VIDEO: Ong-uri și autorități – despre tragedia din portul Midia!

România bifează, din nou, la capitolul „AȘA NU!” Și suntem și în vizorul Europei. Nava Queen Hind, sub pavilionul statului Palau, care transporta 14.600 de oi către Libia, s-a răsturnat pe 24 noiembrie în Portul Midia. Căpitanul ar fi ignorat avertismentul că ambarcațiunea este înclinată prea mult într-o parte. Echipajul s-a salvat în ultimul moment, dar animalele au rămas captive. O întâmplare cu atât mai gravă cu cât majoritatea oilor au murit. Și au murit din cauza lipsei de implicare a autorităților. Mai mult decât atât ong-urile au fost ținute deoparte la început. Cine e vinovat pentru această tragedie și pentru imaginea șifonată a româniei? 

„Autoritățile au ucis prin tortură aceste aproape 15 mii de oi. Din păcate doar 181 au reușit să reziste. Acest transport nu trebuia să plece. Autorizația a fost dată de ANSVSA Constanța, singura vinovată. O instituție falimentară care nu-și face treaba. Animalele nu erau marcate. Iar calitatea umană este cel puțin sub semnul întrebării”, spune cpnsilierul municipal Tudor Ionescu.

Și președintele ARCA, medicul veterninar Kuki Bărbuceanu acuză tot autoritățile: „Nicio navă nu pleacă de la cheu înclinată. Așa au plecat. A fost un noroc că nu s-a scufundat cu totul. Și situația se repetă. Și acum este o navă în port care trebuia să plece dar a fost oprită. Lucrurile se întâmplă frecvent, absolut totul este încălcat”.

Consilierul Tudor Ionescu vrea ca transportul de animale vii să fie oprit. Și nu este singurul. Și ong-urile vor același lucru. Și explică: „economic vorbind este mai avantajos ca sacrificarea să se facă pe teritoriul României: locuri de muncă și valoarea adăugată. Noi avem abatoare care respectă și toate regulile religioase”. Imaginile șocante cu oile care agonizau pe nava eșuată pe litoral au ajuns în Parlamentul European, unde a fost declanșată o audiere. „Nu interesează pe nimeni. Chiar dacă vine un infrigement, sancțiuni de milioane de euro pe zi, plătesc ei? Trebuie schimbat acest sistem. Nu există niciun fel de sancțiune. Legea spune foarte clar: orice agresiune asupra animaleleor de orice natură este infracțiune”, spune Kuki Bărbuceanu.

La Midia ong-urile nu au fost lăsate să-și facă treaba și să salveze cât mai multe animale. Mai mult, acolo este o bombă biologică: animalele au intrat în putrefacție. Soluția? „Au contractat o firma de scafandri. Unii spuneau că întâi vor să ridice nava. Altă varianta, să descarce nava. Încă nu știm ce s-a ales”, afirmă, oarecum nedumerit, Kuki Bărbuceanu. „Toate aceste variante sunt stipulate în lege”, punctează și Tudor Ionescu.

Și nici nu este prima dată când animalele îşi pierd viaţa pe navele încărcate în Portul Midia. În august, Comisia Europeană şi voluntarii care luptă pentru protecţia animalelor i-au cerut fostului ministru al Agriculturii – Petre Daea – să oprească un transport de oi vii destinat ţărilor arabe. Însă animalele au plecat din România iar pe drum au fost supuse la temperaturi extreme. Multe oi au murit până să ajungă la destinaţie.

Kuki Bărbuceanu, coordonatorul de proiecte al organizaţiei Vier Pfoten România și consilierul general al capitalei, Tudor Ionescu au detaliat, astăzi, „În Comunitate”, amănunte șocante din tragedia de la Midia.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.