VIDEO: Ascultă cum sună libertatea! Anul 1999 – Mineriadă, Papa la București, concert Metallica

A fost odată o tară în care stăpanea întunericul și frică. O tară locuită de oameni fără glas, o tară inchisă-ntre ziduri. Dar într-o zi s-a auzit o voce, și-apoi o mulțime și s-a făcut lumină și s-a făcut libertate!
Au trecut 30 de ani de atunci!

Continuă reforma economiei, iar industria intră într-un declin accentuat. Este cea mai grea perioadă a anilor 90.

Pe 4 ianuarie 1999 are loc greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15.000 de ortaci de la Compania Națională a Huilei intră în grevă generală pentru a obține mărirea salariilor și pentru a opri închiderea minelor nerentabile. Pentru a forța mâna guvernului, amenință că, în caz contrar, vin la București, dar guvernul a refuzat să negocieze. Aceștia pornesc spre Capitală și iau peste 1.000 de jandarmi ostatici la Costești. Președintele Emil Constantinescu instituie Starea de Urgență și aduce tancurile pe autostrada A1, iar premierul Radu Vasile îl invită pe Miron Cozma la negocieri la Mănăstirea Cozia. În luna februarie, liderul minerilor este condamnat pentru mineriada din 1991, fapt care declanșează încă o mineriadă a ortacilor din Valea Jiului.

Pe 22 aprilie România deschide spațial aerian pentru avioanele NATO care bombardează Belgradul. Primii refugiați de război apar în vestul României.
În timp ce vecinii iugoslavi sunt în plin război, tinerii români iau cu asalt calculatoarele și poartă războaie virtuale, Starcraft și Counter-Strike cuceresc tânăra generație.

Anul 1999 este marcat de vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea la București, prima a unui suveran pontif în România. Este prima călătorie a capului bisericii catolice într-o țară majoritar ortodoxă.

Pe 9 iunie, concertează pentru prima oară la București trupa Metallica, pe stadionul Lia Manoliu, cu prilejul turneului „The Garrage Remains the Same”.
La finalul concertului solistul trupei a rostit „Mulțumesc București, mulțumesc Hagi!”.

Pe 11 august, românii stau cu ochii pe cer, are loc cel mai important eveniment astronomic al secolului 20, eclipsă totală de soare, are punctul maxim de vizibilitate la Rm. Vâlcea.

În urma unui scandal uriaș de corupție, guvernul lichidează banca falimentară Bancorex, cea mai mare bancă românească din anii ‘90.

Este inaugurat primul mall de pe pământ românesc în septembrie 1999 în cartierul Vitan din București.

Elevii de liceu scapă de examentul de treaptă, dar cei din ciclul gimnazial se lovesc de cel de capacitate, un examen ce marchează finalul acestuia, urmând ca elevii să susțină admiterea la liceu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.