Diana Păun: Nevoia de măsuri pentru a reduce prevalenţa în creştere a diabetului este urgentă

Consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat că nevoia de măsuri pentru a reduce prevalenţa în creştere a diabetului este urgentă, costurile economice şi sociale ridicate constituind un argument în plus pentru prioritizarea prevenţiei.

„La nivel mondial una din zece persoane are diabet şi unul din doi adulţi rămâne nediagnosticat. Dacă diabetul de tip 2 ar fi o boală de tip transmisibilă, am putea spune că suntem în mijlocul unei epidemii globale. Obezitatea este şi ea una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului XXI şi unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2. Indiferent de abordare, un lucru este clar – nevoia de măsuri pentru a reduce prevalenţa în creştere a diabetului este urgentă. Costurile economice şi sociale ridicate constituie un argument în plus pentru prioritizarea prevenţiei”, a afirmat Paun, într-o intervenţie video la ediţia a III-a a Forumului Român de Diabet, proiect derulat într-un cadru de parteneriate între Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, asociaţii de pacienţi şi Grupul de Lucru Diabet al ARPIM.

În opinia sa, intervenţia înainte de apariţia diabetului de tip 2 este un prim pas logic într-o abordare sustenabilă, iar educaţia pentru sănătate este fundamentală în acest demers.

‘Prin responsabilitatea asupra propriei sănătăţii se poate preveni sau amâna apariţia diabetului. Aceasta implică o alimentaţie sănătoasă, activitatea fizică, evitarea comportamentelor nocive de tipul fumatului sau alcoolului. Schimbarea comportamentului nu poate fi atribuită însă exclusiv indivizilor. Este nevoie de parteneriat extins astfel încât alegerile sănătoase să devină alegeri uşoare şi accesibile tuturor pentru a face schimbări în stilul de viaţă’, a mai spus Păun.

Potrivit acesteia, alături de educaţie şi prevenţie, depistarea timpurie prin programe de screening şi acces echitabil la îngrijiri de calitate sunt esenţiale în managementul diabetului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.