Cele mai interesante evenimente de astăzi, 5 mai, din Bucureşti

Articol de , 5 mai 2017, 13:24
CINEMA
* Programul zilei la Festivalul Filmului European.
# La Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, între orele 11:00 – 19:00 rulează filmele programului ARTE@MNAR. Simultan, vizitatorii vor avea acces la echipamentul VR (Virtual Reality) care le permite vizitarea, de la distanţă, a operelor din expoziţia de la Paris a colecţionarului de artă Serghei Şukin şi vor putea face o incursiune în spaţiul fantastic al operei lui Hieronymus Bosch, „Ispitirea Sfântului Anton”.
# La Spaţiul Public European, de la ora 19:00, rulează gratuit „Când am deschis ochii”, debutul impresionant al regizoarei Leyla Bouzid, în care o adolescentă pasionată de rock’n’roll descoperă rebeliunea şi pericolele unui regim opresiv, în pragul izbucnirii revoluției tunisiene din 2010.
# La Centrul Ceh, documentarul britanic „Despre orbire – Călătorie într-o lume lipsită de vedere”, realizat de Pete Middleton şi James Spinney, poate fi vizionat gratuit în două variante:
– de la ora 18:30, în tehnica VR (realitate virtuală);
– de la ora 20:30, în varianta obişnuită.
# La Institutul Cervantes sunt proiectate gratuit documentarele:
– de la ora 19:00, „Hitchcock / Truffaut” realizat de Kent Jones inspirat de faimosul interviu a lui François Truffaut cu Alfred Hitchcock, un interviu pe care Truffaut l-a considerat ca fiind la fel de important ca propriile sale filme;
– de la ora 20:30, „Asediul” de Rémy Ourdan şi Patrick Chauvel, un film ce analizează ce se întâmplă când unei civilizaţii întregi îi este pusă la îndoială însăşi supravieţuirea, vorbind despre oamenii care trec prin această experienţă traumatizantă şi spunând povestea oraşului Sarajevo înconjurat, în care se luptă şi se rezistă.
# La Cinema Elvira Popescu rulează:
– de la ora 18:30, „Memoria viitorului”, un captivant eseu despre criza capitalismului realizat de Fiona Tan, având ca temă centrală pierderea memoriei;
– de la ora 20:30, „Mercenarul” de Sacha Wolff ce prezintă drama unui tânăr cu un fizic impresionant din Noua Caledonie care sfidează autoritatea tatălui său şi lasă totul în urmă pentru a-şi încerca norocul ca jucător de rugby în Franţa, într-o societate în care succesul întotdeauna se plăteşte.
# La Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:
– de la ora 18:30, documentarul „Austerlitz” de Sergei Loznitsa, care investighează ce înseamnă să te comporţi uman în faţa ororilor, fiind o meditaţie provocatoare despre banalitatea, dar şi profunzimea răului, despre limitele memoriei umane şi posibilitatea de a arăta empatie într-o lume tulbure;
– de la ora 20:30, „Marija”, dramă realizată de Michael Koch despre o tânără imigrantă din Ucraina în Germania care ajunge să considere că propriile sentimente, corpul său, relaţiile pe care le are cu cei din jur sunt mai puţin importante decât împlinirea unui vis.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 18:00 rulează, la cererea spectatorilor, drama „Pe chei”, regizată de Elia Kazan în1954, cu: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb, Rod Steiger, Eva Marie Saint.
EVENIMENT
De azi până Duminică 7 mai, la Centrul Expoziţional Romexpo se desfăşoară cea de-a V-a ediţie a evenimentului dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate şi jocuri video East European Comic Con. Printre invitaţi se numără: actorul australian Nathaniel Buzolic, actorul neo-zeelandez Craig Parker, actorul german Tom Wlaschiha, actorul american Christopher Judge, actriţa britanică Ellie Kendrick şi actorul britanic Jefferson Hall.
Programul complet al evenimentului îl găsiţi aioi
SPECTACOL
Celebra Companie Cirque du Soleil susţine a treia reprezentaţie cu spectacolul „Varekai”, la care iau parte 50 de acrobaţi şi muzicieni din 19 ţări, de la ora 20:00, în Pavilionul Central al Romexpo.
MUZICĂ
* Orchestra Naţională Radio susţine concertul săptămânal, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea şi cu participarea flautistului Matei Ioachimescu. Programul cuprinde, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut şi orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referinţă ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestei lucrări a sa în România. În partea a doua a programului, orchestra cântă Simfonia nr. 1 în Re major de Gustav Mahler.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, dirijat de Christian Badea şi având în program: Concertul în la minor, op. 53, pentru vioară şi orchestră de Antonin Dvořák – solistă Mihaela Martin şi Simfonia nr. 5, în do minor, de Ludwig van Beethoven.
* „Dalaras Classics” se intitulează concertul extraordinar dat de legenda muzicii greceşti George Dalaras, de la ora 20:00, la Sala Palatului.
* The Motans, Lucia & Muse Quartet, DJ K-lu şi Raised in the Hood DJ Team evoluează de la ora 18:30 în Food Hood din Strada şelari, nr. 4.
* The Ruins of Beverast şi Dordeduh susţin un concert în JamStage Music Club, din Calea Rahovei 147-153, începând cu ora 19:00.
* „Cantando” este titlul concertului live de muzică braziliană dat de Gabriela Costa – voce & Alex Man – chitară, de la ora 20:00, în ARTea.
* Timpuri Noi şi Partizan fac împreună, de la ora 22:30, în Berăria H, un spectacol retrospectiv de la înfiinţarea primei trupe şi până în prezent.
CARTE
La Librăria Cărtureşti Verona, de la ora 19:00 are loc lansarea volumului „Sfârşitul nopţii” de Petronela Rotar, prezentat de: Ana Barton şi Tiberiu Neacşu.
ÎNTÂLNIRE
La ediţia „Cafeneaua critică” ce are loc astă-seară, de la ora 19:00, în Club A, este Invitată arhitecta Mariana Celac, care va vorbi despre întreaga sa carieră intelectuală şi experienţa de viaţă. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
MUZEU
De azi este deschis publicului Muzeul Kitsch-ului românesc. Noul muzeu este unul privat de tip boutique, se află la al doilea etaj al imobilului din Strada Covaci nr. 6 şi, pe lângă sala ce găzduieşte expoziţia permanentă, include şi o galerie unde artiştii îşi pot expune lucrările. Fie că e vorba de peştele de cristal pus pe mileu, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpete cu Răpirea din serai, cele peste 200 de exponate ale expoziţiei permanente au fost împărţite în şapte categorii: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern şi make your own kitsch.