ONG-uri: 2800 de persoane vulnerabile nu vor mai beneficia de servicii sociale

Foto: Adriana Baciu

Mai multe ONG-uri cu activitate în zona protecției sociale reclamă faptul că au rămas fără finanțarea unor proiecte de care ar fi beneficiat mai multe categorii vulnerabile: vârstnici, copii, persoane cu dizabilități și victime ale violenței domestice.

Banii ar fi urmat să fie alocați de Primăria Municipiului București.

Mai exact, Primăria Capitalei, prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului București, a lansat o competiție pentru finanțarea nerambursabilă, de la bugetul Primăriei Capitalei, a proiectelor unor organizații non guvernamentale.

Cele 19 proiecte câștigătoare au fost anunțate în luna iulie. Pentru alocarea fondurilor către organizațiile non guvernamentale care urmau să implementeze proiectele era nevoie de votul Consiliului General.

ONG-urile spun însă că proiectul alocării finanțării nu a fost inclus pe ordinea de zi a Consiliului General, deși au trimis scrisori și au făcut mai multe solicitări de audiențe în acest sens.

În acest moment, proiectele nu mai pot fi implementate, spune Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Cele 19 proiecte trebuiau să fie finalizate până la jumătatea lunii decembrie.

DGASMB a precizat că motivul pentru care nu au fost semnate contractele de finanțare este pentru că „proiectele nu au fost incluse pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului General”.

ONG-urile spun că au cheltuit resurse importante pentru realizarea proiectelor.

Într-o scrisoare deschisă, organizațiile semnatare condamnă lipsa de seriozitate a Primăriei Capitalei:

„Având în vedere efortul organizațiilor non-guvernamentale de a participa la procesul de selecție, precum și programarea activităților în funcție de o finanțare promisă de o instituție publică, deci asumată a fi un finanțator serios, considerăm că lipsa de seriozitate a instituției este o sfidare la adresa întregului sector non guvernamental. Mai grav, retragerea finanțărilor pentru proiecte care ar fi oferit servicii sociale pentru persoane aflate în nevoie critică de sprijin face, în opinia noastră, din Primăria Municipiului București o instituție pentru care nevoile sociale ale comunității nu reprezintă o prioritate”.

Organizațiile semnatare sunt: ActiveWatch, Asociația Dexonline, Asociația MozaiQ, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Federația Organizațiilor Naționale pentru Servicii Sociale – FONSS.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.