Alexandru Burghiu (RADET): Nu se va întrerupe furnizarea agentului termic și furnizorii noștri își vor primi banii!

Foto: Mircea Apostolescu

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat, astăzi, pentru București FM că, dincolo de orice problemă economică, financiară sau juridică, sistemul de termoficare va continua să funcționeze, nu se va întrerupe furnizarea agentului termic către populație, iar furnizorii regiei de termoficare bucureștene își vor primi banii.

„Nici un Guvern și nici Primăria Capitalei nu își pot permite să lase în frig 1,6 milioane de oameni”, a spus Burghiu.

În privința furnizorilor RADET, aceștia își vor primi banii, chiar dacă, luni, judecătorul sindic ar pronunța falimentul regiei de termoficare. Nu există alți furnizori pentru materiale atât de specifice. Așa că, și după eventualul faliment al RADET, relațiile comerciale vor trebui continuate cu aceeași parteneri, apreciază șeful de la RADET.

„Nici un om care a livrat o marfă și așteaptă banii nu va fi fericit, când un ministru al Energiei iese și spune că, luni, intrați în faliment. Ce trebuie să știe este că nu vor fi dificultăți în plata acestor facturi și că oamenii își vor primi banii. Vorbim, aici, despre o relație contractuală cu RADET, dar, după așa-zisul faliment, va trebui să continuăm. Nu există alți furnizori pentru materiale atât de specifice și tot cu dumnealor va trebui să dăm ochii. Și nu cred că un partener, câtă vreme te-ai purtat într-un mod ( … necorespunzător n.r.), îți va răspunde afirmativ, atunci când vei avea din nou nevoie de el„, a declarat Burghiu pentru București FM.

Administratorul special al RADET lansează un apel către întreaga clasă politică de a lăsa regia de termoficare bucureșteană în afara luptelor politice.

„Doresc să fac un apel, în numele a trei mii de angajați pe care îi reprezint, în calitatea de administrator special, un apel către întreaga clasă politică. O să îi rog respectuos să lase RADET-ul în afara acestei bătălii, pentru că, din cauza unora ca dumnealor, RADET-ul este acum unde este”, a declarat Burghiu pentru București FM.

Șeful regiei de termoficare bucureștene spune că, din cauza dezinteresului manifestat de către clasa politică față de termoficarea Bucureștiului, din cauza salariilor mici și a condițiilor foarte grele de muncă, personalul RADET s-a diminuat, din 1990 până în primăvara acestui an, de la 7000 până la sub 3000 de angajați. O cifră complet insuficientă, având în vedere dimensiunile și vechimea sistemului de termoficare.

Numai cu eforturi supraomenești și cu ajutorul autorităților locale, au fost atrași 100 de noi angajați și personalul este în creștere, a explicat Burghiu.

Pe de altă parte, sistemul de termoficare bucureștean era proiectat pentru a funcționa cu șase Electrocentrale (CET) mari. În prezent, tot prin grija clasei politice, termoficarea Bucureștiului funcționează cu numai două CET-uri.

Sistările furnizării agentului termic din aceste zile au ca scop lucrări de modernizare a sistemului de termoficare dar efectul acestor lucrări este mult amplificat de dezechilibrarea sistemului în ceea ce privește capacitățile de producție a energiei termice, de lipsa CET-urilor, susține șeful RADET.

„Spre exemplu, cartierul Aviației ar fi putut fi foarte ușor alimentat din CET Pipera. Cum acesta nu mai există, trebuie să aducem agentul termic tocmai din CET Sud, pe un traseu de peste 12 km”, explică Burghiu.

RADET ar putea intra luni în faliment, iar Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită pentru această situație, a afirmat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ieri, la preluarea mandatului.

„Mâine vom avea o întâlnire pe această temă și eu vrea ca Primăria să fie foarte conștientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET. ELCEN este pregătită să livreze energie termică, însă trebuie ca Primăria să fie pregătită, să găsim soluția cine să cumpere acel agent termic, Primăria direct… Primăria să se asigure că toate subvenția către ELCEN este plătită. (…) Sper să nu se ajungă la falimentul RADET, însă Primăria trebuie să fie pregătită și pentru această eventualitate”, a adăugat Popescu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.