2015, anul record pentru locuintele noi in Bucuresti
Articol de , 22 octombrie 2015, 18:43
Astazi a inceput in Bucuresti o noua editie a Targului Imobiliar National (tiMON) cu o oferta mult mai diversificata si mai consistenta decat anul trecut.
Ce oferta sunt pe piata imobiliara
Oferta dezvoltatorilor imobiliari prezenti la tiMON are o valoare de piaţă de peste un miliard de euro, concretizată în peste 20.000 locuinţe noi. Sunt in total 250 de proiecte imobiliare rezidenţiale.
Marea majoritate a ofertei de pe piata este alcatuita din locuinte clasice, la preturi abordabile, cu suprafete similare cu apartamentele construite înainte de 1990, locuinte situate la marginea Bucureştiului sau în cartierele populare.
In peste 80% din cazuri aceste locuinte se incadreaza in plafonul de finantare acordat prin programul Prima Casă.
Dar exista si proiecte speciale, cum ar fi un mini-cartier de 32 de vile, situate in apropiere de Soseaua Alexandrei, care vile vor fi incalzite cu pompe de caldura, deci vor face economii de 90% la incalzire.
Alti investitori ofera apartamente intr-un cartier din Sudul Capitalei la care energia consumata in toate spatiile comune va fi asigurata exclusiv de panouri fotovoltaice
Alta companie propune case individuale din structură metalică acoperita de lemn. Avantajul acestor case este ca pot fi rotunde, arcuite, sferice chiar, dar evident, și drepte. Structura de rezistenta fiind metalica asemenea case pot fi construite in orice anotimp, constructia casei nu dureaza mai mult de 3 luni si au durata de viata garantata de 100 de ani. In plus, sunt mult mai ieftine decat o casa din materiale clasice.
Cu cat se vinde o casa noua in Bucuresti
Potrivit unei analize realizate de compania de consultanta Real Time, pretul mediu pe metrul patrat util al locuinţelor promovate la tiMON este de 1.050 de euro.
Pentru nordul Capitalei preturile variaza între 35.000 si 85.000 euro pentru o garsoniera si intre 79.700 si 399.000 euro pentru un apartament de 4 camere.
Estul capitalei, preţurile variaza de la 19.700 la 47.000 euro pentru o garsoniera si de la 46.500 la 64.000 euro pentru o locuinta cu trei camere.
In Centrul Capitalei, 4 camere costa între 123.000 si 149.000 euro.
Piata creste, dar nu va fi o noua bula imobiliara
Se pare ca nu va fi nimic comparabil cu preturile umflate din 2007-2008 afirma specialistii.
In acelasi timp toti specialistii constata ca si investitorii si cumparatorii sunt din ce in ce mai decisi sa investeasca in proprietati imobiliare.
Este un semn concret ca, dincolo de orice comentarii si analize, economia reala o duce mai bine si increderea oamenilor in viitor este considerabil mai mare decat in anii trecuti.
Dovada sta raportul Coldwell Banker despre piata imobiliara, publicat acum cateva zile, un raport in care spune ca 2015 va fi cel mai bun an pentru piaţa rezidentiala din Capitala de dupa 1990, cu peste 11.000 de unitati care vor fi finalizate in Bucuresti si Ilfov
Colwell Banker sustine ca acest dinamism este in primul rand efectul stabilizării preturilor de vânzare, dupa prabusirea din 2009-2010, apoi este urmare a restabilirii increderii dezvoltatorilor si cumparatorilor si, in fine, este si rezultatul imbunatatirii ofertelor de creditare.
Ce se mai aude despre programul Prima Casa
Rezultatele, pana acum, sunt foarte bune, chiar remarcabile: din 2009 și pana in prezent acum, au fost acordat 148.500 de credite în valoare de 5,6 miliarde de euro. Valoarea medie a unui credit a fost de 38 de mii de euro.
Numai in primele 6 luni din acest an Fondul National de Garantate a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) institutia care garanteaza creditele pentru Prima Casa, a acordat peste 15.600 de garanţii, cu 40% mai multe decât în prima jumătate a anului trecut.
In total sunt 18 banci care dau credite prin acest program, la dobanzi rezonabile
In plus, de anul acesta prin Prima Casa se poate cumpara a doua casa, mai mare, sau mai confortabila, sau mai bine amplasata
Cum putem sa cumparam a doua casa
Conform modificarilor decise recent de guvern, beneficiarii programului Prima Casa vor putea sa cumpere o noua locuinta cu conditia ca locuinta achizitionata, sau construita initial, sa fie vanduta cel mai tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare – cumparare a noii locuinte.
De asemenea, creditul acordat initial in cadrul programului trebuie sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte.
Cei care nu pot sa ramburseze anticipat creditului initial pot sa gaseasca un cumparator pentru prima casa, acesta poate achita creditul in totalitate, sau poate prelua creditul.
In plus, tot guvernul a decis ca locuintele cumparate initial pot fi vandute chiar daca nu a trecut termenul minim de 5 ani de la achizitionare.