Semnificația dulciurilor de Crăciun
Articol de Ioana Brusten, 25 decembrie 2015, 09:13
Nu ne putem imagina Crăciunul fără ca, pe masă, să avem şi cozonac, cu nucă, mac, stafide, cacao sau rahat. Cozonacul de Crăciun face parte din meniul tradițional, iar mirosul său îmbietor, atunci când se coace în cuptor, este una din aromele specifice sărbătorilor.
Și cum un cozonac nu se poate face fără făină, iar făina se obține din grâu, ajungem la motivul pentru care cozonacul este asociat cu spiritul sărbătorilor.
El este, de fapt, un elogiu sofisticat adus grâului.
Grâul, în toate formele pe care le poate lua, poate fi considerat o cale indirectă către fericirea terestră. Cozonacul mai reprezintă și o expresie a lui Iisus, “pâinea vieții”.
Printre dulciurile pe care le găsim atârnate în brad sau oferite copiilor, drept cadouri, se afla acadeaua în forma de bastonaș. Ea reprezintă toiagul de care se folosește Pastorul pentru a-și aduce înapoi în staul oile rătăcite. De asemenea, bastonașul reprezintă mâna întinsă spre frații noștri de Crăciun – mâna ce le vine în ajutor, simbolizând faptul că
fiecare în parte este păzitorul fratelui său. Culorile roșu și alb, îmbinate în spirală, la bastoanele tradiționale de Crăciun simbolizează fraternitatea oamenilor întru credință creștina, culoarea albă a acestuia exprimând natura pură și lipsită de păcate a lui Iisus. Culoarea roșie semnifică sângele vărsat de Iisus pentru omenire.
Atunci când are curba în partea de sus, bastonul de Crăciun arată asemenea toiagului unui pastor întrucât Iisus este pastorul oamenilor. Când este întoarsă la 180 de grade, ea reproduce litera J, inițiala numelui Iisus în limba engleză (Jesus).