Bucuresti: Transportul public, total ostil fata de turistii straini!

Articol de Mircea Apostolescu, 8 august 2017, 16:32
Programul de guvernare
Cu totii spunem pe la tot felul de conferinte ca Bucurestiul, o capitala europeana a secolului XXI, este prea putin dezvoltat din punctul de vedere al numarului de turisti pe care il atrage, ca trebuie sa dezvoltam turismul recreational si cultural etc.
Mai mult decat atat, programul de guvernare locala al primarului general Gabriela Firea include, ca una dintre directiile esentiale de dezvoltare ale orasului, transformarea Bucurestiului intr-o destinatie turistica atractiva pentru turistii straini si dezvoltarea tuturor serviciilor care au legatura cu turismul, de la sectorul hotelier si de alimentatie publica, ce trebuie sa ofere serviciile specifice, pana la industria culturala si de divertisment, care trebuie sa atraga turistii prin evenimente culturale, spectacole, evenimente sportive etc.
Numai ca, prinsi cu strategiile marete de dezvoltare a turismului, uitam lucruri esentiale pentru turisti ….
Realitatea: Am vorbit cu ei de ma dor mainile!
Eram intr-un autobuz al liniei 123. Doi turisti germani, o fata si un baiat de vreo 20 de ani, cu rucsacuri si cu tot calabalacul, calatoreau spre Gara de Nord.
La Spitalul Militar se urca doi controlori. Singurul lucru pe care stiu sa li-l spuna celor doi straini, intr-o engleza aproximativa, este „tickets”.
Baiatul le intinde un card valabil pentru liniile expres care merg la Aeroportul Henri Coanda.
Controlorii se stramba si incearca sa le explice celor doi, prin semne, ca titlul de calatorie nu e bun. Sigur ca nemtii nu inteleg nimic din strambaturile si gesturile controlorilor.
Le-am explicat celor doi turisti straini de ce nu e bun cardul. N-au inteles de ce, la noi, nu exista bilete valabile pe toate autobuzele. Dar au intrebat de unde si cum isi pot lua bilete pentru autobuzele care nu sunt pentru aeroport ?
Cireasa de pe tort: cei doi controleti imi cer sa le traduc ca trebuie sa-i amendeze si ca vor actele celor doi!
Transportul public impotriva turistilor straini!
Dupa aceasta patanie, am realizat ca persoanele care se ocupa de transportul public din Bucurestiul european al secolului XXI au mari dureri… de cot fata de dezvoltarea turismului si de programul primarului general Gabriela Firea!
Nu numai ca nici controlorii, nici vanzatoarele de cartele, nici soferii RATB, nici vanzatoarele de cartele sau paznicii de la metrou nu vorbesc nici macar o boaba de engleza. Dar nicaieri, nici in statiile sau la casieriile RATB sau de metrou nu exista macar cateva randuri in limba engleza, care sa le explice turistilor straini ce vin pentru prima data in Bucuresti de unde si cum sa isi procure titluri de calatorie, incotro ar trebui sa ia metroul sau autobuzul, ca sa ajunga la destinatia dorita sau macar in anumite puncte ale orasului de mare interes pentru turisti, Centrul Vechi, Palatul Parlamentului etc.
Daca se intampla sa iti vina un prieten sau un invitat din strainatate, nu poti sa il lasi sa umble singur prin Bucuresti cu transportul public, fiindca nu se va descurca! Cu taxiul nici atat, fiindca il „jupoaie” taximetristii, cand il vad strain!
Esecul infochioscurilor!
Celebrele infochioscuri, amplasate prin tot orasul, de la Gara Basarab, pana la Piata Victoriei, Parcul Herastrau sau Bulevardul Magheru, au fost si raman nefunctionale, desi, acum ceva ani, prin 2013, Municipalitatea promitea ca le va pune in sfarsit in functiune si ca vor avea chiar si o interfata in limba engleza.
Inca din 2006, Primaria Capitalei a hotarat sa amplaseze pe domeniul public, in zonele cu circulatie pietonala intensa, 100 de asemenea infochoiscuri, care ar fi urmat sa coste 6,3 milioane de lei. Ele ar fi urmat sa formeze „Sistemul Teritorial de Informare a Cetatenilor”. Acest sistem interplanetar ar fi urmat sa ofere informatii administrative, harti, trasee turistice si informatii cu privire la transportul public.
In anul 2010, a inceput amplasarea infochioscurilor, cu primele 33 de aparate, pentru care Municipalitatea a platit „doar” 1,5 milioane de lei.
Numai ca, pana in 2012, aceste 33 de infochioscuri nu au fost bransate la reteaua de energie electrica. In acel an, dupa bransarea la reteaua ENEL, infochioscurile au functionat pentru scurta vreme. Apoi, au fost debransate, pentru ca bransarea se pare ca fusese „provizorie”.
La finalul anului 2013, reprezentantii Municipalitatii spuneau ca vor fi obtinute toate avizele necesare rebransarii celor 33 de infochioscuri si ca acestea vor avea o interfata modernizata, astfel incat informatiile sa fie disponibile si in limba engleza, pentru turistii straini.
Astazi, infochioscurile, incepand cu cele de pe Bulevardul Regina Elisabeta, in imediata vecinatate a Primariei Capitalei si a Centrului de Informare al Municipalitatii, sunt tot nefunctionale, suporturi jegoase pentru afisajul ilegal si pentru tot felul de inscriptii care mai de care mai inepte.
Concluzia: Suntem anti-turism!
In aceste conditii de haos al ticketing-ului din transportul public bucurestean, de lipsa a oricarei abilitati de comunicare intr-o limba straina a personalului care deserveste transportul public si de lipsa a oricarei incercari, cat de timide, de a le oferi turistilor straini informatii cu privire la oras, la sistemul de transport, la punctele de interes turistic intr-o limba de circulatie internationala, degeaba vorbim pe la conferinte si prin diverse strategii si programe despre dezvoltarea turismului in orasul nostru!
Pentru a face Bucurestiul atractiv pentru turisti, trebuie sa plecam, in primul rand, de la efortul de a comunica cu ei in limba engleza!
In Turcia, spre exemplu, care si-a dezvoltat enorm turismul, exista regiuni intregi vorbitoare de limba rusa. Turcii au invatat limba rusa, pentru ca au, an de an, foarte multi turisti rusi si pentru ca vor sa vorbeasca cu ei, fiindca din asta isi castiga painea de zi cu zi!
Oare noi nu putem invata macar limba engleza, macar la nivel basic…?