Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 noiembrie

CINEMA

* România s-a alăturat celor peste 40 de ţări de pe 5 continente care participă la a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Culturii Digitale, Novembre Numérique! Pe lângă expoziţia „Continuum Digital”, instalaţie artistică în realitate augmentată ce oferă o experienţă interactivă deschizând un portal digital către orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale, disponibil gratuit prin intermediul aplicaţiei mobile we.AR. şi expoziţia „S’IL VOUS PLAY !” ce invită publicul la joacă, astăzi la Institutul Francez începe o adevărată aventură spaţială virtuală împreună cu astronautul francez Thomas Pesquet. Publicul poate participa la primele filme franţuzeşti de realitate virtuală realizate în spaţiu şi să descopere viaţa de zi cu zi a celebrului astronaut. Filmul „În pielea lui Thomas Pesquet” este proiectat cu ajutorul căştilor de realitate virtuală disponibile în mediatecă, între orele 10:00 şi 18:00. De la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu rulează al doilea film, „16 levers de soleil / 16 răsărituri”, despre felul în care Thomas Pesquet şi-a îndeplinit visul să zboare în spaţiul cosmic, lansându-se pe situl Baïkonour. La 450 de kilometri distanţă de Pământ, pe durata celor şase luni în care lumea pare pierdută în infinit, un dialog se ţese între astronaut şi opera vizionară a lui Saint Exupéry, pe care Pesquet a luat-o cu el în nava spaţială. Proiecţia este urmată de o dezbatere cu Mioara Mandea de la Centrul Naţional de Studii Spaţiale din Paris (CNES) şi reprezentanţi ai Agenţiei Spaţiale Române şi ai Institutului de Ştiinţe Spaţiale.

* Happy Cinema din Liberty Center (Str. Progresului, nr. 151-171) găzduieşte, de astăzi până vineri 22 noiembrie, Săptămâna Filmului Turcesc, organizată de Institutul Yunus Emre în colaborare cu Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” al Sectorului 5, ce prezintă publicului şase producţii remarcabile. Intrarea este liberă. Deschiderea evenimentului are loc deseară, de la ora 17:30 şi cuprinde proiecţia filmului „Cinar Agaci / Platanul”, comedie dramatică şi romantică de Handan Ipekci.

* La Centrul Ceh, în cadrul programului Fiction Tuesdays, de la ora 20:00 rulează comedia „Dědictví aneb Kurvahošigutntag / The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”, un studiu realizat în 1992 de cineasta Věra Chytilová asupra tipologiei de om necioplit şi zgomotos nevoit să se adapteze unei noi condiţii de libertate individuală şi putere economică neaşteptată, într-o perioadă istorică incertă şi, totodată, asupra noilor moduri de raportare la sex şi societate care iau naştere odată cu noul sistem economic. Rolul principal este interpretat de co-scenaristul Bolek Polívka.

 

MUZICĂ

* Tiberiu Oprea sărbătoreşte 50 de ani de activitate prin concertul „Totul despre flaut” ce începe de la ora 19:00 la CinemaPRO, unde dirijează Orchestra Simfonică Bucureşti. Invitat special: celebrul naist de talie mondială, Gheorghe Zamfir. Invitaţi: Mihaela Goldfeld – prim flautist al Bremer Philharmoniker şi Ion Bogdan Ştefănescu – prim flautist al Filarmonicii „George Enescu” şi profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Solişti: Maya Opriţoiu, Alexandra Pasquarielo şi Cătălin Opriţoiu – prim flautist al Orchestrei Simfonice Bucureşti şi profesor la amintita Universitate.

* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara are în program, de la ora 19:00, recitalul cameral susţinut de Duo MolTo – Tomasz Máté – violoncel şi Moldoványi András – pian organizat în colaborare cu Academia Liszt din Budapesta şi Institutul Balassi din Bucureşti. Cei doi muzicieni interpretează: Sonata în Sol pentru viola da gamba de J. S. Bach, Sonatină şi Rondo maghiar de Zoltan Kodály şi Sonata nr. 1, în mi, pentru pian şi violoncel, op. 38 de J. Brahms.

* Annihilator, cea mai cunoscuta formaţie de metal din Canada, cu o activitate de peste 30 de ani, se reîntoarce în România pentru un concert în Quantic Club, în deschiderea căruia cântă, trupa Magnetic, de la ora 19:00, iar de la ora 20:00, formaţia Archer Nation din California, un trio care abordează un heavy metal clasic.

* De la ora 20:00, în Expirat – Halele Carol are loc al patrulea concert back-to-back din seria „Stray Nights” la care participă trupele Orkid, Second Wave şi Greetings Sugar.

* Satellites cântă, de la ora 21:00, în Control Club.

* Nicolae Botgros şi Orchestra „Lăutarii” din Chişinău dau concert în Berăria H, de la ora 21:45.

 

ALTE EVENIMENTE

* Ioana Gruia susţine un recital de poezie, de la ora 18:00 la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), unde citeşte din volumul „Carusel”. Despre opera sa vor vorbi Cosmin Perţa şi Vasile Gribincea. Muzica este asigurată de Mircea Florian. Moderator: Magda Cârneci.

* La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriahul” a Universităţii Bucureşti (Str. Sfânta Ecaterina, nr. 2-4) de la ora 18:00 arev loc lansarea volumului „Adevăr şi demonstraţie. De la incompletitudinea lui Gödel la vederea mai presus de orice înţelegere a Sfântului Grigorie Palama”, semnat de conf. Adrian Lemeni. Lucrarea apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române este prezentată de autor şi de cercetătorul Ştefan Cârstea de la Institutul de Fizică Atomică.

* La Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiştei, nr. 15) de la ora 18:30 Leonard Velcescu, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris-Sorbona) susţine conferinţa şi prezintă expoziţia „Statui de daci în muzeele lumii. Forul lui Traian şi impactul geto-dacilor asupra romanilor”.

* Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită, de la ora 19.00, la Palatul Suţu la încă o seară specială, „In memoriam Toma Caragiu” în cadrul proiectului „Destin de aromân”, având ca invitaţi pe Dragoş Caragiu și Hristu Caraman.

* Actorul Constantin Chiriac susţine deseară două recitaluri extraordinare: „Metanie Ţie, Părinte!” se intitulează primul şi are loc, de la ora 20:00, la Biserica Sf. Dumitru (Str. Sf. Dumitru nr. 1), după care, actorul se mută peste drum, la Teatrul de Comedie, unde prezintă, de la ora 20:30 în Sala Studio, recitalul „Domnule şi frate Eminescu”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.