Ascultă Radio București FM Live

Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 3 mai

Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 3 mai

Articol de , 3 mai 2018, 16:39

CINEMA

* American Independent Film Festival se încheie cu patru proiecţii în două locaţii.

˟ La CinemaPRO rulează:

– de la ora 18:00, „The Florida Project”, o fabulă minunată şi realistă a nevinovăţiei, fericirii şi iubirii familiale în comunităţile sărace aflate la marginea parcului de distracţii Disney World realizată de Sean Baker, care va avea o intervenţie prin Skype la finalul proiecţiei moderată criticul şi regizorul Kent Jones, publicul având ocazia să-i adreseze întrebări;

– de la ora 20:30, „An Evening with Beverly Luff Linn”, comedie de britanicul Jim Hosking, în care Aubrey Plaza joacă rolul lui Lulu Danger, o tânără concediată de propriul soţ de la restaurantul pe care acesta îl conduce şi care tânjeşte după iubirea vieţii ei, Beverly Luff Linn, interpretat de Craig Robinson.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului:

– de la ora 18:30, acelaşi critic şi regizor Kent Jones vă propune trei scurtmetraje realizate de Bruce Conner („Report” din 1967, „Looking for Mushrooms” din 1996 şi „Crossroads” din 1976);

– de la ora 20:30, se reia drama „Wonderstruck”, scrisă de Brian Selznick, regizată de Todd Haynes şi cu Julianne Moore în distribuţie, o călătorie înduioşătoare prin istoriile paralele ale unui oraş şi ale oamenilor care îl definesc.

* De la ora 19:00, la Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 are loc proiecţia dramei poloneze „Statele Unite ale Iubirii / Zjednoczone stany milosci” realizată de Tomasz Wasilewski, având ca personaje principale patru femei aparent fericite care, simţind euforia libertăţii post-comuniste, decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 17:30, este proiectată, la cererea spectatorilor, drama „The Red Shoes / Pantofiorii roşii”, adaptare după povestea omonimă a lui Hans Christian Andersen regizată în 1948 de Michael Powell şi Emeric Pressburger, având în distribuţie pe Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring, Austin Trevor, Esmond Knight.

MUZICĂ

* De la ora 17:30, la sediul central „Mihail Sadoveanu” al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (Str. Tache Ionescu, nr.4), are loc cel de-al treilea eveniment din proiectul „Opera la bibliotecă”, prezentat de Manuela Mocanu. Programul este susţinut de soprana Daniela Rădulescu, mezzosoprana Alina Dragnea şi baritonul Eugen Secobeanu, care, alături de pianistul Ieronim Buga, interpretează arii şi duete din opere dedicate iubirii compuse de: George Grigoriu, Gaetano Donizzeti, Jacques Offenbach, Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns şi Giuseppe Verdi.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Horia Andreescu şi avându-l ca solist pe violonistul Emmanuel Tjeknavorian, care cântă pe o vioară Antonio Stradivari, Cremona, 1698 ce aparţine Beare’s International Violin Society London. În program: Concertul pentru vioară şi orchestră de Jean Sibelius; Adagio din Suita „Spartacus” şi Dansul săbiilor din Suita „Gayane” de Aram Haciaturian; Uvertura „Egmont” şi Simfonia nr. 6, în Fa – „Pastorala” de Ludwig van Beethoven.

* La cererea publicului se reia astăzi, de la ora 19:00 la Sala Palatului, recitalul „Rândunici printre lozinci”, în cadrul căruia publicul poate asculte muzica uşoară a anilor ’60-’70 într-o nouă orchestraţie a dirijorului Marius Hristescu şi în inedita interpretare a maestrului Tudor Gheorghe, alături de membrii orchestrei Concertino din Chişinău.

* Caspian îşi face apariţia de debut în România, de la ora 19:00 în Control Club, cu material din catalogul celui de-al 13 an.

* Patru muzicieni (Paul Negoiţă – voce, George Baicea – chitară, Vali Vătuiu – baterie şi Iulian Vrabete – bass) pentru care blues-ul a fost întotdeauna o pasiune s-au decis să se adune într-un grup hotărât să prezinte un repertoriu cât mai inspirat, de la ora 21:00, în Clubul Ţăranului. Cum trei dintre ei sunt născuţi în Craiova, iar al patrulea la Piteşti, adică aproape de Oltenia, s-au autodenumit Hot Leeks (leek – praz). Invitat special: Adrian Mondescu – clape.

* Trupa Cargo dă concert, de la ora 21:30, în Hard Rock Café.

SPECTACOL

* Asociația Art No More prezintă spectacolul de teatru documentar „În numele Tatălui”, creat de regizorul Robert Bălan şi scriitoarea Elena Vlădăreanu, de la ora 19:00, în Tranzit.ro (Str. Gazelei, nr. 44).

EXPOZIŢII

* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită, de la ora 17:00, la vernisajul expoziţiei „Portretul poetic în creaţia Margaretei Sterian”, care reuneşte 55 de portrete realizate de artistă unor poeţi incluşi în „Antologia poeţilor tineri” alcătuită de Zaharia Stancu în 1934, la Fundaţia pentru Literatură şi Artă Regele Carol al II-lea şi reeditată, în 2009, de către Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, cu prefaţă de Eugen Simion şi postfaţă de Ion Pillat. Vor lua cuvântul în cadrul evenimentului conf. univ. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului, prof. univ. Silviu Angelescu şi Mircea Barzuca. Invitata specială a serii este actriţa Maia Morgenstern care va recita din opera Margaretei Sterian, ce a debutat ca scriitor în 1945 în culegerea „Poezii”. Expoziţia este deschisă până pe 20 mai, la sediul MNLR din Calea Griviţei, nr. 64-66.

* La Galeria „Simeza” (Bd. Magheru nr. 20), de la ora 18:00 este vernisată expoziţia de pictură şi grafică a artistei Alma Redlinger, ce poate fi vizionată până pe 15 mai.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* La Librăria Sophia (Str. Bibescu Vodă, nr. 19) de la ora 18:00, are loc prezentarea volumului „Chiralesa”, de Pr. Constantin Virgil Gheorghiu, diplomat român interbelic, jurnalist, romancier şi poet. Invitaţi: Pr. dr. Tudor Ciocan, Pr. Ioan Neculoiu, dr. Corina Popescu şi dr. Gheorghiţă Ciocioi.

* Scriitorul Cătălin Dorian Florescu citeşte, în premieră, din noul său roman, „Bărbatul care aduce fericirea”, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

ALTE EVENIMENTE

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, artistul Dan Popescu susţine conferinţa „Arta bucureşteană 2k”, de la ora 18:30.

* Luna mai aduce în capitală cele mai importante evenimente dedicate artelor vizuale şi design-ului: Art Safari, Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti şi Romanian Design Week (11-20 mai). Primăria Capitalei, prin creart (Centrul de Creație, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti) organizează, astăzi, de la ora 19:00, o dezbatere care îi reuneşte pe directorii celor trei evenimente, alături de curatori şi artişti implicaţi, în Sala Teatrelli (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7). Discuţia, moderată de Mihai Zgondoiu, se va concentra asupra elementului de noutate pe care îl aduce anul acesta fiecare eveniment, asupra modului în care se poziţionează în context internaţional şi cum este conectat la alte evenimente similare din străinătate.

* Conferinţa „Audienţa la Împăratul Japoniei a Fericitului Vladimir Ghika reflectată în documentele de cancelarie imperială” este susţinută de Yanagimachi Shigekazu, doctorand în arhivistică al Universităţii din Kyushu (Japonia), de la ora 19:15, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii Bucureşti (Str. G-ral Berthelot, nr. 19).

Literatură nepaleză, la Biblioteca Metropolitană din București
Actualitate miercuri, 15 ianuarie 2025, 19:57

Literatură nepaleză, la Biblioteca Metropolitană din București

Biblioteca Metropolitană din București, filiala Dimitrie Cantemir, va fi prima bibliotecă din România care va lansa un colț dedicat literaturii...

Literatură nepaleză, la Biblioteca Metropolitană din București
Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: Se reiau lucrările de consolidare la şantierele blocate
Actualitate miercuri, 15 ianuarie 2025, 18:28

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: Se reiau lucrările de consolidare la şantierele blocate

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic  a reuşit să preia cele 10 imobile unde fosta Companie Municipală de...

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: Se reiau lucrările de consolidare la şantierele blocate
Specii noi de păsări, în Parcul Natural Văcăreşti
Actualitate miercuri, 15 ianuarie 2025, 17:43

Specii noi de păsări, în Parcul Natural Văcăreşti

Specii noi de păsări au fost observate în Parcul Natural Văcăreşti, în acest an. E vorba despre pescăruşul negru, presura de munte şi...

Specii noi de păsări, în Parcul Natural Văcăreşti
ASPA: Dispozitiv pentru hrănirea pisicilor fără stăpân, în Parcul Tineretului
Actualitate miercuri, 15 ianuarie 2025, 17:28

ASPA: Dispozitiv pentru hrănirea pisicilor fără stăpân, în Parcul Tineretului

Asociaţia Sache şi Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti inaugurează joi, în Parcul Tineretului, un dispozitiv...

ASPA: Dispozitiv pentru hrănirea pisicilor fără stăpân, în Parcul Tineretului
Actualitate miercuri, 15 ianuarie 2025, 17:19

Proteste de Ziua Culturii Nationale, in fata Muzeului de Istorie din Bucuresti

Sindicatele din cultura si presa, CulturMedia, au iesit in strada cu banderole albe pe brate, de Ziua Culturii Nationale, in fata Muzeului de Istorie...

Proteste de Ziua Culturii Nationale, in fata Muzeului de Istorie din Bucuresti
Actualitate miercuri, 15 ianuarie 2025, 17:01

Corina Șuteu:”Trăim în societăți tranzacționale, care se bazează prea mult pe a avea în loc de a fi”

 Ce este cultura astăzi?  Cultura națională, asociată în mod tradițional cu obiceiuri, moduri de viață și creații artistice, trece...

Corina Șuteu:”Trăim în societăți tranzacționale, care se bazează prea mult pe a avea în loc de a fi”
Actualitate miercuri, 15 ianuarie 2025, 16:44

Noi detalii în cazul femeii care a născut într-un parc din București

Primăria Sectorului 2 a adus o serie de lămuriri legate de cazul incredibil al femeii care a născut în zona Parcului Circului: „Legat de...

Noi detalii în cazul femeii care a născut într-un parc din București
Actualitate miercuri, 15 ianuarie 2025, 16:12

Ia tradițională, parte a sărbătorii Zile Culturii Naționale

Ziua de 15 ianuarie are o profundă însemnătate pentru cultura românească, fiind desemnată Ziua Culturii Naționale începând cu anul 2010....

Ia tradițională, parte a sărbătorii Zile Culturii Naționale