Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 2 decembrie

CINEMA

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 17:00 are loc o proiecţie specială, cu intrare liberă, a filmului documentar „Basarabia”, realizat de scriitorul Horia Muntenuş, despre suferinţă, traume, dar şi despre puterea Fiinţei de a se manifesta, în candoarea supravieţuirii, în bucuriile simple, dar triumfătoare, plenare şi fireşti ale vieţii. Filmul conţine interviuri cu istorici de prestigiu şi personalităţi culturale de pe ambele maluri ale Prutului, precum şi cu supravieţuitori şi martori ai unor evenimente istorice; documente inedite ca şi elemente ale folclorului şi ale tradiţiei.

* Dacă e luni, e Cinemateca Docuart în Spaţiu Docuart (Calea Giuleşti, nr.14, etaj 4 – ISAF), unde, de la ora 19:30 este proiectat filmul „Omul roşu” ce îşi propune să fie obiectiv, lipsit de patetism şi presărat cu un umor fin, mai mult sau mai puţin involuntar, prezentându-l pe Petre Ignatencu, canoist de performanţă şi şofer de taxi în anii ’60, care crede cu ardoare că prăbuşirea comunismului în decembrie ’89 a fost o uriaşă greşeală a istoriei. Într-un prezent pe care îl consideră tulbure şi decadent, acesta speră să reînvie spiritul Partidului şi îşi asumă funcţia de lider şi continuator de drept al ideologiei socialiste. Proiecţia este urmată de un dialog cu realizatorul filmului, Mugur Vărzariu.

* În cadrul evenimentului „Omagiu lui Dinu Lipatti”, ce marchează 69 de ani de la trecerea în eternitate a marelui pianist şi compozitor român, de la ora 19:00, în Salonul de Muzică al Centrului Cultural de Excelenţă Casa Artelor „Dinu Lipatti” rulează documentarul „Dinu Lipatti, muzică şi geniu”, realizat de Mihaela Natalia Poenaru pentru Trinitas TV. Proiecţia este urmată de recitalul extraordinar susţinut de pianista Mădălina Paşol de la ora 20:00 şi precedat, de la ora 18:00, de o audiţie cu înregistrări celebre în interpretarea lui Dinu Lipatti, în timp ce oaspeţii pot vedea expoziţia „Omagiu lui Dinu Lipatti” şi expoziţiile permanente: „Dinu Lipatti – viaţa şi opera” şi „Familia Lipatti şi prietenii”. Totodată, vor avea loc ateliere de creaţie pe teme muzicale realizate de artiştii de la „Art Time Atelier”.

 

MUZICĂ

* La exact un an după lansarea Sezonului România-Franţa, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România organizează, ca un epilog la acesta, un concert de excepţie pentru a celebra prietenia franco-română. De la ora 19:00, la Sala Elvire Popesco (Bd. Dacia, nr. 77) veţi putea asista la dialogul pianistic dintre Ambasadoarea Franţei, doamna Michèle Ramis şi maestrul Dan Grigore, care interpretează în a doua parte a concertului: Berceuse şi Tendresse din Suita pentru pian la patru mâini „Dolly” de Gabriel Fauré, Pavane de la Belle au Bois Dormant şi Le jardin féérique din Suita pentru două piane „Ma mère l’Oye” de Maurice Ravel. În prima parte, pianistul român interpretează: Adagio de George Enescu; valsul „La plus que lente preludiile” şi preludiile „Les sons et les parfums…”, „Des pas sur la neige”, „La fille aux cheveux de lin” şi „Minstrels” de Claude Debussy.

* Pentru prima dată în România, are loc evenimentul rock-simfonic Rock the Opera – Bucharest, de la ora 20:00, la Sala Palatului. Sunetul unei orchestre filarmonice complete, dirijată de Friedemann Riehle, este combinat cu cei mai buni muzicieni rock, cele mai bune voci, printre care şi cea a lui Joe Lynn Turner, fost vocalist al Deep Purple şi Rainbow pentru a prezenta într-un mod inedit cele mai mari hituri rock clasice ale trupelor Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin, AC / DC, U2.

* The Hypnotunez şi Suburbia11 dau concert în Quantic Club, de la ora 20:00.

* Sărbătoarea Subcarpaţi continuă şi astăzi la Arenele Romane cu încă un concert aniversar susţinut, de la ora 21:00, în cort încălzit. Invitate speciale sunt Surorile Oşoianu.

* The Motans (Denis Roabeş) cântă, de la ora 21:30, în Berăria H.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.