Cinema, evenimente din Bucureşti de astăzi, 6 noiembrie

* De astăzi până vineri 8 noiembrie, Cinemateca Eforie găzduieşte Festivalul filmului japonez cu intrare liberă. Prima proiecţie, ce are loc deseară, de la ora 18:00, vă propune  drama „Iubirea ei e clocotitoare”, realizată în 2016 de Ryôta Nakano, cu: Rie Miyazawa, Hana Sugisaki, Aoi Itô, ce spune povestea unei mame care descoperă că are cancer în faza terminală şi mai are doar câteva luni în care să ducă la bun sfârşit toate sarcinile familiale neîmplinite.

 

* În perioada 6 – 10 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu şi ArCub, se desfăşoară cea de-a VI-a ediţie a UrbanEye Film Festival. Cum influenţează natura mediul construit? Cum transformă oamenii natura şi peisajul? Cum trăiesc oamenii în condiţii extreme şi cum aducem natura în mediile urbane? Sunt câteva din întrebările ridicate prin filmele documentare şi evenimentele conexe din cadrul festivalului. Primele 2 proiecţii au loc deseară la Cinema Elvira Popescu şi vă propun:

– de la ora 19:00, „The Human Shelter”, un film danez existenţial despre cum construim şi articulăm poveşti despre căminele noastre, realizat de Boris Benjamin Bertram care explorează modalităţile prin care oamenii îşi construiesc locuinţele: într-o tabără de refugiaţi lângă Mosul, într-un oraş dărăpănat dintr-o lagună în Lagos sau în şase metri pătraţi în Tokyo, de către populaţia Sami de la cercul arctic sau de către NASA în Hawaii, unde a construit un habitat care să semene cu mediul de pe Marte;

– de la ora 21:00, scurtmetrajul „60 de elefanţi. Episoadele unei teorii” în care regizorii Michael Klein şi Sasha Pirker prezintă ideile şi lucrările lui Yona Friedman, arhitectul şi umanistul francez în vârstă de 95 de ani, care a primit premiul Friedrich Kiesler în 2018; urmat de „City Dreamers” un lungmetraj nord american de Joseph Hillel despre mediul urban în continuă schimbare şi despre patru femei arhitect care lucrează, observă şi gândesc de peste 70 de ani despre transformările care modelează oraşele de astăzi şi de mâine.

 

* Tot de astăzi începe şi cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF), ce continuă să exploreze şi să promoveze experimentele inovatoare, printr-o amplă selecţie de filme prezentate în premieră în România. Printre filmele propuse se numără şi cele 11 scurtmetraje premiate la Cannes, Berlinale, Locarno, Rotterdam, Sarajevo, Tampere şi Clermont-Ferrand, care vor depăşi aşteptările publicului, testând conexiunile personale cu locurile, oamenii şi evenimentele care ne-au marcat evoluţia. O invitaţie deschisă la reflecţie, dezbatere şi dialog, BIEFF se desfăşoară până Duminică 10 noiembrie la Cinema Muzeul Ţăranului, Institutul Cervantes, Cinema Union, POINT şi CinemaPRO, sală unde deseară, de la ora 20:00 are loc Gala de deschidere ce cuprinde proiecţia, în premieră în România, a dramei „About Endlessness”, realizată anul acesta de Roy Andersson şi distinsă cu mai multe premii, printre care se numără Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia. Deopotrivă odă şi lamentaţie, „About Endlessness” e un caleidoscop al eternului uman, o poveste infinită despre vulnerabilitatea existenţei, o reflecţie asupra vieţii în toată frumuseţea şi cruzimea sub care se poate înfăţişa, oscilând între splendid şi banal.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.