Campanie de prevenție a diabetului zaharat în școlile gimnaziale

Foto: Tesa Robbins/Pixabay

Aflată la a doua ediție, Caravana educațională „Acces la sanatate, acces la viata” va ajunge în acest an în 10 școli gimnaziale din judetul Teleorman. Elevii și profesorii, alături de părinți, vor beneficia de un program educațional implementat de Asociația „Da, și eu pot să lupt cu diabetul!”. Programul constă  în expuneri teoretice și proiecții de filmulețe educative pe tema diabetului zaharat, susținute de medicii clinicii Smart Nutrition și un dialog interactiv cu participanții – profesori, elevi și părinți – pe tema unui stil de viață sănătos în care sportul și mișcarea în aer liber au un rol determinant.

Pe parcursul expunerilor participanții vor putea primi informații utile despre simptomele, cauzele și remediile diabetului tip 1 si 2. Totodată, cei care suferă deja de diabet tip 1 și diabet tip 2 vor primi din partea medicilor implicați în Caravana educațională informații despre tehnologiile medicale nou apărute în monitorizarea glicemiei și mai ales despre stilul de viață sănătos pe care ar trebui sa-l aibă, pentru a-și ține afecțiunea sub control. Participanții vor beneficia de asemenea de sfaturile unei persoane cu diabet, Gabriela Airinei care în 2017 a făcut „Turul Romaniei pe bicicletă – Da, si eu pot”, fiind prima persoana cu diabet tip 1 care a realizat aceasta performanță.

Campania își dorește de asemenea să aducă în atenția părinților și a factorilor de decizie locali problematica afecțiunilor din sfera diabetului, să ofere informații despre cum se pot recunoaște semnele diabetului la copii, ce măsuri de prevenție se pot lua în cazul unui eventual diagnostic de tip 2 si mai ales cum putem avea un stil de viață sănătos la școală dar și acasă.

Cu ajutorul medicilor și asistenților clinicii Smart Nutrition, prezenți în caravana „Acces la sanatate, acces la viata”, se vor putea efectua pe baza de acord scris testări de glicemie iar elevii vor fi incurajați să interacționeze, să pună întrebări celor avizați (medici, asistenți) și, bineințeles, persoanelor aflate in caravana.
Participanții vor primi pliante de informare, cei mai activi dintre elevi vor fi premiați cu mici premii surpriză, iar comunitățile incluse în caravană vor primi glucometere care vor intra în dotarea Dispensarelor școlare sau Dispensarelor de comună / Medici familie.

Întreg proiectul va oferi elevilor și profesorilor posibilitatea de a intelege cat de important este să te mentii sanatos si chiar dacă ai o problemă de sănătate, să lupți pentru tine, pentru a avea o viață cât mai apropiată de normal.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.