Bujor, Andreea Cocari, Alexandra Cojocaru, Rodica Sânziana Cuşu, Ioan-Alexandru Mirea, Daniel Vlăduţ Perpelea, Vlad-Alexandru Popescu, Roxana Răban, Diana Răuţă, Simina Tofan;
– de la ora 19.00, vernisajul expoziţiei „Cuvinte albe în cărţi negre” – serie de 100 de cărţi de artist realizate de Wanda Mihuleac şi manuscrise de 100 de poeţi francezi şi internaţionali, proiect desfăşurat în perioada 2010 – 2017, expoziţie prezentată de Ioana Tomşa – curator, Irina Petrescu, Valentine Gigaudaut, Magda Cârneci.
˟ În grădina Librăriei Cărtureşti – Verona (Str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15), de la 18.00 începe masa rotundă „Editing Poetry / The Poetry of Editing” moderată de Magda Cârneci şi având ca invitaţi pe: Neil Astley, Tony Frazer, Clare Pollard, Pamela Robertson-Pearce (Anglia) şi Claudiu Komartin, Cosmin Perţa, Călin Vlasie (România).
˟ La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 au loc o întâlnire şi o sesiune de autografe cu António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, prilejuită de lansarea romanului său „Pe râurile ce duc…”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând.
˟ Tot de la ora 19:00, în cafeneaua Tramvaiul 26 (Str. Cercului, nr. 6), susţin lecturi publice: Octavian Perpelea, Bogdan Tiutiu, Alexandra Turcu, Sorin Despot, Nicoleta Nap, Gabriela Toma, Mihaela Stanciu. Moderatori: Cătălina Matei, Andra Rotaru.
* În cadrul celei de a 2-a ediţii a Zilelor romanului poliţist (14 – 17 mai), organizate de Institutul Francez din Bucureşti, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu are loc lansarea cărţii „Calea Răzbunării” de Antonin Varenne, în prezenţa autorului, care va acorda şi autografe.
* De la ora 19:00, la Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41) are loc prezentarea volumului în limba italiană „Da Traiano alla cortina di ferro / De la Traian la cortina de fier” de Ervino Curtis şi Elena Pantazescu.
CONFERINŢĂ
* În cadrul seriei de conferinţe Idei în Agora a Muzeului Municipiului Bucureşti, de la ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151) Augustin Ioan dialoghează cu Sorin Antohi despre „Rezidirea sacrului: retrofuturismul”.