Inferno – o combinație între mister, thriller, istorie și cultură

Articol de , 18 octombrie 2016, 08:39
A intrat pe ecrane al treilea blockbuster regizat de Ron Howard şi ecranizat după cărţile lui Dan Brown, ce-l au ca personaj principal pe profesorul Robert Langdon, specialist în simbologie, interpretat bine de Tom Hanks care, însă, abia mai face faţă efortului fizic cerut de acţiunea în care e împins personajul său ce nu se mai implică şi în poveştile de dragoste, decât la nivel platonic.
În „Codul lui Da Vinci” era atacată religia şi mai ales creştinismul prin intermediul unei ficţiuni bazată pe pretinse adevăruri ştiinţifice, iar în „Îngeri şi Demoni” se punea accentul pe conflictul, fals după cum este arătat chiar în acel film, dintre religie şi ştiinţă, prima reprezentată de Biserica Romano-Catolică, iar a doua de cercetători şi o firmă ce ar lucra pentru o sectă numită Illuminati.
Acum, pornind de la teoria conspiraţiei, ce-i priveşte pe aceşti Illuminati ca fiind cei care, chiar peste capul masoneriei, hotărăsc soarta lumii, avem doar unele locaşuri de cult prin care trece acţiunea filmului ce se concentrează doar pe iniţiativa lui Bertrand Zobrist, un foarte bogat membru al acestei organizaţii obscure jucat de Ben Foster, pe care fidelii săi învăţăcei fac orice ca să o ducă la capăt, după sinuciderea lui.
Prin urmare, „Inferno” din titlu este numele unui virus, ce urmează să decimeze mult prea numeroasa populaţie a globului pentru a evita astfel un nou colaps al civilizaţiei umane, cum spun unele teorii că s-ar mai fi întâmplat.
Totodată „Inferno” este începutul călătoriei descrise de Dante în opera sa „Divina Comedie”, care, acum 700 de ani, oferea lumii o reprezentare a iadului. Textul lui Dante şi harta omonimă pictată de Botticelli sunt acum chei pentru descoperirea şi anihilarea exterminatorului virus de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cărei reprezentantă este Dr. Elizabeth Sinskey, o iubire încă neîncheiată a lui Langdon jucată bine de Sidse Babett Knudsen. Dar în calea împlinirii acestei misiuni stau, pe rând: amnezia cu care se trezeşte Profesorul într-un spital italian, trădarea lui Sienna Brooks, o doctoriţă interpretată de Felicity Jones care-l ajută să-şi redobândească memoria, lăcomia lui Christoph Bruder, agent al OMS întrupat de Omar Sy şi o firmă de tranzacţii şi alte acţiuni secrete angajată de Zobrist, al cărei patron schimbă tabăra, jucat de Irrfan Khan, când descoperă ce nenorocire a intermediat.
Dacă e să comparăm „Inferno” cu primele două thrillere realizate după cărţile lui Brown, doar începutul noului film, ce rulează la Glendale Studio şi toate cinematografele mall – inclusiv la sala IMAX – se ridică la nivelul lor. Însă muzica lui Hans Zimmer e la fel de frumoasă şi creatoare de stare în toate trei.