La mulți ani, Adriana Trandafir!
Articol de , 26 aprilie 2016, 10:52
Despre Adriana Trandafir nu poți scrie un simplu articol în care să înșirui roluri, premii, evenimente importante. Nu i s-ar potrivi. Și nici nu o voi încadra în formule de genul: ”o foarte cunoscută și iubită actriță de teatru și film” sau ”o mare actriță de comedie”, preluate cu copy paste în mai toate articolele ce îi sunt dedicate. Adriana Trandafir e Adriana Trandafir. Și e unică. Și ar fi bine să fie cu adevărat pusă în valoare.
Astăzi, actrița împlinește 60 de ani. Cu această ocazie, am să vă povestesc despre Fira, cea din spatele personajelor. Fira sau Trandafira, cum îi spun cei din teatru.
Și nu încep cu un moment în care Adriana râde, pentru că ar fi previzibil. Acțiunea se petrecea în Bacău, la Gala Star, ediția a VI-a. Camera mea de hotel era vis-a-vis de a ei. O aud plângând și ies speriată. Știam că seara urma să joace și m-am gândit că e ceva în neregulă cu spectacolul. Adriana Trandafir era de fapt emoționată până la lacrimi de recitalul pe care îl urmărise cu câteva minute în urmă, în calitate de membru al juriului. După ce s-a liniștit că actrița respectivă va primi marele premiu, s-a așezat cuminte în fața oglinzii să îți facă părul. Două ore mai târziu era Maria Tănase.
”Întâlnirea cu Maria Tănase e un semn al lui Dumnezeu de iubire maximă pentru mine”, mi-a răspuns Adriana într-un interviu. A cunoscut-o în copilărie. Îmi relatează acel moment și îmi pare că văd un film. Avea câțiva anișori când tatăl său a dus-o la căminul cultural din sat să vadă artiștii de la București. Cânta și Maria Tănase. S-a apropiat de buza scenei, cu buchetul de crizanteme cules special, și mai întâi a fost mirată că avea unghii de bucătăreasă, nu de doamnă, își amintește Adriana. Apoi, s-a produs ceva special, Maria Tănase s-a aplecat spre ea și a spus: ”Ia uitați-vă la fata asta, ce ochi verzi are, ca mine”.
Atunci s-a îndrăgostit pentru totdeauna de Maria Tănase. Nu a mai avut ocazia să o vadă, dar simte că o reîntâlnește de fiecare dată când joacă acest spectacol. ”Pasărea Maiastră” este o dramatizare după volumul cu același titlu al compozitorului George Sbârcea. Este probabil cel mai longeviv one woman show românesc, pe care îl prezintă de mai bine de aproape 30 de ani, românilor de pretudindeni.
Adriana Trandafir s-a născut și a crescut la țară. A rămas legată sufletește de lumea satului și de tot ce are ea adevărat. Când a ajuns la liceu, la oraș, a fost nevoită să facă naveta, să își îngrijească mama grav bolnavă, pe care a și pierdut-o în acea perioadă.
La IATC a intrat din prima, cu 10, și a terminat cu aceeași notă. Și-a iubit profesoara, pe Leopoldina Bălănuță. Aceasta i-a remarcat încă din școală ”filonul de mare tragediană”, povestește actrița. Și-a făcut stagiul de trei ani la Reșița, după care a venit la București, la Odeon. A jucat aici peste douăzeci de ani, apoi a trecut strada, la Teatrul ”Constantin Tănase”. A avut partituri diverse la Odeon: Floare de colț în ”Aventurile lui Habarnam”, Mama în ”Chip de foc”, Țiganca vrăjitoare în ”Alchimistul”, Nastasia în ”Domnişoara Nastasia”, Grușenka în ”Frații Karamazov”, Mașa în ”Pescărușul”, Doruleț în ”Visul unei nopți de iarnă”, Maria în ”Arta conversației”. V-o amintiți cu siguranță din spectacolele lui Alexander Hausvater ”La ţigănci” după Mircea Eliade și ”… Au pus cătușe florilor … ” de Fernando Arrabal. O parte dintre spectacole i-au adus și premii importante: Premiul Uniter 2004 pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, Mama din montarea lui Radu Afrim” De ce fierbe copilul în mămăligă”; Premiul pentru cea mai bună actriță de comedie la Festivalul de Teatru de la Galați pentru rolul Rose Quimet din spectacolul „Cumetrele”, în 2002, și aceiași distincție pentru rolul Ana din spectacolul „Stele în lumina dimineții”, în anul 2000. Personajul Ana va rămâne multor spectatori ca unul special în memoria afectivă, pentru că Adriana a jucat pe toată perioada sarcinii acest rol. Mai avea câteva săptămâni până să nască și încă intra cu motocicletă pe scenă. Cea care era în burtica mamei atunci, este domnișoară acum, Maria Speranța.
Pentru Adriana Trandafir vârsta e doar o cifră în buletin. A născut primul copil la 36 de ani, pe cel de-al doilea la 45. A mai făcut o facultate, la 50, Facultatea de Comunicare și Relații Publice. L-a convins pe Toca (regizorul Alexandru Tocilescu) să o primească la casting pentru musicalul său de la Metropolis după Shakespeare “Nevestele vesele din Windsor”, deși acesta o considera prea bătrână pentru rol. I-a ieșit o inedită Tina Turner.
În 2011 Adriana Trandafir a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de Film din Cipru, pentru rolul din „Europolis”.
A jucat în filmele: ”Bună! Ce faci?”, ”Păcală se întoarce”, ”Temps du Loup”, ”Patul lui Procust”, ”Faimosul paparazzo”, ”Vânătoarea de lilieci”, ”Ciocolată cu alune”, ”Expresul de Buftea”,”Înainte de tăcere”.
Are înregistrări de teatru TV și numeroase roluri la Teatrul Național Radiofonic. A participat și participă la emisiuni de divertisment, și este voce pentru filme de desene animate, varianta în limba română.
Adriana Trandafir este președinta Fundației Culturale Maria Tănase, este autoarea a trei cărți de bucate, este gospodină, iubește florile (și-a adus câte o floare din fiecare țară pe care a vizitat-o). Dar mai presus de orice, iubește oamenii și oamenii o iubesc. Casa de cultură din satul natal, Bascov, a primit numele ei.
La mulți ani, Adriana Trandafir!