București FM te invită la un eveniment inedit: Pasajul Universității va deveni Pasajul FNT

Articol de , 7 octombrie 2014, 10:55
În perioada 24 octombrie – 2 noiembrie, bucureștenii iubitori de teatru vor avea un loc central de întâlnire: pasajul de la Univestitate.
De aici vor primi toate informațiile despre cea de a 24- a ediție a Festivalului Național de Teatru și vor porni spre cele 26 spații în care se vor desfășura evenimentele.
În cele 10 zile ale Festivalului Național de Teatru vor avea loc peste 80 de reprezentații. Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Teatrul Odeon, Teatrul „L.S. Bulandra”, Teatrul „Nottara”, Teatrul Metropolis, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Excelsior, Teatrul Țăndărică, Teatrul Masca, Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni, Teatrul ACT, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul Elisabeta, Teatrul de Artă, Godot Cafe Teatru, Teatrul UNTEATRU București, Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City vor găzdui cele mai importante spectacole realizate anul trecut în București și în țară, purtând semnătura unor mari regizori.
Directorul artistic al festivalului, criticul Marina Constantinescu, propune, pe lângă spectacolele din selecţia oficială, o secţiune specială, intitulată “Maeștri”, ce reunește cele mai valoroase nume ale teatrului românesc, prezente în producții ce se joacă cu casa închisă, unele de mai bine de un deceniu.
Dintre cele 13 titluri programate, amintim: “Lecţia” de Eugène Ionesco, un spectacol semnat de Horaţiu Mălăele, “Căsătoria” de N.V. Gogol spectacol regizat de Yuri Kordonsky la Teatrul Bulandra, “Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu realizat de Alexandru Dabija la Teatrul Odeon, “Revizorul” de N.V. Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele.
Festivalul se bucură de o singură prezență din străinătate, dar una de marcă: spectacolul „Donka – o scrisoare către Cehov”, textul şi regia Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne.
Spectacolul se joacă pe 29 și pe 30 octombrie, la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Sala Studio.
Anul acesta, festivalul va avea, pentru prima oară, un spectacol producție proprie, musicalul „West Side Story”, realizat de coregraful Răzvan Mazilu, în urma unui workshop cu 21 de tineri actori cărora li se alătură patru actori consacrați.
Muzica va fi cântată live de Orchestra Națională de Tineret, sub direcția muzicală a lui Gabriel Bebeșelea, iar costumele sunt create de Doina Levitza.
Reprezentațiile vor fi găzduite de Teatrul Odeon.
O parte dintre laureaţii de la Costinești se vor regăsi pe scena Teatrului Excelsior, într-o producţie intitulată „HOP (şi noi) în FNT – Premianţii Galei Tânărului Actor HOP, ediţia 2014 … în acţiune”.
Spectacolul de închidere a festivalului, „Rinocerii” (de Eugène Ionescu, în regia lui Bob Wilson) va putea fi văzut pe scenă, la Teatrul Național Craiova, dar și de bucureșteni, în transmisie directă pe un ecran, în Sala Epika de la Mall Băneasa.
Ediția 2014 a FNT mai cuprinde: trei expoziții (dedicate Doinei Levintza, lui Ion Manu și lui George Constantin), spectacole de teatru radiofonic și de televiziune, conferințe și un număr impresionant de lansări de carte.
Toate manifestările vor fi reflectate de Jurnal FNT, realizat în parteneriat cu Ziarul Metropolis, publicația pe care spectatorii o vor găsi în toate instituțiile gazdă.
Programul integral de spectacole îl găsiți AICI.