Ascultă Radio București FM Live

Când, cât şi cum să mănânci ouă. Află sfatul specialiştilor

Când, cât şi cum să mănânci ouă. Află sfatul specialiştilor

Articol de , 5 octombrie 2014, 11:27

Ouăle sunt un plus pentru o alimentaţie sănătoasă, conţin aminoacizi, vitamine, minerale şi proteine.

Totuşi, ouăle sunt bogate în colesterol şi dacă le mănânci prea des, atunci poţi avea probleme.

Ouale sunt un plus pentru o alimentatie sanatoasa, contin aminoacizi, vitamine, minerale si proteine. Totusi, ouale sunt bogate in colesterol si daca le mananci prea des, atunci poti avea probleme.

Iata ce optiuni ai atunci cand vrei sa mananci oua, fara a avea probleme cu colesterolul din sange:

1. Poti manca linistit oua daca te asiguri ca in meniul zilei nu mai ai alte alimente care sa contina grasimi saturate si grasimi trans.

Sau te poti limita doar la albus care contine doar apa si proteine.

2. Nu manca oua in fiecare zi. Studii recente releva faptul ca persoanele care mananca zilnic ou au riscuri crescute de a dezvolta diabet de tip 2.

De asemenea, diabeticii care consuma multe oua prezinta un risc crescut de a avea probleme cardiovasculare.

3. Atentie la salmonella. Aceasta bacterie se gaseste pe coaja oualor si daca nu sunt manevrate corespunzator, bacteria poate ajunge in interiorul oului.

Fermele producatoare ar trebui sa aiba totul sub control pentru a evita contaminarea. Insa ouale trebuie depozitate corespunzator nu numai la producator, ci si la distribuitor si in casele oamenilor.

Pentru a evita infestarea cu salmonella este recomandat sa consumi ouale la cel mult doua saptamani dupa achizitionarea lor.

4. In cazul femeilor insarcinate este recomandat ca ouale sa fie bine gatite. Ar fi bine sa se evite produsele care contin oua crude, precum maioneza sau mousse.

Se va elimina astfel pericolul contaminarii cu salmonella sau cu alte bacterii care duc la toxiinfectii alimentare.

5. Nutritionistii spun ca cel mai bine este sa mananci oua la micul dejun pentru ca sunt satioase si se va reduce volumul de calorii pe care il vei manca la masa de pranz.

Potrivit unui studiu, trei grupuri de voluntari au servit la micul dejun doua oua fierte, respectiv fulgi de porumb cu lapte si o felie de paine prajita, si un croissant si suc de portocale.

In primul grup, care a mancat oua, s-a intregistrat un nivel crescut de satietate si, deci, o dorinta redusa de a mai manca.

Drept pentru care, la masa de pranz s-a observat  un nivel redus de calorii ingerate, in comparatie cu cei care mancat cereale si mai ales cu cei care au mancat croissant.

6. Cantitatea de oua pe care un om o poate manca intr-o zi depinde de foarte multe variabile: varsta, greutate, inaltime, sex, nivelul de activitate/sedentarism, aportul zilnic de calorii, obiceiurile alimentare si starea de sanatate.

Cheia, ca in orice alt aspect al vietii, este moderatia.

De asemenea, un meniu variat asigura un aport mai mare de nutrienti.

Cel mai bine ar fi sa consulti medicul de familie sau un nutritionist pentru a stii exact cate oua iti este recomandat sa mananci.

Sursa: Sfatulparintilor.ro

Platformă de informare privind studiile clinice, lansată de ANMDM şi Hubul de Inovaţie în Sănătate
Sănătate miercuri, 3 decembrie 2025, 15:37

Platformă de informare privind studiile clinice, lansată de ANMDM şi Hubul de Inovaţie în Sănătate

Pacienţii şi aparţinătorii se pot informa despre studiile clinice, care sunt beneficiile şi riscurile acestora, dar şi despre cum pot participa...

Platformă de informare privind studiile clinice, lansată de ANMDM şi Hubul de Inovaţie în Sănătate
Ministrul Sănătăţii – vizită la mai multe spitale din Prahova
Sănătate miercuri, 3 decembrie 2025, 14:27

Ministrul Sănătăţii – vizită la mai multe spitale din Prahova

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din...

Ministrul Sănătăţii – vizită la mai multe spitale din Prahova
Transplantul. Pacientul pre şi post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia
Sănătate miercuri, 3 decembrie 2025, 09:22

Transplantul. Pacientul pre şi post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia

Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) a organizat, la Bucureşti, cea de-a XIV-a ediţie a conferinţei “Transplantul. Pacientul pre...

Transplantul. Pacientul pre şi post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia
Teste gratuite pentru virusurile hepatitice B şi C la persoane cu simptome sugestive
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 15:51

Teste gratuite pentru virusurile hepatitice B şi C la persoane cu simptome sugestive

Persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate care prezintă semne sau simptome sugestive beneficiază gratuit de testare pentru virusul hepatitic...

Teste gratuite pentru virusurile hepatitice B şi C la persoane cu simptome sugestive
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 11:34

IGSU: Peste 4.500 de persoane aflate în pericol, asistate de salvatori în minivacanţa de Ziua Naţională

Salvatorii SMURD au asistat medical, în perioada minivacanţei de Ziua Naţională, 4.537 de persoane aflate în dificultate. “În această...

IGSU: Peste 4.500 de persoane aflate în pericol, asistate de salvatori în minivacanţa de Ziua Naţională
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 10:58

Reţeaua naţională de centre de expertiză pentru bolile rare va fi extinsă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat extinderea reţelei naţionale de centre de expertiză pentru bolile rare (CEBR) prin...

Reţeaua naţională de centre de expertiză pentru bolile rare va fi extinsă
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 10:53

Ministerul Sănătăţii anunţă registre naţionale de screening

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică  un proiect de hotărâre de guvern care prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea...

Ministerul Sănătăţii anunţă registre naţionale de screening
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 10:36

INSP: 124 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în perioada 24 – 30 noiembrie

Un număr de 124 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în perioada 24 – 30 noiembrie, în scădere cu 21%...

INSP: 124 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în perioada 24 – 30 noiembrie