VIDEO: Meda Andrei (meteorolog) – „Nu sunt semnale că până în jurul lui 10 decembrie vom avea manifestări de iarnă”!

Sursa foto: Cosmin Boroiu

Cum va fi vremea, indiferent de vremuri, le-a spus matinalilor Marius și Alex meteorologul Meda Andrei. Zăpada, temperaturile crescute și multe alte informații meteo au fost subiectul zilei în #BeFM #DeDimineață.

Sursa foto: Cosmin Boroiu

Meda Andrei a început cu sfatul cel mai important: „Indiferent de vremea de afară, recomand să montăm cauciucurile de iarnă. Se apropie iarna de la o săptămână la alta, prin urmare fiind în sezon, trebuie să le montăm.”

Meteorologul punctează: „Pentru următoarele 4 săptămâni, în zonele mai joase de relief, nu se estimează că va fi o ninsoare. La munte am tot avut zăpadă. Ninsoarea la munte nu e o noutate. Prognozele nu pot fi 100%. Noi lucrăm cu atmosfera care este haotică. Sunt mulți parametrii și e greu să estimezi exact, mai ales când o faci pe termen mai lung. Fiecare aparat de măsură are o eroare de măsură. Plus că nu avem stații chiar în orice cotlon. Pe Marea Neagră, de exemplu, nu avem stații meteorologice.”

Dacă vrei să afli care sunt factorii care stau la baza prognozei, de ce nu recomandă decembrie pentru ski, care este data după care e bine de mers la ski la noi în țară, ce valori istorie au fost în România, vezi VIDEO.

„În ultimii 5-6 ani parcă e un tipar prin care, pe la sfârșitul lui octombrie, începutul de noiembrie, avem temperaturi foarte ridicate; vine o săptămână cu răcire, apoi iar cald. Decembrie e o lună mai liniștită. Toate studiile confirmă faptul că se modifică oarecum clima. Încălzirea globală nu o putem contesta. Cert este că ne încălzim. Iar efectele se resimt. Putem să punem un tipar și verii: iunie e cu semn de întrebare dacă mergi la mare, de la 15 iulie început de august poți să mizezi pe o vreme mai caldă și cu mai puține ploi. Și în noiembrie putem să avem 30 de grade în România. Puține manifestări de vreme pot fi încadrate ca neconforme pentru țara noastră. Toate aceste semnale ne duc cu gândul că putem să ne așteptăm în continuare la modificări ale vremii, dar frecvența și intensitatea de acum ne confirmă că încălzirea globală ne va aduce fenomene extreme,” explică Meda Andrei.

Sursa foto: Cosmin Boroiu

Meteorologul adaugă: „A spune în octombrie dacă va ninge la București este greu. Până în decembrie o să rămânem cu temperaturi peste ceea ce ar trebui să avem, dar diferența față de normal va fi și mai mică. Or să mai pătrundă din când în când mase mai reci din Nordul continentului. Nu sunt semnale că până în jurul lui 10 decembrie vom avea manifestări de iarnă. Vremea va fi caldă cu intervale de ploaie.”

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.