Ascultă Radio București FM Live

Algele marine, un amestec fericit de sănătate şi savoare

Algele marine, un amestec fericit de sănătate şi savoare

Articol de Stefania Grigore, 11 martie 2015, 12:33

alge-marine-3Algele comestibile încep să se impună tot mai mult în gastronomia occidentală, odată cu popularitatea în creştere în ultimii ani a bucătăriei asiatice sănătoase. Cu gust de fructe de mare, algele au mare aport de nutrienţi şi ajută la menţinerea siluetei, determinându-i pe marii chefi internaţionali să se orienteze spre această ‘tendinţă marină’, scrie revista spaniolă Hola.

Algele au numeroase proprietăţi benefice din punct de vedere nutriţional: sunt bogate în proteine, vitamine, minerale, acizi graşi nesaturaţi şi totodată au un aport caloric foarte redus, astfel încât pot fi introduse în orice regim de slăbire. Numele lor sunt exotice pentru cei neiniţiaţi: nori (denumire cunoscută totuşi din reţetele de sushi), wakame, kombu, arame… Ele pot fi folosite şi pentru a da o aromă deosebită supelor sau oricărui preparat gătit.

Dovadă a interesului crescut pentru astfel de produse asiatice este apariţia unor firme specializate în dezvoltarea şi creşterea lor, cum este de exemplu firma ‘Suralgae’ deschisă în Spania în Bahía de Cádiz de trei tinere din Andaluzia care au făcut un curs de Ştiinţe ale Mării.

Fie că este vară sau iarnă, cele trei întreprinzătoare culeg cu propriile mâini alge din estuar, ale cărui ape reunesc condiţiile ideale creşterea algelor. Acestea sunt apoi distribuite proaspete sau deshidratate pentru restaurantele de prestigiu din diferite colţuri ale ţării.

Revista Holla prezintă câteva soiuri de alge cu proprietăţile benefice pentru sănătate şi care dau o notă exotică şi originală mâncărurilor.

– Salata de mare: este cea mai solicitată pentru textura sa crocantă şi aroma intensă care aminteşte de frunzele de ruccola sau de spanac. Este bogată în calciu, fier, vitamina C, acizi graşi nesaturaţi şi aminoacizi esenţiali. Poate fi folosită în salate, ca garnitură pentru peşte sau preparatele din carne albă.

– Ogonori roşie: are un gust similar aricilor de mare. Este o importantă sursă de fibre şi minerale şi ideală pentru a fi adăugată la dressinguri, dar poate fi adăugată şi în supe sau folosită ca bază la reţetele cu fructe de mare.

– Aonori verde: are formă de tăiţei şi gustul dulce al stridiilor. Este bogată în iod, fosfor, potasiu, proteine şi vitamine din grupa B.

– Codium sau Ramallo de mare: are un gust similar fructelor de mare şi este o minunată sursă de calciu, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, fier şi iod.

– Sparanghel de mare: de fapt nu este o algă, ci o plantă sălbatică ce creşte în terenurile mlăştinoase de la ţărmul mării. Textura este cărnoasă şi fragedă la vârf şi foarte apropiată de cea a sparanghelului (chiar şi când este gătit desprinde o aromă similară, dar mai salină).

Sursa articol: Agerpres

Cadoul muzicii: Noua Generație Live| Superconcert București FM la Băneasa Christmas World – sâmbătă, 6 decembrie
Timp Liber joi, 4 decembrie 2025, 14:38

Cadoul muzicii: Noua Generație Live| Superconcert București FM la Băneasa Christmas World – sâmbătă, 6 decembrie

București FM dă startul oficial al sărbătorilor de iarnă cu un superconcert în aer liber la Băneasa Christmas World, sâmbătă, 6 decembrie...

Cadoul muzicii: Noua Generație Live| Superconcert București FM la Băneasa Christmas World – sâmbătă, 6 decembrie
Weekend în București: evenimente și activități 5-7 decembrie
Timp Liber joi, 4 decembrie 2025, 14:23

Weekend în București: evenimente și activități 5-7 decembrie

Descoperă cele mai interesante evenimente din București în acest weekend! De la târguri de carte și activități pentru copii, la expoziții de...

Weekend în București: evenimente și activități 5-7 decembrie
Crăciun de poveste la Teatrul Ion Creangă: MagicTIC aduce spectacole, ateliere și întâlniri cu Moș Crăciun
Timp Liber joi, 4 decembrie 2025, 13:37

Crăciun de poveste la Teatrul Ion Creangă: MagicTIC aduce spectacole, ateliere și întâlniri cu Moș Crăciun

Bucureștiul se pregătește pentru o sărbătoare a imaginației și a creativității, odată cu noua ediție MagicTIC, organizată de Teatrul Ion...

Crăciun de poveste la Teatrul Ion Creangă: MagicTIC aduce spectacole, ateliere și întâlniri cu Moș Crăciun
Editura Litera la Gaudeamus 2025
Timp Liber joi, 4 decembrie 2025, 11:50

Editura Litera la Gaudeamus 2025

În perioada 3 – 7 decembrie, Editura Litera vă dă întâlnire la Târgul de Carte Gaudeamus 2025 (Romexpo, Pavilionul B2). Pe durata celor cinci...

Editura Litera la Gaudeamus 2025
Timp Liber joi, 4 decembrie 2025, 11:38

Istorici americani, povești din comunism și vernisaj poetic la standul Corint de la Gaudeamus

Miercuri, 3 decembrie, s-a deschis Târgul de carte Gaudeamus. Este ultima întâlnire amplă între cititori, editori și autori din acest an, un...

Istorici americani, povești din comunism și vernisaj poetic la standul Corint de la Gaudeamus
Timp Liber joi, 4 decembrie 2025, 11:19

Programul evenimentelor Grupului Editorial Trei la Gaudeamus 2025

Evenimentele Grupului Editorial Trei la Gaudeamus 2025 se vor desfășura conform următorului program: Vineri, 5 decembrie, ora 19:00, spațiul de...

Programul evenimentelor Grupului Editorial Trei la Gaudeamus 2025
Timp Liber joi, 4 decembrie 2025, 09:30

Christmas Extravaganza la Sala Dalles: Tenorul Ștefan von Korch și stele ale operei într-un concert strălucitor

Eleganţa muzicii clasice, duioasele colinde româneşti şi clinchetul zurgălăilor din cântecele de pretutindeni vor învălui Sala Dalles pe 17...

Christmas Extravaganza la Sala Dalles: Tenorul Ștefan von Korch și stele ale operei într-un concert strălucitor
Timp Liber miercuri, 3 decembrie 2025, 19:27

A început Târgul de Carte Gaudeamus

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, Ediția 32, și-a deschis, astăzi, porțile. Cel mai longeviv târg de carte din România este organizat...

A început Târgul de Carte Gaudeamus