11 noiembrie – Ziua Veteranilor!

Sursa foto: www.mapn.ro

Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate luni, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase. Activități similare vor avea loc și la mormintele și monumentele închinate sacrificiului și eroismului militarilor români căzuți în teatrele de operații.

În Capitală, de la ora 10:50, la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României din Parcul Tineretului va avea loc o ceremonie militară și religioasă și vor fi depuse coroane de flori.

La ora 11:00, în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare vor fi trase clopotele în memoria eroilor căzuți în acțiuni militare.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei, intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan.

În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 190 au fost răniți.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.