Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 4 noiembrie

CINEMA

* De astăzi până miercuri 6 noiembrie la Cinema Muzeul Ţăranului se desfăşoară Zilele Filmului Ucrainean organizate de Ambasada Ucrainei în România. Deseară, de la ora 18:00, are loc ceremonia de deschidere, urmată, de la ora 20:00, de proiecţia dramei „Interzis”, în regia lui Roman Brovko, ce prezintă povestea adevărată a unui poet rebel, o poveste despre iubire şi trădare desfăşurată în anul 1965, când tânărul poet Vasil Stus, interpretat de Dmytro Iaroshenko, nu poate tolera situaţia ucrainenilor, lipsiţi de drepturi în Uniunea Sovietică, şi sfidează sistemul totalitar, vorbind făţiş despre lucrurile pe care milioane de oameni le trec sub tăcere. În ciuda presiunii şi ameninţărilor constante, Stus nu încetează să lupte nici măcar când e în exil.

* Programul Cinemateca Docuart continuă în Spaţiu Docuart (Calea Giuleşti, nr.14, etaj 4 – ISAF) cu proiecţia, de la ora 19:30, a filmului „Procesul”, ce urmăreşte pe Mihai Moldoveanu, fost ofiţer al armatei române condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. În iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Filmul se concentrează pe rejudecarea dosarului şi consecinţele noii sentinţe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat şi controversat. Proiecţia este urmată de o discuţie cu realizatorii acestui documentar, Ileana Bîrsan şi Claudiu Mitcu.

* La Centrul Ceh, programul Documentary Mondays vă propune, de la ora 20:00, filmul „King Skate”, în care regizorul Šimon Šafránek prezintă figurile emblematice din lumea skateboarding-ului ceh, aflate în căutarea libertăţii în timpul perioadei comuniste, rememorând anii ‘70 şi ‘80, în timpul cărora acei tineri îşi construiseră propria lume eliberată de socialism, cu petreceri, adrenalină, plăci de skateboard şi rampe dyi, competiţii în toată regula şi tot ce era interzis de sistem.

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:00 are loc încă o proiecţie în avanpremieră cu thriller-ul comic şi dramatic „Parazit”, câştigător al premiului Palme d’Or de anul acesta la Cannes, realizat de coreeanul Bong Joon-Ho despre două familii şi două lumi total opuse ale căror întâlniri duc la situaţii incontrolabile.

 

MUZICĂ

* Palatul Naţional al Copiilor găzduieşte, de la ora 18:00, ediţia a IV-a a Galei „Magazin folcloric” ce include şi un recital al Paulei Seling. Printre invitaţi se află tinerii interpreţi de muzică populară: Beatrice Băndoiu, Gabriel Dumitru, Ana Maria Pătrăşcioiu, Nicu Mâţă, Oana Bozga, Ciprian Pop, Oana Tomoiagă şi Raluca Radu, acompaniaţi de orchestra Ansamblului folcloric „Cununa Carpaţilor” al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” din Bucureşti. Participă şi copiii de la cercurile Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti: Meloritm, Trupa Dinamic, Ansamblul „Românaşul” şi Trupa AS.

* În Quantic Club, de la ora 19:00 începe un concert de Metal, la care iau parte formaţiile: Mr. Bison, King Solomon şi Halocraft.

* Expirat – Halele Carol îşi deschide uşile de la ora 20:00 pentru concertul în care trupa :umbra îşi lansează noul album în format EP intitulat „Incredibilul accident de-a fi cuminte”, o colecţie de poveşti muzicale scurte despre încercările omului normal în lumea în care timpul e grăbit şi toate sunt pe dos. În deschidere cântă Ana Coman.

* Riot V, una dintre legendele scenei heavy rock, vine în premieră în România şi susţine un concert în Clubul Fabrica, de la ora 20:00.

* Tot de la ora 20:00, în Control Club cântă formaţia Arac (Sofia Sarri – voce, Costin Chioreanu – chitară, efecte şi Adrian Tabăcaru – tobe, percuţie, temple bass, synth).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.