Intelegerea riscurilor –pasul dintre „a acuza” si „a actiona”

Ziua Nationala este despre omagiul adus unor adevarati EROI.

Ziua Nationala NU este despre diletantii care se cred patrioti si formatori de opinii, pe ecrane sau in orice alt spatiu public si instiga la ura si violenta.

“Colectiv” este despre 65  de morti, plus raniti, plus cativa vinovati, plus  sute de “experti” cu idei putine, de cele mai multe ori unice, vocali  in spatiul public: politicieni sau nu, pseudojurnalisti  “ongisti” in mare parte traitori din mila publica (pentru cauze umanitare, dealtel.

Toti “priceputi” , in viziunea lor, in toate: fotbal, handbal, criminalistica, tenis, astrologie, ciclism, politica, motocros, fizica cuantica, ping-pong, istorie, medicina, arta, industrie, agrigultura…

In realitate, nedocumentati, deseori agramati, frustrati.

“Colectiv” NU inseamna restul populatiei (cateva milioane de oameni normali) care munceste, se documenteaza, gandeste, plateste taxe si impozite, nu se lasa manipulata si stie si vrea sa faca ceva!

Ziua Nationala de astazi inseamna restul populatiei, milioane de oameni normali, care munceste, se documenteaza, gandeste, plateste taxe si impozite, nu se lasa manipulata, si stie si vrea sa faca ceva, pentru Ziua Nationala de anul viitor, de peste 10 sau de peste 100 de ani!

 “Oamenii normali  să se ajute între ei!  Sunt primii care trebuie să intervină în caz de dezastre”.

In acelasi timp ei trebuie să colaboreze cu autorităţile, pentru că, niciodată, o ţară nu va fi perfect pregătită” , a declarat, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la deschiderea conferinţei Understanding Risk Europe, organizată zilele trecute la Bucureşti de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă si de Banca Mondială.

Cât  de pregătită este România să facă faţă dezastrelor?

“Am zis-o şi o zic din nou: suntem mai pregătiţi ca înainte, dar nu suficient de pregătiţi să fim liniştiţi. Ne trebuie mai multă pregătire, mai multă dotare, mai mult exerciţiu şi, foarte important, resurse umane. Dar dacă ne comparăm acum cunivelul la care eram acum trei-patru ani lucrurile sunt schimbate radical. De la containerele de căutare-salvare, care sunt câte două pe judeţ, adică avem aproape 90 în ţară, echipamentele achiziţionate, dotările care au intrat pe toate liniile, şi cea medicală şi ce va mai intra, toate acestea ne-au făcut mai pregătiţi. Exerciţiul “Seism 2018” ne-a făcut să devenim mai pregătiţi pentru el, indiferent ce zice unul sau altul”, a spus oficialul MAI.

În  cazul exerciţiului din 2018, faptul că s-a lucrat la nivel internaţional, cu forţe din mai multe ţări, a rodat foarte mult mecanismele de lucru ale salvatorilor români.

“Aici trebuie să înţeleagă toată populaţia că, în cazul unui dezastru, momentul este al solidarităţii. Trebuie efectiv – şi zic deschis această treabă – să nu-i mai asculte pe cei care încearcă să inflameze spiritele, care încearcă să creeze un beneficiu din situaţia de dezastru pe orice linie, interese fie ele politice, fie ele altele, şi să se concentreze pe a se ajuta între ei şi a colabora cu autorităţile. Asta este important”, a subliniat Arafat.

Stirile false, o problema reala! Un  jurnalist documentat pe un domeniu anume vede din titlu incercarea de manipulare.

 Este foarte important ca oamenii să verifice din cel puţin 2-3 surse orice ştire care apare în social media.

Foarte multe dintre lucrurile de pe ecrane sau din social media sunt intenţionat aruncate de persoane cu conturi false, care au intenţia de a destabiliza o ţară, o autoritate, de a reduce încrederea în anumite servicii.

Populaţia să aibă încredere în autorităţile statului şi sa fie solidară, pentru că, în primul rând, oamenii trebuie să se ajute între ei.

“ Lumea să aibă încredere în serviciile de intervenţie, că nimeni nu are dorinţa să neglijeze, să întârzie, să fie siguri că se va face tot ce este posibil, dar primii de care avem nevoie sunt oamenii de rând. Populaţia, in general. Ei sunt primii care intervin, nu este nicio ruşine aici.

Este vorba de “all society approach” (implicarea întregii societăţi -) Nu ‘all Government’, ci ‘all society’, care include şi Guvernul, şi tot. Aceasta înseamnă că începem de la omul de rând şi urcăm până la nivel de Guvern, de entităţi statale, de inspectorate, de departament pentru situaţii de urgenta”, spune Arafat.

La evenimentul organizat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Afaceri Interne din România si Banca Mondială şi în perioada 27 – 29 noiembrie (conferinţa Understanding Risk Europe: Innovate for Resilience -UR Europe-) au participat peste 350 de specialişti şi practicieni din 85 de tari.

Conferinţa UR Europe s-a axat pe înţelegerea riscurilor generate de schimbările climatice şi de dezastrele naturale, pentru o mai bună gestionare a investiţiilor guvernamentale şi pentru dezvoltarea unor societăţi mai reziliente.

În cadrul conferinţei, s-a discutat despre bune practici şi abordări inovative ale altor state din regiune şi s-a explorat modul în care tehnologiile accelerează eforturile de consolidare a rezilienţei în faţa dezastrelor şi schimbărilor climatice.

Intamplator, niciunul din subiectele Conferintei nu a abordat situatiile de criza cu pagube privind animalele.

Pentru ca nu s-au confruntat cu evenimente de genul celui care a avut loc in Romania chiar in acea perioada.

Duminica, 24 noiembrie, Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu.

Marinarii au fost salvati de către autorităţile portuare, au fost preluaţi de pe navă şi duşi în siguranţă, la cheu.

A început operaţiunea de salvare a oilor vii de pe puntea navei.

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a dispus iniţierea investigaţiei tehnice privind siguranţa şi constituirea comisiei de investigaţie.

A fost semnat un ordin comun, cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru constituirea de echipe mixte care sa verifice  modul în care au fost respectate prevederile legale privind încărcarea-descărcarea, îndeplinirea serviciilor de siguranţă maritimă, gradul de poluare, contaminarea apei în urma incidentului, respectarea condiţiilor de transport privind suprafaţa necesară îmbarcării, verificarea documentelor însoţitoare, dar şi alte elemente ce pot rezulta în urma investigaţiilor.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a afirmat în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJASU), că incidentul naval care a avut loc la Midia este unic pe plan mondial.

Afirmatie care a dat “analistilor” si “expertilor” un alt motiv de interpretari si de teorii ale conspiratiei, bazate pe ceea ce stiu sau li se pare lor dar fara a se gandi sa verifice un minim necesar de legislatie.

“S-a discutat în Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă despre responsabilităţile instituţiilor. Responsabilităţile sunt stabilite prin HG 557.

Astfel de tip de incident ar trebui să fie descris acolo dar nu există şi nu a existat nici pe plan mondial, din ce am înţeles, un astfel de tip de incident. Aici vorbim de un accident naval şi de o problemă de risc ecologic, care este comună cu acest accident. Asta înseamnă că sunt instituţii care au rol foarte clar, care normal trebuie să fie îndeplinit complet, şi sunt instituţii care au lucrat peste rolul lor pentru că nu au fost prevăzute în hotărârea de guvern anumite aspecte pe care trebuie să le facă unele instituţii şi care au făcut în plus faţă de rolul lor. Important pentru noi este că nimeni să nu facă sub rolul care este prevăzut acolo şi toată lumea să respecte ce cere de la ei, HG 557, care stabileşte rolul principal, rolul secundar de sprijin”, a spus Raed Arafat.

Hotararea de Guvern 557/2016 care poate fi gasita cu usurinta pe internet si poate fi citita de orice doritor, chiar nu prevede asa ceva.

https://cl.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/35/2017/12/hotarare-557-din-2016.pdf

Animalele vii au fost salvate, cele moarte urmand sa fie evacuate.

Şeful DSU a afirmat că în cursul operaţiunii de salvare a animalelor vii, au avut loc două incidente în care au fost implicaţii muncitorii care decupau căi de acces în corpul navei.

Unul  cu o persoană care a căzut în apă şi a fost recuperată, unul dintre sudori, şi al doilea un început de incendiu, în timpul decupării, care a putut să fie oprit imediat. “Astea sunt riscuri reale pe care trebuie sa le prevenim când se lucrează la nava respectivă. Urmează să se facă o singură decupare suplimentară, prin ea va fi verificată încă o zonă din navă, dacă mai sunt animale vii, dacă nu, se va considera ca operaţiunea de salvare a animalelor vii este terminată’ a explicat Arafat.

El a mai spus că autoritatea portuară va prelua cadavrele animalelor apărute pe apă, în bazinul portuar.

“Faza doi este preluare animalelor, cadavrele animalelor care au apărut deja pe apă, deci animalele care s-au înecat şi care acum au început să apară la suprafaţă. Avem autoritatea portuară care se ocupă cu recuperarea lor şi cu incinerarea lor pentru că astea nu pot aştepta aprobarea armatorului sau aprobarea cuiva, astea imediat trebuie preluate şi trebuie duse la incinerat. Apele Române ne avertizează de un risc ecologic real, mai ales din cauza descompunerii cadavrelor animalelor, care deja se află în apă, în afara navei, iar acolo recomandarea este să se facă orice este posibil să nu ajungă animale moarte în apa’, a mai spus şeful DSU.

Raed Arafat a mai amintit că ulterior trebuie să înceapă ranfluarea navei.( RANFLUA: A ridica de pe fund și a repune în stare de plutire (o navă scufundată).

“Colectiv” si “Midia”, doua exemple de tragedii din miile care se intampla, individual sau colectiv,  zi de zi.

Interventiile nu sunt operaţiuni simple si au riscurile lor.

Dacă nu se fac corect există riscul unor pagube umane, animale sau materiale, incomparabil mai mari fata de cele initiale. Si nimeni nu-si doreste asa ceva, indiferent care sunt institutiile care trebuie sa intervina.

sursa foto DSU

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.