Cinema, evenimente din Bucureşti de astăzi, 11 noiembrie

CINEMA

* Programul de astăzi al Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea.

˟ La Cinema Gloria, sală a Teatrului Metropolis, rulează două filme:

– de la ora 10:00, „Căpitanul Bimse”, producţie daneză regizată de Kirsten Skytte şi Thomas Borch Nielsen recomandată copiilor de grădiniţă şi din clasele I-II ce spune povestea fetei Anna de 7 ani, care porneşte într-o misiune de salvare magică a păpuşii sale Sophie, uitată la casa de vacanţă a familiei, cu ajutorul unui mic avion galben, împreună cu echipajul de la bord Căpitanul Bimse şi co-pilotul Goggeletten;

– de la ora 19:00, drama – premiată la Berlinale, la Tokyo şi în Hong Kong – „Primul rămas-bun” de Lina Wang, pentru elevii claselor IV-VIII, ce are ca personaj principal, pe Isa, care, atunci când nu se află la şcoală sau nu lucrează la ferma familiei, îşi petrece zilele libere cu prietenii, până când lumea exterioară îl forţează să îşi ia rămas bun de la mama sa, de la cel mai bun prieten, până şi de la micuţul miel de care cei doi băieţi aveau grijă încă de când s-a născut.

˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate alte două filme:

– de la ora 10:00, „Lotte şi dragonii rătăciţi”, coproducţie Estonia – Letonia regizată de Janno Poldma şi Heiki Ernits, recomandată copiilor de grădiniţă şi din clasele I-II, ce are ca personaj titular o căţeluşă plină de viaţă, care, împreună cu sora sa Roosi, ajută pe cercetătorii Karl Ratonul şi Viktor Peştele să înregistreze cântecul celei mai vechi specii de animale, legendarii dragoni scuipători de flăcări pentru a câştiga o competiţie de cântece folclorice în Gadgetville;

– de la ora 19:00, în cadrul retrospectivei Marvel, SF-ul de acţiune „The Avengers / Răzbunătorii”, regizat în 2012 de Joss Whedon ce aduce încă o dată pe marile ecrane pe supereroii din benzile desenate, pe toţi în aceeaşi producţie, Iron Man, Hulk, Captain America, Thor, Hawkeye şi Black Widow formând „echipa de şoc”, după ce sunt convinşi de Nick Fury (Samuel L. Jackson) şi de Agentul Culson să îşi unească forţele în lupta cu periculosul şi puternicul lor duşman, Loki, care tocmai câştigase accesul la Cubul Cosmic, cu puterile sale nelimitate.

˟ Secţiunea KINOdiseea Youth se încheie cu proiecţia, de la ora 19:00, la Teatrul Apollo 111 din Palatul Universul (str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25), a dramei „Giant Little Ones” realizată de Keith Behrmann ca o poveste emoţionantă şi intimă despre maturizare, prietenie, descoperirea de sine şi forţa dragostei fără etichete.

 

* De ieri a început Săptămâna Filmului Maghiar, ajunsă la cea de-a 13-a ediţie. Astăzi, pe lângă vernisajul expoziţiei „Lucrurile care nu se văd” ce are loc de la ora 14:00 Institutul Balassi, Cinema Muzeul Ţăranului găzduieşte, de la ora 19:00, deschiderea oficială a evenimentului, în cadrul căreia este proiectată satira „A tanú / Martorul”, realizată în 1969 de Bacsó Péter, care prin genialitatea scenariului şi protagoniştilor face ca absurdul dictaturii să devină real. Filmul a fost interzis imediat după realizare şi ferecat timp de zece ani, fiind scos ilegal din Ungaria în 1979 pentru a participa la Festivalul Filmelor Interzise, unde a obţinut un succes răsunător.

 

* Actriţa Alina Şerban aniversează un deceniu de carieră, de la ora 19:00, la CinemaPro, prilej cu care îşi face şi debutul în regie cu scurtmetrajul „Bilet de iertare”, ce urmăreşte povestea unui rob în perioada sclaviei romilor în Ţările Române, film prezentat în varianta First Cut şi urmat de o proiecţie specială cu drama „Seule a mon mariage / Singură la nunta mea”, realizată de Marta Bergman, debutul Alinei Şerban ca protagonistă într-un lungmetraj. Acesta a avut premiera internaţională la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion). Pentru acest rol, Alina Şerban a fost distinsă cu premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé.

 

* One World Romania vă invită la penultima întâlnire din acest sezon din cadrul proiectului Memoria arhivelor, ce începe de la ora 19:00, în Sala albastră a UNATC „I.L.Caragiale”. Cineastul Radu Jude prezintă documentarul de propagandă „Războiul nostru sfânt”, realizat în 1942 de Ion Cantacuzino. Proiecţia este urmată de un dialog la care participă şi istoricul Adrian Cioflâncă.

 

* Programul Cinemateca Docuart continuă în Spaţiu Docuart (Calea Giuleşti, nr.14, etaj 4 – ISAF) cu proiecţia, de la ora 19:30, a filmului „Creativ” în care regizoarea Ioana Grigore prezintă povestea grupului muzical de jazz de avangardă fondat de pianistul Harry Tavitian. Proiecţia este urmată de o sesiune de Q&A cu Ioana Grigore şi Cristian Georgescu, monteur.

 

* La Centrul Ceh, programul Documentary Mondays vă propune, de la ora 20:00, filmul „Citizen Václav Havel Goes on Vacation”, în care regizorii Jan şi Adam Novák recreează o călătorie în Cehoslovacia, pe care viitorul său preşedinte, a întreprins-o în 1985, când era încă cel mai important disident al ţării. În decurs de o săptămână, el a ajuns de două ori în puşcărie pentru 48 de ore de detenţie preventivă şi a fost urmărit de peste 300 de poliţişti îmbrăcaţi în civili, care i-ar fi arătat calea corectă ori de câte ori s-ar fi pierdut. În contrast cu ştirile televiziunii cehoslovace din perioada respectivă că recolta ar fi fost îmbelşugată, poveştile lui Havel şi ale gazdelor sale disidente arată că poţi trăi o viaţă bună chiar şi sub presiunea cumplită a unui sistem totalitar.

 

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:30 are loc o proiecţie specială cu premiera „Cărturan”, dramă realizată de Liviu Săndulescu, cu Teodor Corban în rolul titular, cel al unui bărbat de 60 de ani a cărui viaţă este dată peste cap atunci când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Proiecţia este urmată de o discuţie la care participă regizorul, producătoarea Anca Puiu, precum şi actriţele Iulia Lumânare şi Cristina Flutur.

 

* De astăzi până pe 17 noiembrie se desfăşoară cea de-a treia ediţie a GreenTech Film Festival, platformă de educaţie ce promovează stilul de viaţă sustenabil, grija faţă de mediu şi tehnologiile verzi existente, prin filme documentare, dezbateri, ateliere şi expoziţii. Ediţia din acest an se desfăşoară cu sprijinul ambasadelor ţărilor nordice – Suedia, Norvegia şi Finlanda – lideri europeni în materie de inovaţie, implementare de politici privind sustenabilitatea, susţinerea şi finanţarea programelor care promovează tehnologiile inovatoare pentru combaterea schimbărilor climatice. Festivalul debutează însă nu cu proiecţii de filme, ci cu expoziţia dedicată publicului larg „Zoo DEE – grădina deşeurilor de echipamente electrice şi electronice” şi cu jocul interactiv dedicat copiilor „Climate Change Monopoly”, ambele fiind găzduite de zona Main Square din ParkLake Shopping Center.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.