Cele mai interesante evenimente de astăzi, 3 martie, din Bucureşti
Articol de , 3 martie 2017, 13:58
CINEMA
* Programul zilei la Festivalul Internaţional de Film DaKINO.
# La Cinema Muzeul Ţăranului:
– de la ora 13:00, are loc o proiecţie specială dedicată copiilor cu autism cu animaţia „Moana / Vaiana”;
– de la ora 18:00, documentarul „Fire at Sea” de Gianfranco Rosi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, ce prezintă fenomenul imigraţiei masive către Europa privit prin ochii unui copil ce locuieşte în insula Lampedusa;
– de la ora 20:30, „Hidden Figures”, dramă realizată de Theodore Melfi după o carte de Margot Lee Shetterly, despre matematicienele de culoare care au ajutat Statele Unite să învingă în cursa spaţială.
# La sediul ArCuB din Hanul Gabroveni:
– de la ora 19:00, rulează scurtmetrajele din al doilea calup al competiţiei;
– de la ora 21:00, este prezentată comedia dramatică de dragoste „Captain Fantastic”, pentru care Matt Ross a primit Premiul pentru regie al secţiunii Un certain regard al Festivalului de la Cannes, Viggo Mortensen fiind nominalizat la Premiile Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA pentru Cel mai bun actor în rol principal.
* În cadrul Galei „In Memoriam Radu Gabrea”, la Cinemateca Union sunt proiectate:
– de la ora 17:00, documentarul „Moştenirea lui Goldfaden” ce prezintă fascinanta poveste a poetului şi dramaturgului Aavram Goldfaden, supranumit Shakespeare-ul evreilor, cel care a întemeiat în România primul teatru evreiesc profesionist şi a cărui influenţă e prezentă şi astăzi până pe Broadway;
– de la ora 19:00, drama „Cocoşul decapitat”, ecranizare a bestsellerului în limba germană al scriitorului sas Eginald Schlattner, o poveste emoţionantă şi dureroasă despre maturizare într-o perioadă de schimbări extreme.
DANS
În cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului LIKE CNDB, de la ora 19:00 la Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului are loc o reprezentaţie cu spectacolul „Like // Duet în trecere” de şi cu Mihaela Dancs şi Andreea David.
MUZICĂ
* Dirijorul elveţian Kaspar Zehnder se află la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, pentru concertul săptămânal susţinut azi, de la ora 19:00, la Sala Radio. În program: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, op. 15 de Brahms, având ca solist pe italianul Giovanni Bellucci şi Simfonia nr. 8 în Sol major de Dvořák.
* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu“ susţin, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, dirijat de Paul Nadler şi având în program: „Lamento for the Holocaust / The Dawn of Victory / Meditation” de George Foca-Rodi – solistă Irina Iordăchescu şi Recviem –ul de Mozart.
* Sub titlul „Bucureşti – Capitala iubirii” pe esplanada cu statui din Piaţa Universităţii continuă Târgul de Mărţişor. Acolo, astăzi şi mâine, începând cu ora 18:00 au loc două seri de rock alternativ şi undergound cu trupe renumite din peisajul muzical local. Deseară ţin concerte: Jurjak, Helen (18:40), The Mono Jacks (19:20), The Kryptonite Sparks (20:00), Toulouse Lautrec (20:40) şi Moonlight Breakfast. Mâine seară cântă trupele: Camioane în mulţime, Otherside, Lucia & Muse Quartet, Sophisticated Lemons, Omul cu şobolani şi Luna Amară.
* Trupa braşoveană False Reality îşi lansează noul album, „End of Eternity”, în cadrul unui concert ce are loc deseară, de la ora 19:00, în Clubul Fabrica şi are ca invitate trei trupe bucureştene: Recursive Delusion, Eternal Fire şi Mindcage Escape.
* De la ora 20:00 încep concertele:
– Fado portugues cu Ambra, în ARTea;
– Ciobanul care şi-a pierdut oile cu grupul Trei parale, în Clubul Ţăranului.
* De la ora 21:00 au loc concertele:
– Trubaduri pentru divorţuri cu Ţapinarii, la UNteatru;
– Petra Acker, la Teatrul de Artă.
* Alte două concerte încep de la ora 22:00:
– Jukebox & Bella Santiago, în True Club;
– RoHCP – tribute to Red Hot Chili Peppers, în Stuf Vama Veche.
* Trooper susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 22:30.
* Horia Brenciu & HB Orchestra cântă, de la ora 23:00, în Berăria H.
ANIVERSARE
Ziua Internaţională a Scriitorului este sărbătorită de la ora 19:00 în Green Hours Jazz-Café. Sunt invitaţi să citească din operele lor literare poeţii: Magda Cârneci, Caius Dobrescu, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Marius Oprea, Ioan Es. Pop, Octavian Soviany, Eugen Suciu, iar intervenţiile muzicale poartă semnătura artiştilor Ion Bogdan Ştefănescu (flaut) şi Mircea Tiberian (pian). Amfitrion: scriitorul Ioan Groşan.
ÎNTÂLNIRI
În cadrul celei de-a II-a ediţii a „Săptămânii Sunetului”, azi au loc două întâlniri.
– De la ora 17:00, la cafe-restaurant Lente, din Str. Dionisie Lupu nr. 78, sunt prezentate: proiectul „Go Mono” – Securitatea bicicliştilor în trafic, cu Lia Bira şi Alexandru Vasile, de la McCann Worldgroup România, şi programul de masterat al Politehnicii, Tehnologii multimedia pentru producţia de conţinut în domeniul audiovizualului şi comunicaţiilor cu coordonatorii Alex Ichim şi Victor Popa;
– De la ora 19:30, în Studioul de teatru radiofonic al Radiodifuziunii Române este prezentat festivalul „Grand Prix Nova”, coordonat de Ilinca Stihi şi are loc o sesiune de ascultare cu premiul pe 2016, „Pamela”, poem radiofonic de Sebastien Dicenaire infestat de un virus poetico-thrash.
EXPOZIŢII
* De la ora 13:00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) are loc deschiderea micro-expoziţiei „România în Marele Război prin ochii tinerilor artişti”, ce poate fi vizionată până pe 3 aprilie.
* Cu ocazia manifestării religios-culturale intitulată „Icoana — fereastră spre Dumnezeu”, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra are loc în acest week-end o expoziţie de icoane la care participă şi membrii Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneului Sfântului Pantelimon din Bucureşti”, care se alătură astfel campaniei Patriarhiei Române de înlăturare a minelor antipersonal din zona Valea Mănăstirilor de la râul Iordan şi de refacere a schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de acolo, unde a slujit şi sfântul cuvios de origine română Ioan Iacob de la Neamţ (cinstit de Biserica Ortodoxă în data de 5 august).
MASA ROTUNDĂ
* De la ora 17:00, la Colegiul Noua Europă începe masa rotundă „Cultura în vremuri tulburi”, organizată în jurul a două apariţii editoriale recente: „Arta în România între anii 1945 – 2000. O analiză din perspectiva prezentului” şi „Music in Dark Times. Europe 1930-1950”. Vor lua cuvântul: Alexandru Leahu, Anca Oroveanu, Valentina Sandu-Dediu, Ioana Vlasiu.