VIDEO: Alegeri prezidențiale în țara lui Dracula!

Sursa foto: Mihaela Ionita

România a votat, duminică, în primul tur, viitorul locatar de la Cotroceni.

Candidați dintre cei mai diverși, 14 la număr, cu idei și lozinci dintre cele mai…colorate. Politic!

Avem și primele rezultate și, cel mai probabil, așa vor rămâne: Klaus Iohannis învingător, Viorica Dăncilă pe locul doi și Noul Dan Barna pe ultimul loc al podiumului.

Suntem la 30 de ani de la revoluție, iar politica românească pare că vrea, măcar vrea, să ia altă direcție.

Specialiștii spun că votul era previzibil. Unul dintre ei, sociologul Vladimir Ionas, explică: “Au fost cele mai previzibile alegeri din ultimii 30 de ani. Inclusiv în sondajele preelectorale dădeau această ierarhie, cu domnul Dan Barna pe locul 3, cu o pierdere masivă. Prezența pe care am preconizat-o, cu 2 zile înainte, pentru secțiile din țară, a fost de 48%, iată că s-a încheiat la 47,7%.”

Tot specialiștii spun că există nuclee. Fiecare dintre noi își canalizează, în permanentă, votul.

“Sunt oameni care votează, nucleul, partidul, indiferent de numele candidatului. Asta este avantajul PSD-ului. Din păcate, USR nu a reușit acest lucru.”

România a fost susținută, în special, anul acesta de diaspora. Și acolo așteptările au fost foarte mari.

“În diaspora, toată lumea se aștepta că domnul Barna să ia mai multe voturi decât doamna Dăncilă și, cu toate aceastea, domnul Iohannis a luat mai mult de jumătate din voturi. Este o diferența uriașă mai ales că domnul Barna toată campania și-a petrecut-o în diferite țări.”

PSD pierde Moldova, ne raportăm tot la 18 milioane de alegători deși, spune Ionas, nu mai suntem atâția.

PSD intră în turul doi dar este nevoie de alte mesaje. Au de recuperat dar depinde ei dacă o vor face.

Și pentru că istoria și legenda își au locul și în viața actuală, românii au votat în țara lui Dracula!

A fost Dracula cu adevărat genial? Dacă da, care Dracula, cartea sau personajul construit cu o meticulozitate de artizan? A fost Bram Stoker vizionar sau au dat norocul și inspirația peste el și atunci s-a grăbit să umple un gol în literatură gotică victoriană?

Asociația Ivan Patzaichin  – Mila 23 și Editura Vellant pregătesc o nouă traducere a romanului Dracula, de Bram Stoker.

În așteptarea acesteia, lansează o dezbatere privind influență asupra imaginii României a acestui personaj și a mitologiei create în urma lui.

Proiectul „Dracula – Geneza și influențe” își propune să răspundă la întrebarea „Este plasarea castelului lui Dracula în Transilvania o oportunitate sau un blestem pentru România de azi?”

“Dracula există, îl avem, să vedem ce facem cu el”, spune Teodor Frolu de la DC Communication. “Ce încercăm noi este de a ne uită la Dracula că la un dat care există și pe care îl putem folosi inteligent. Poate fi un câștig dacă știi să-l folosești”

De unde a plecat ideea?

“De la un diplomat: Dan Costinas. El vrea să traducă, acum, cartea după ediția princeps”, spune Alina Jantea. Noutatea este că „vom intră în procesul de scriere a cărții: felul în care s-a documentat Bram Stocker, pentru că el nu a fost niciodată în Transilvania. Și, ciudat voia să plaseze castelul lui Dracula în Austria.”

“Ne uităm la Dracula ca la un brand și trebuie pus la locul lui și reactualizat. Este un cadou primit, nu este al nostru și trebuie valorificat, în ziua de azi.”, spune Teodor Frolu.

Și trebuie să punem la punct și asocierea cu Vlad Țepeș.

Alina Jantea explică faptul că „Bram Stoker s-a inspirat din Vlad Țepeș, din viața familiei lui. Este un moment în carte când contele Dracula povestește despre strămoșii lui, așa înțelege cititorul, și povestea despre războaiele pe care el le-a dus.”

Vlad Țepeș nu este Dracula. Asta trebuie să înțelegem.

“Dacă eram în altă perioada, era un personaj de benzi desenate”, punctează Frolu.

Mai citim o dată cartea, îl punem pe primul loc doar turistic și asta ne pune în concordanță cu istoria adevărată.

“Este Dracula o oportunitate sau un blestem”, se întreabă Alina Jantea.

Două subiecte, două lumi, dar în aceeași țară, au fost discutate, astăzi, În Comunitate de sociologul Vladimir Ionas și de Alina Jantea și Teodor Frolu de la DC Communication.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.