Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 15 noiembrie

CINEMA

* Săptămâna Filmului Maghiar are astăzi în program trei proiecţii la Cinema Muzeul Ţăranului:

– de la ora 16:00, un program ce cuprinde scurtmetrajele: „Transsylvania Film. Reconstituire filme pierdute”, „Mentorul” de Szabó Szonj şi „Actor prost” de Márton Dániel;

– de la ora 18:00, filmul documentar „A létezés eufóriája / Euforia de a exista” de Szabó Réka, ce are în centrul său pe Fahidi Éva care s-a întors acasă din Auschwitz-Birkenau, unde i-au fost ucişi 49 de membri de familie, printre care mama, tatăl şi surioara, iar la 90 de ani acceptă un rol într-un spectacol despre viaţa ei;

– de la ora 20:00, drama biografică „Curtiz”, realizată de Topolánszky Tamás, în care regizorul maghiar care a răscolit Hollywoodul, Kertész Mihály (Michael Curtiz), este interpretat de Ferenc Lengyel, iar perioada din cariera personajului titular este cea din 1942 când Statele Unite ale Americii se afla în pragul celui de-al Doilea Război Mondial, iar cineastul turna filmul romantic „Casablanca”; pentru a sprijini propaganda războiului statul numeşte nişte funcţionari care să supravegheze noile filme, la această intervenţie a politicului, se adaugă şi provocări din viaţa privată a artistului.

Programul ultimelor 2 zile din Săptămâna Filmului Maghiar îl găsiţi aici.

 

* Cinema Elvira Popescu găzduieşte în acest week-end proiecţiile retrospectivei ediţiei de anul acesta a Festivalului de film despre mediu şi oameni Pelicam, de la Tulcea. Astăzi rulează:

– de la ora 18:30, câştigătorul Black Sea Docs Award 2019, „Rezervaţia Askania” de Andriy Lytvynenko, ce se concentrează în jurul a patru personaje cu atitudini, destine şi ţeluri total diferite, dar care împărtăşesc aceeaşi dorinţă de a conserva viaţa în cea mai mare oază din Ucraina, ce îşi pierde rapid unicitatea;

– de la ora 20:00, câştigătorul Fresh Perspectives Award 2019, „Youth Unstoppable Tinereţe de neoprit”, un documentar de canadianul Slater Jewell-Kemker, care, pe fondul imaginilor uimitoare ale unei planete aflate în criză, prezintă poveşti nespuse ale tinerilor din întreaga lume care iau atitudine pentru un viitor verde şi sustenabil, pe care refuză să-l piardă.

Programul celorlalte 2 zile ale retrospectivei Festivalului de film Pelicam 2019 îl găsiţi aici.

 

* GreenTech Film Festival are în program, de la ora 19:30, la Cinema City ParkLake, premiera filmului documentar „Artifishal”, de Josh Murphy despre oameni, râuri şi lupta pentru viitorul peştilor sălbatici şi al mediului care îi susţine.

Programul ultimelor 2 zile ale GreenTech Film Festival îl găsiţi aici.

 

* Astăzi are loc lansarea în cinematografe a filmului documentar „Palat pentru popor” de Georgi Bogdanov şi Boris Missirkov, co-produs şi distribuit de ICON production, ce spune povestea a cinci clădiri reprezentative pentru epoca socialistă şi a turbulenţelor istorice şi sociale din a doua jumătate a secolului XX în Europa de Est, văzute prin ochii arhitecţilor care au proiectat aceste construcţii, directorilor din trecut şi din prezent, oamenilor obişnuiţi care au lucrat la construcţia lor. Fiecare dintre aceste clădiri sunt fie cea mai înaltă, fie cea mai voluminoasă, sau cu cel mai mare ceas din Europa sau a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Filmul este proiectat astăzi, de la ora 16:30, la Cinema Union, unde se reia Duminică 17 noiembrie, de la ora 14:30.

* La Cinemateca Eforie, deseară, de la ora 17:00, în ciclul Seara de Cannes rulează „The Third Man / Al treilea om”, thriller noir cu un scenariu de Alexander Korda regizat în 1949 de Carol Reed, distins cu Marele Premiu al Festivalului de la Cannes şi cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic, avându-i în distribuţie pe: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles, Trevor Howard, Bernard Lee, Paul Hörbiger, Siegfried Breuer. Personajul principal al filmului este un scriitor american care soseşte în Viena postbelică unde încercările sale de a afla ceva despre moartea prietenului său îi dovedesc incapacitatea de a face faţă unor situaţii de viaţă complexe.

 

MUZICĂ

* Jazz Meets Classic se intitulează concertul dedicat memoriei compozitorilor români Richard Oschanitzky şi Nicolae Coman, susţinut de la ora 19:00, la Sala Radio, de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Peter Christian Feigel (Germania), şi 4 solişti invitaţi: Antonis Anissegos  – pian, Nicolas Simion  – saxofon, bas clarinet şi flaut, Sorin Romanescu – chitară şi electronice şi Iulian Nicolau – baterie. Programul serii cuprinde lucrările celor omagiaţi, „Antifonii” de Richard Oschanitzky şi Concert pentru pian şi orchestră de Nicolae Coman, precum şi „Hommage à Richard Oschanitzky” de Nicolas Simion şi „Românologie-Cantemir” de Dan Dediu.

* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, susţin, de la ora 19:00, la Ateneul Român al doilea concert săptămânal sub bagheta dirijorului Gerd Schaller, având în program două lucrări de Anton Bruckner: Te Deum şi Simfonia nr. 9. Solişti: Gabriela Iştoc, Gabriela Popescu, Adrian Dumitru şi Marius Boloş.

* Tot de la ora 19:00, Ansamblul etnic turcic-tătăresc de arte şi meşteşuguri „Rivayat” susţine un concert la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură (Bd. Lascar Catargiu, nr. 50) în cadrul „Zilelor Republicii Tatarstan” eveniment ce mai are astăzi în program, un master-class de artă coregrafică şi plastică cu tema „Identificarea personală în societate”, susţinut, de la ora 16:00, de regizorul Tufan Imamutdinov şi coregraful Marsel Nuriev şi vernisajul unei expoziţii, de la ora 18:30 în prezenţa autorului, artistul plastic Radik Musin.

* În Clubul Fabrica, de la ora 17:00 începe Without Walls Fest #1, ce îşi propune să aducă împreună muzicieni aflaţi la început de drum alături de artiştii consacraţi din România. Şi-au anunţat participarea deseară: Taine, Mihai Barbu Project, Self Programmed Deaf, Veerbruda, Why Cat, Why?! şi Turn Cloak. Evenimentul continuă şi mâine când vor cânta: ZOB, High $tatus, Underwaves, MOV, Final Act Of Faith şi Fun Times.

* Concertul prin care Fuego sărbătoreşte 25 de ani de carieră, ce are loc astă-seară, de la ora 20:00, la Sala Palatului, este sold out.

* Luna Amară susţine un concert în Quantic Club, în cadrul turneului aniversar al albumului „Asfalt”, lansat în 2004, de pe care va cânta toate piesele alături de un set de cântece de pe restul albumelor trupei. În deschidere, după ora 20:00, cântă Gunshee.

* Sorin Zlat Quintet dă concert, de la ora 20:30, în Clubul Ţăranului.

* Inna, susţine un concert alături de trupa sa, de la ora 22:30, în Hard Rock Café, având-o ca invitată pe interpreta Roxen.

* O nouă Serată Machedonească are loc în Berăria H, în cadrul căreia cântă, de la ora 23:30, formaţia Pindu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.