VIDEO: Vaccinul – o obligație sau o alegere conștientă?

Se întorc bolile eradicate de ani de zile!
Avem epidemii de boli ținute sub control zeci de ani.
Ținute sub control de vaccinuri. De oameni care se vaccinau și își vaccinau copiii.
De societăți responsabile și de autorități cu simt de răspundere.
Acum este alertă la granița noastră cu Ucraina. Sunt 40 de cazuri de difterie la o arunacătură de băt de noi.
În România, boala a fost eradicată din anii 80, după ce vaccinările au început pe la 1960.

Medicii de familie au intrat în panică și cer Ministerului Sănătății un program național de vaccinare pentru populația adultă. Cei mici sunt protejați. Sau cei care au vaccinurile la zi.
Ce au spus cei de la minister?
Ne-a spus, astăzi, În Comunitate, Gindovrel Dumitra, șeful grupului de vaccinologie din Societatea Națională de Madicina Familiei.
„De la minister n-am primit niciun răspuns. Însă există o masă de populație care este expusă. În România nu s-a mai făcut rapel. Adulții ar trebui vaccinați la fiecare 10 ani. Am tras un semnal de alarmă ca ministerul să conștientizeze problema. Vedem că în Ucraina epidemia se propagă și ce este mai dramatic este că cele mai multe cazuri sunt la granița cu România.”

Celălalt musafir al emisiunii noastre, medicul Mihai Craiu, explică simptomele bolii.
„E ca o amigdalită putacee, dureri în gât, febră, ca o răceală mai puternică. Însă este periculoasă pentru că mortalitatea este jumate-jumate. Jumătate dintre cei care se îmbolnăvesc și nu sunt vaccinați mor. Apar niște false membrane și te sufoci. Însă avem tot timpul să ajungem la medic. Se întâmplă în 4-5 zile. Nu trebuie să ne speriem.”

Problema este că rata de vaccinare este din ce în ce mai mică, spun cei doi purtători de halate albe. „Este suficient să ridicăm piciorul de pe accelerație”, spune Gindovrel Dumitra.
Medicul Craiu spune că „dacă respectăm niște reguli de igienă iar vaccinurile sunt făcute, nu este niciun pericol.”

România stă, însă, mai bine decât Ucraina unde alarma s-a dat acum 3 săptămâni. „Acolo grupele de risc sunt grănicerii din zonă, medicii de familie, ambulantierii care au venit în contact cu bolnavii. Pentru că boala se ai de la persoana bolnavă, nu altfel”, spune Mihai Craiu.
Iar vaccinul este cel care se administrează copiilor la 14 ani.
Iar discuțiile trebuie să se poarte între medici și pacienți. Să se ajungă la o concluzie pro sau contra vaccin. Și nu pot fi vaccinați toți.
Nici cu gripa nu este de glumit. Autoritățile au luat măsuri după cele 199 de morți de anul trecut. S-au luat mult mai multe doze. Și există și pentru copiii foarte mici.
„Iar pentru cei mici s-ar putea deconta”, spune Craiu.
Iar pentru copiii cărora le e frică de ac, există administrare nazală.

Cei doi medici, Gindrovel Dumitra și mihai Craiu, au explicat, astăzi, În Comunitate, fără stetoscoape și seringi dar și fără a ne panica, riscurile difteriei și eficienta vaccinului.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.