La 26 de ani, Claudiu Belețoiu este finisher la un ultramaraton de 269 de km

Articol de Adriana Baciu, 1 martie 2018, 09:40
Orice distanță peste maraton (42.195 km) este încadrată în categoria ultramaraton. În realitate, majoritatea curselor de ultramaraton pornesc de la 70-80 de km. Cele mai dificile ultramaratoane din lume, au însă trasee de câteva sute de kilometri și de obicei se desfășoară în condiții extreme de climă, impun orientare și administrare în regim propriu.
În Europa există un număr limitat de curse de anduranță, printre cele mai cunoscute fiind: Spartathlon (246 km, pe distanța Atena-Sparta, în Grecia), Ultrabalaton (220 de km, împrejmuirea lacului Balaton, în Ungaria), UTMB (una dintre cele mai populare competiții de alergare montană, care reușește să adune an de an în jur de 10.000 de alergători și are mai multe probe, pe distanțe variind până la 300 de km), TDG (Tor des Géants, o cursă în care alergătorii traversează 4 masive montane, de-a lungul a 330 de km).
Unul dintre concursurile de alergare care a înregistrat un succes din ce în ce mai mare odată cu trecerea anilor, este Transgrancanaria, o competiție de alergare montană care se desfășoară în Insulele Canare (Spania). Dacă la prima ediție, care a avut loc în 2003, doar 65 de sportivi au luat startul cursei, la ediția din acest an, aproximativ 4.000 de participanți s-au regăsit pe listele de înscriși, insula din Vestul Africii devenind pentru câteva zile epicentrul trailrunningului la nivel mondial.
Cea mai dificilă probă a concursului este cursa Transgrancanaria 360°, al cărei concept, așa cm a fost gândit de organizatori, presupune înconjurarea insulei în alergare, printr-un traseu având distanța de 269 de kilometri și o diferență pozitivă (cumulată) de nivel de 12.000 de metri. Este o provocare individuală, desfășurată în regim de auto-gestionare (269 km, 12.000 de metri diferență pozitivă de nivel). Cursa trebuie finalizată înainte de limita de timp de 100 de ore, iar participarea la această provocare este strict individuală (orice ajutor extern în afara punctelor de control este strict interzis și duce la eliinarea din concurs). Participanții trebuie să stăpânească anumite tehnici necesare pentru a fi acceptați în cursă: orientare, capacitatea de a se adapta la schimbările drastice ale condițiilor meteorologice, abilitatea de a asista alți alergători în caz de urgență. Toleranța la oboseală, la lipsa somnului și alimentației, sunt de asemenea atuuri necesare participanților.
Media de vârstă a sportivilor înscriși la startul acestei curse a fost de peste 45 de ani, fiind cunoscut faptul că ultramaratoanele aliniază la start alergători experimentați, al căror progres legat de mărirea distanțelor se înregistrează în ani de zile de la începerea carierei de alergător. Conform declarațiilor lui Bryon Powell of Moab, Utah, care realizează statistici legate de ultramaratoniști pe site-ul iRunFar.com, aproximativ un sfert din alergătorii pe distanțe ultra în America au peste 50 de ani.
În aceste condiții, devin extrem de rare exemplele de ultramaratoniști foarte tineri care sunt dispuși să ia în piept o cursă de aproape 300 de kiometri, nemarcată și în regim de auto-administrare, cum este Gran Canaria. Unul dintre cei mai tineri ultramaratoniști din România și probabil mezinul cursei de 269 de kilometri încheiate în această Duminică în Gran Canaria, este Claudiu Belețoiu (26 de ani), care pe 21 Februarie, la ora locală 9.00 a luat startul cursei Transgrancanaria 360°. Dacă pe listele de înscriși figurau la start 75 de sportivi, doar 49 dintre aceștia au trecut linia de finish în termenul limită de 100 de ore.
România a avut pentru prima oară reprezentanți la această probă, miercurea trecută plecând de la start și Mihai Șerban, un ultramaratonist experimentat, fondator al Team Run (împreună cu Radu C. Milea).
După nopți consecutive private de somn, înfruntând dificultatea unui traseu nemarcat, diferențe de temperatură de până la 30°, avertizările de furtună și lipsa de suport pe parcursul traseului, alergătorii români au reușit să încheie cursa astfel: Mihai Șerban – locul 30, în 79 de ore și 45 de minute, iar Claudiu Belețoiu – locul 44, în 87 de ore și 22 de minute.
Pentru Claudiu, această cursă nu a semnificat doar o încercare personală de a-și depăși limitele, ci și un prilej de a pune umărul pentru susținerea unei cauze umanitare: susținerea copiilor bolnavi de cancer din cadrul Asociației PAVEL în vederea strângerii de fonduri pentru proiectul Școala de Spital, care ajută copiii și tinerii diagnosticați oncologic să își continue studiile pe perioadele internărilor (în anul 2017, profesorii Asociației PAVEL din proiectul Școala de Spital au predat 15.000 de ore în saloane, în formulă 1 la 1, elev – profesor).
“La vârsta de 7 ani am suferit un accident în urma căruia doctorii au pus diagnosticul de amputare a brațului meu drept. Datorită faptului că am o familie care a luptat pentru mine, m-am bucurat de o salvare miraculoasă și de continuarea unei vieți normale, motiv pentru care am ales să ajut alți copii bolnavi să își recapete sănătatea. Așa cum și eu în copilărie am primit o nouă șansă, și alți copii merită să se bucure de cei mai frumoși ani din viață, fără grija vreunei boli”, ne spune Claudiu Belețoiu. El a ales să își promoveze campania cu sprijinul platformei de fundraising online Galantom, pagina dedicată cauzei putându-se accesa la linkul: http://pavel.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=5311.
De asemenea, el consideră că mai important decât timpul în care termini o cursă, este esențial să fii atent la dificultățile întâmpinate de alți coechipieri. Pe ultimii 10 kilometri, Claudiu a preferat să acorde sprijin unui alergător din Marea Britanie, care era în colaps pe marginea drumului atunci când l-a găsit. După mai multe încercări de a-l sprijini să continue cursa, starea de fizică a colegului de cursă a impus solicitarea unui ajutor de specialitate și a fost chemată o ambulanță pusă la dispoziție de organizatorii competiției.
În afară de reușita celor 2 sportivi la cursa de 269 de kilometri, alți 10 alergători români au finalizat probe diferite în cadrul Transgrancanaria, probe pe distanțe cuprinse între 17 și 125 de km.
Pentru participarea la cursa din Gran Canaria, Claudiu a fost sprijinit de DHL Express, F64, sprotguru.ro și Medy SportLine. El și-a început cariera de alergător amator la 22 de ani, în Octombrie 2013. În 2017 a alergat 4 curse de peste 100 de kilometri, înregistrând un număr de peste 3.000 de kilometri în atrenamente. Pentru anii următori, Claudiu își propune o cursă de peste 300 de kilometri în 2019 (Tor des Géants), un ultramaraton în jungla amazoniană (Jungle Marathon), iar în termen de 5 ani își dorește să ajungă să alerge 1.000 de kilometri dintr-o singură etapă (nu în sistem multi-stage).
Din anul 2015, el ajută alergătorii începători să se inițieze în acest sport, prin intermediul întâlnirilor de alergare de joi dimineața (6:00 AM, pe stadionul Dinamo), programul său de alergare SUNT ÎN FORMĂ (sunt-in-forma.ro) fiind urmat până în prezent de peste 500 de persoane.