Proiecte uimitoare create de tinerii talentati din Romania
Articol de Vicentiu Andrei, 7 iulie 2016, 18:25
Studentii din Romania au reusit sa ajunga in finala Junior Achievement „Start Up”, un eveniment european ce reuneste anual peste 15.000 de studenti din universitatile europene.
Sub indrumarea unei echipe compuse din profesori coordonatori si consultanti din mediul de afaceri, tinerii romani vor putea incepe propriile afaceri, tinta fiind generarea de noi locuri de munca, cei care participa la proiect fiind pregatiti pentru succes in conditiile competitive ale economiei globale.
Cele doua echipe din Romania, Serafim (Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti) si Save Energy (ASE Bucuresti) au intrat in competitie cu doua proiecte care se adreseaza problemelor cu care se confrunta societatea actuala, in competitie directa cu alte echipe din Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Rusia, Spania si Regatul Unit al Marii Britanii.
Astfel, proiectul Serafim consta in crearea unei drone echipate cu senzori care monitorizeaza culturile agricole, astfel incat evolutia plantelor sa nu fie afectata de daunatori sau de conditiile climaterice.
In cazul in care acest proiect va fi declarat castigator, fabricarea acestor drone va fi posibila la scara industriala, ceea ce va ajuta enorm agricultura romaneasca si nu numai.
Dealtfel componentii acestei echipe sunt decisi sa ramana in Romania si sa continue in tara cercetarile in domeniu, potentialul de dezvoltare in aceasta directie fiind enorm.
Celalalt proiect romanesc din finala, Save Energy, a dezvoltat o priza inteligenta care economiseste energia electrica in perioadele in care echipamentele conectate la ea sunt in stand by.
O idee interesanta este aceea ca priza poate fi controlata de pe alte dispozitive mobile precum telefoanele inteligente si tabletele, economia de curent fiind de circa 20% din factura de energie lunara.
Exista de asemenea si un soft de control care ii arata utilizatorului in timp real care este nivelul economiei de curent realizata, la care se adauga si o optiune de distribuire in social media care isi propune sa faca astfel cunoscute beneficiile unui astfel de comportament.
Nu trebuie omisa nici optiunea care aduce beneficii utilizatorilor in baza unui sistem de puncte primite ca urmare a utilizarii acestui tip de priza, puncte care pot fi utilizate pentru achizitionarea unor noi dispozitive.
Membrii juriului Junior Achievement Europe Enterprise Challenge 2016 sunt reprezentanti ai companiilor Telekom, E&Y Romania, Hitachi Europe, NN Romania, Ralph Lauren, Tata Consultancy Services si Google Romania.
Castigatorii sunt finantati pentru dezvoltarea propriei afaceri.
Foto & video:
Ionela Ciobotariu
Camelia Danilov