Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 13 octombrie
Articol de , 13 octombrie 2017, 15:37
CINEMA
* De azi până pe 22 octombrie în patru locaţii se desfăşoară cea de-a opta ediţie a „Les Films de Cannes à Bucarest”. Festivalul se extinde anul acesta în alte şapte oraşe unde au loc ediţii locale în perioade diferite: Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Iaşi, Suceava şi Sibiu unde ediţia este organizată în parteneriat cu festivalul ASTRA.
˟ Deschiderea oficială are loc astă-seară, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu o gală plină de surprize, urmată de proiecţia filmului „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, remasterizat cu ocazia aniversării a 10 ani de la premierea lui cu Palme d’Or la Cannes, când a apărut şi ideea acestui festival bucureştean. La proiecţie participă interpreţii rolurilor principale Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov, a regizorului Cristian Mungiu şi a echipei filmului.
˟ La Cinemateca Eforie au loc două proiecţii:
– de la ora 17:00, dramă istorică „Pelle the Conqueror”, de Bille August, despre emigranţi suedezi în Danemarca sfârşitului de secol al XIX-lea, distinsă cu Palme d’Or în 1988 şi Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1989;
– de la ora 20:30, drama „Almanac of Fall” realizată de unul dintre invitaţii festivalului, cineastul maghiar Béla Tarr, a cărei acţiune se desfăşoară într-un apartament înghesuit şi trist al unei femei bogate şi în vârstă, în care locuitorii încearcă cu disperare să relaţioneze în timp ce-şi dezvăluie cele mai întunecate secrete, frici, obsesii şi prejudecăţi.
˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:
– de la ora 17:45, drama „Entre les murs / În clasă”, de Laurent Cantet, distinsă în 2008 cu Palme d’Or, în care François Begaudeau interpretează un profesor prea sincer pentru elevii săi dintr-un cartier dificil;
– de la ora 20:30, drama „Jeune femme (Montparnasse Bienvenue)”, realizată de Léonor Seraille, ce a primit anul acesta premiul Camera d’Or în secţiunea Un Certain Regard, cu Laetitia Dosch în rolul titular, Paula, care se întoarce după mulţi ani în Paris şi se hotărăşte să o ia, cu stil, de la început.
˟ La CinemaPRO, de la ora 20:30 este proiectat câştigătorul Palme d’Or de anul acesta „The Square / Pătratul”, comedie dramatică de suedezul Ruben Östlund, care va dialoga cu publicul via SKYPE.
* Programul celei de-a doua zile a Bucharest Film Awards.
˟ la UNTEATRU – @ HUB44:
– de la ora 17:00, are loc o sesiune de Blind Cinema;
– de la ora 19:00, rulează un program de scurtmetraje independente, ce debutează cu proiecţia specială a filmului „The last 2 days”, urmată de un dialog cu regizorul acestui thriller bulgăresc, Dimitris Giorgiev.
˟ la UNTEATRU – @ AMFI:
– de la ora 17:00, are loc un masterclass de cinematography (imagine de film) cu Laurence Blyth din Londra;
– de la ora 21:00, este proiectată producţia independentă chineză „From here to China”, comedie regizată de Federico Marcello.
˟ la UNTEATRU – @ BAR, de la ora 20:00 începe proiecţia dramei poloneze „Consolation”, realizată de Paweł Podlejski.
˟ la CENTRU pub din Pasajul Victoria, în paralel cu proiecţii de VR Cinema:
– de la ora 19:00, rulează un program de scurtmetraje independente, ce debutează cu proiecţii speciale ale filmelor „Handle with care” şi „Yeah Anything”, urmate de dialoguri cu realizatori ale acestora;
– de la ora 21:00, este proiectat filmul experimental francez „Where horses go to die” de Antony Hickling.
˟ în Copper’s Pub din bulevardul Hristo Botev nr. 25:
– de la ora 19:00, rulează scurtmetraje independente;
– de la ora 21:00, are loc proiecţia producţiei independente americane „The Alley Cat” regizată de Marie Ullrich.
˟ la The Institute din strada Ştirbei Vodă nr. 104:
– de la ora 19:00, sunt proiectate scurtmetraje realizate de studenţi români;
– de la ora 21:00, rulează scurtmetraje de dans contemporan.
DANS
* Sala Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” găzduieşte deseară penultimele două spectacole din cadrul eXplore festival #12, Bucharest International Contemporary Dance & Performance Festival:
– de la ora 19:30, „Butterfly effect”, de şi cu Elena Copuzeanu, inspirat din povestiri autobiografice de Ion Bogdan Dumitrescu, Tudor Cotiga, Angela Graur şi alţii;
– de la ora 20:30, „Sun Staniol”, un proiect muzical conceput în spiritul fuziunii stilistice.
MUZICĂ
* Concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio, de la ora 19:00, la Sala Radio, este dirijat de Gabriel Bebeşelea, având ca solist invitat pe Gabriel Croitoru care cântă pe celebra vioară Guarneri del Gesù. În program: Danse Macabre, op. 40 şi Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară şi orchestră, op. 61 de C. Saint-Saëns şi Dansuri simfonice de Rahmaninov.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii dirijat de Ilarion Ionescu-Galaţi şi având în program: Simfonia nr. 35, în Re major, „Haffner”, de Wolfgang Amadeus Mozart; Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op. 26 de Max Bruch – solist Răzvan Stoica; Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski şi Capriciul italian de Piotr Ilici Ceaikovski.
* În Clubul Fabrica, astăzi şi mâine seară se desfăşoară cea de-a VI-a ediţie a Old Grave Fest.
– Deseară, accesul se face de la ora 17:00, pe scenă evoluând trupele: Slicer (de la ora 18:00), Hellripper (de la ora 18:40), Extirpation (de la ora 19:30), Bombarder (de la ora 20:25), Undergang (de la ora 21:40), Urn (de la ora 22:55) şi Wolfbrigade (de la ora 0:20).
– Mâine uşile se deschid de la ora 16:00, trupele programate fiind: Krossburst (de la ora 17:00), Sarinvomit (de la ora 17:45), Blackevil (de la ora 18:30), Angel of Damnation (de la ora 19:25), Execration (de la ora 20:20), Craven Idol (de la ora 21:35), Embrace of Thorns (de la ora 22:50) şi Necrophobic (de la ora 0:15).
* Tot astăzi şi mâine are loc Maximum Rock Festival la Arenele Romane.
– Deseară, accesul se face de la ora 17:00, pe scenă evoluând trupele: Hypersonic (de la ora 18:30), Special Providence (de la ora 19:25), Exist Immortal (de la ora 20:20), For The Wicked (de la ora 21:15), Polar (de la ora 22:30) şi Sodom-Headliner (de la ora 00:00).
– Mâine uşile se deschid de la ora 17:00, trupele programate fiind: Vlad In Tears (de la ora 17:30), Stage of Reality (de la ora 18:25), Anuryzm (de la ora 19:20), Nightmare (de la ora 20:20), Shade Empire (de la ora 21:25), Moonsorrow (de la ora 22:30), Haggard-Headliner (de la ora 00:05) şi AnVision (de la ora 01:25).
* Muzeul Naţional al Literaturii Române dă şansa iubitorilor muzicii folk de a-l întâlni pe cantautorul Walter Ghicolescu astă-seară, de la ora 19.00, în grădina muzeului.
* De la ora 19:30, în Blues Cafe Centrul Vechi, din str. Covaci nr. 6-8 / Intrarea Soarelui, formaţia New Levites susţine un concertul aniversar la împlinirea a 13 ani de existenţă.
* Tot de la ora 19:30, Alma-Nicole surprinde perfect aroma acestui anotimp cântând melodii de jazz, bossanova şi nu numai în Joie de Vivre.
* Luna Amară lansează videoclipul piesei „Nu ştiu, nu iau, nu sunt” în cadrul unui concert susţinut în Quantic Club, începând de la ora 20:00.
* La Clubul Ţăranului, de la ora 21.00 începe un concert Oxygen.
* Un concert Tribut Pink Floyd cu Speak Floyd are loc, de la ora 22:30, în Hard Rock Cafe.
* Zdob şi Zdub dă un concert în Berăria H, începând cu ora 23:15.
SPECTACOLE
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie în limba italiană cu „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, după o piesă de Pierre Beaumarchais, în regia lui Alexander Rădulescu. În distribuţie: Vicenţiu Ţăranu, Ramona Păun, Mihaela Stanciu, Florin Simionca, Oana Andra, Iustinian Zetea, Mihaela Işpan, Lucian Corchiş, Andreea Novac, Dan Indricău.
* Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) prezintă piesa „Julieta”, de András Visky de la ora 19:00, la Teatrul de Artă din Bucureşti, din str. Sfântul Ştefan nr. 21. Piesa se bazează pe experienţa familiei autorului, de la începutul anilor ’60, în timpul regimului comunist din România când mama sa, Júlia Visky (Julieta), a supravieţuit deportării în Bărăgan împreună cu cei şapte copii ai ei.
EXPOZIŢIE
Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea lui George Löwendal (1897-1964), la Muzeul Colecţiilor de Artă este vernisată, de la ora 18:00, expoziţia „În lumea personajelor lui Löwendal” ce va putea fi vizionată până pe 31 ian. 2018. Participă: Ariadna Löwendal (nepoata artistului), Cristina Cojocaru şi Ruxandra Demetrescu (curatori expoziţie). Spaţiul expoziţional a fost conceput de arhitecta Irina Nemţeanu
ÎNTÂLNIRE
Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită de la ora 17:00, la evenimentul cu titlul „Adam Puslojić – numai poetul”, o întâlnire cu autorul sârb, a cărui activitate poetică va fi prezentată de Mircea Dinescu. Discuţiile vor fi moderate de scriitorul Ioan Groşan.
EVENIMENT
În acest week-end se desfăşoară prima ediţie a Street Art Days „Uriaşi de Pantelimon” ce se desfăşoară în spaţiul Make a Point din fosta Postăvărie Română, în Turnul de Artă şi în jurul lui, dar şi pe acoperişurile fostelor hale industriale din cartier transformate în suport de opere artistice ce constituie prima expoziţie permanentă în aer liber din România.