Motoare de curse de 30 de mii de euro bucata pentru Poliția Locală a Municipiului București!

foto: Adriana Baciu

Bolizi pe două roți care depășesc 200 km/h și costă peste 30 de mii de euro bucata!

Mai sunt două zile până la termenul final de depunere a ofertelor într-o procedură de achiziție publică extrem de neobișnuită lansată de către Direcția Generală de Poliție Locală a Municipiului București (DGPLMB). Astfel, Poliția Locală a Capitalei vrea să achiziționeze 8 motociclete care să poată atinge o viteză de cel puțin 200 km/h. Fiecare astfel de „motor” de curse ar putea costa până la 150 de mii de lei, adică peste 30 de mii de euro. Ofertele pot fi depuse până vineri la prânz.

Direcţia Generală de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti a lansat o procedură de achiziție publică online pentru achiziţionarea a opt motociclete, în valoare totală de până la 1.200.000 lei, fără TVA, potrivit anunţului publicat de instituţie pe Sistemul electronic de achiziții publice (SICAP). Ofertele pot fi depuse până vineri, pe 5 decembrie, ora 15:00.

Conform anunțului de pe SICAP, motocicletele de super-viteză ar fi necesare desfășurării misiunilor polițiștilor locali: „Se achiziţionează 8 buc. motociclete necesare desfăşurării activităţii serviciului operativ din cadrul instituţiei, în vederea deplasării eficiente şi rapide a poliţiştilor locali în timpul serviciului efectuat, acestea fiind necesare având în vedere numeroasele acţiuni la care participă conform atribuţiilor stabilite, cât şi ţinând cont de faptul că s-a mărit perimetrul de acţionare pentru îndeplinirea misiunilor specifice”, se spune în anunţul publicat de către DGPLMB în SICAP.

Conform aceluiași anunț al DGPLMB, motorul bolizilor pe două roți trebuie să dezvolte o putere de minimum 95 kw, iar viteza maximă trebuie se fie de cel puţin 200 de km/oră.

Licitaţia se va desfăşura online, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este vineri, 5 decembrie, ora 15:00.

Valoarea totală estimată pentru achiziţionarea celor opt motociclete este de 1.200.000 lei, adică circa 150 de mii lei, adică peste 30 de mii de euro pe motocicletă, fără TVA. Însă criteriul de atribuire vizează cel mai bun raport calitate-preţ.

Potrivit anunţului publicat pe SICAP de către DGPLMB, finanţarea se va face din fonduri bugetare.

Consilierul municipal Cătălin Deaconescu compară super-motoarele de 30 de mii de euro bucata cu mașinile de topit zăpada, achiziționate la finele anilor trecuti de către mai multe instituții din subordinea Primăriei Capitalei, printre care și Poliția Locală a Municipiului București. „Bolizii pe două roți sunt inutili, pentru că Poliția Locală a Municipiului București nu are atribuțiuni în afara razei administrative a Capitalei. Iar, în București, din cauza congestiei traficului, viteza de deplasare scade tot mai mult si nu ai ce face cu o motocicletă de mare viteză”, a declarat Deaconescu pentru București Fm.

„Nu știu ce misiuni se gândesc ei să îndeplinească (… cu ajutorul motocicletelor n.r.). Ar trebui, mai degrabă, să se concentreze pe tehnica necesară pentru îndeplinirea misiunilor curente ale Poliției Municipale. Sunt suficient de multe astfel de misiuni și publicul bucureștean nu este deosebit de încântat de activitatea Poliției Municipiului București. Totuși, trebuie să remarcăm că, față de anii trecuți, pe final de an bugetar, de data aceasta Poliția Municipală alege să cumpere motociclete și nu aparate de topit zăpada, cum cumpăra în decembrie, in anii trecuți. Parcă are, totuși, mai multă legătură cu activitatea lor. În același timp, nu pot să nu remarc că solicită Poliția Municipală să cumpere niște motociclete de mare viteză de parcă în traficul bucureștean chiar ar fi avut loc vreo revoluție și s-ar circula în astfel de condiții de viteză. Cred că sunt, până la urmă, niște achiziții ca și cea referitoare la aparatele de topit zăpada, sunt niște achiziții care nu pun în primul plan eficiența și eficacitatea cheltuirii banului public.
În nici un caz nu au competență (… polițiștii locali n.r.) să exercite atribuții În afară Bucureștiului. Poate că, așa cum ne spunea, cu ceva ani în urmă, un primar general, că va construi autostrăzi suspendate prin București, poate că vor să fie pregătiți polițiștii municipali pe aceste autostrăzi, când vor fi ele gata.
Cert este că, evident, în traficul din București nu au unde să le folosească (… motocicletele n.r.). Vă reamintesc că suntem pe primele locuri în Europa în ceea ce privește congestia în trafic și vitezele medii de deplasare, mai ales la orele de vârf, continuă să scadă. Deci, cu o motocicletă de mare viteză nu prea ai ce să faci, în București”, a opinat consilierul municipal Cătălin Deaconescu.

Desigur, având în vedere repetatele declarații ale primarului general Gabriela Firea privind dificultățile financiare generate de tăierea de către Guvern a bugetului Capitalei, am încercat să aflăm de la reprezentanții DGPLMB pentru ce anume misiuni au nevoie polițiștii locali bucureșteni de acești bolizi pe două roți care costă peste 30 de mii de euro bucata și unde vor merge cu peste 200 km/h, în Capitală?!
Am primit drept răspuns doar un număr de înregistrare a cererii noastre de informații.
Probabil aceste întrebări simple ar devoala chestiuni secrete ținând de siguranța națională ….
Parcă-i și văd pe polițiștii locali urmărind cu 200 km/h, pe autostrăzile Bucureștiului, infamele femei traficante de pătrunjel, de macrameuri sau de șosete tricotate de lână sau pe fericii lipitori de afișe care „calcă la blană” cărucioarele tunate pline cu afișe …!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.