Replica Electrocentrale București SA nu prea-i încălzește pe bucureșteni!

Astăzi, Electrocentrale București SA (ELCEN) a remis către București FM un așa-numit drept la replică. Acesta începe prin a reproșa faptul că deși ELCEN răspunde în termenul legal la solicitările de presă pe Legea 544 a liberului acces la informațiile de interes public, București FM s-ar fi grăbit să publice informații neadevărate, tendențioase.

ELCEN contestă, în primul rând faptul că datoria din acest an a RADET către producătorul de energie termică ar fi egală cu cea din aceeași perioadă a anului trecut.

În primul rând, această informație a fost oferită de către București FM în urma declarațiilor administratorului special al RADET, Alexandru Burghiu. Nu aveam motive să punem la îndoială declarațiile înaltului responsabil de la regia de termoficare bucureșteană, si sa presupunem că acesta ar minți public.

În plus, declarația domnului Burghiu se referea la datoriile scadente ale RADET către ELCEN, nu la toate datoriile, adică și la cele aflate în termen. Să fi „uitat”, oare, cei care au eleborat răspunsul ELCEN că, în timpul insolvenței, RADET beneficiază de un termen de plată a facturilor de 90 de zile ?!

Desigur, am fi putut solicita un punct de vedere al ELCEN cu privire la datoriile RADET. Dar, dacă acesta venea după o lună de zile, precum cel de astăzi, ar fi însemnat să acceptăm blocarea editorială din cauza lipsei răspunsului ELCEN.

În al doilea rând, poate mai important decât primul, Electrocentrale București SA nu a răspuns, nici până astăzi, cu adevărat întrebărilor București FM.

Astfel, ELCEN ne spune că 210 lei este costul mediu de producție al gigacaloriei. Însă, întrebarea București FM a fost cât costă producerea gigacaloriei pe centre de profit? Adică, specific, am întrebat cu ce costuri produce ELCEN gigacaloria la CET-Vest, singura electrocentrală modernizată, și care sunt costurile de producție la CET-Sud, care este nemodernizată, funcționând cu tehnologia din anii ’60?

De ce am dorit aceste costuri pe centre de profit? Deoarece, în costurile Electrocentrale București SA, după gazul natural, cea mai mare pondere o au costurile cu certificatele verzi. Ori, aceste certificate verzi trebuie plătite tocmai pentru că ELCEN produce energie electrică și termică cu tehnologie învechită, generând o poluare foarte mare a aerului.

Faptul că celebrele deja „CAF-uri” ale ELCEN poluează nu poate fi reproșat nici București FM, nici bucureștenilor care plătesc o gigacalorie produsă ineficient, cu o tehnologie „nouă” de 50 de ani.

Cu privire la investițiile pentru modernizarea CET-urilor, ELCEN ne spune că „nu a putut efectua investiții majore întrucât capacitatea financiară a companiei a fost puternic influențată de nerespectarea de către PMB a obligațiilor privind plata subvenției, precum și de creșterea datoriilor RADET față de ELCEN”.

Dar, apoi, tot ELCEN ne spune că modernizează niște arzătoare de la niște CAF-uri.

Oare a băga bani în arzătoarele unor cazane vechi, fără aport de energie electrică, deci de bonus de cogenerare și fără eliberare de cash, prin reducerea cheltuielilor cu certificatele de CO2, nu e ca și cum ai pune catalizator de 1000 de euro pe o Dacie 1300!?, oare asta inseamnă cu adevarat modernizare?

Am întrebat, de asemenea, care este necesarul și planul de investiții pentru modernizarea CET-urilor ELCEN? Adică, dacă, mâine, vine cineva, Primăria Capitalei sau Ministerul Energiei, și intreaba: de câți bani aveți nevoie, pentru a moderniza CET-urile și care sunt pașii? există un răspuns gata pregătit?! Sau calculele astea se fac asa spontan, cu creionul chimic pe un colt de ziar!?

Oricum, în 50 de ani, s-au făcut și două capacități noi de producție, la CET-Vest și, respectiv, CET-Grozăvești. Deci, trendul este încurajator …

Pe de altă parte, în răspunsul Electrocentrale București SA la întrebările București FM, se precizează că ANRE este autoritatea de reglementare care stabilește bonusul de cogenerare pe care îl încasează ELCEN.

București FM nu a susținut că bonusul respectiv ar fi stabilit de către ELCEN. Am întrebat care este valoarea acestui bonus de cogenerare, deoarece ELCEN încasează acești bani numai fiindcă ne vinde nouă, bucureștenilor, produsul secundar din procesul de producție al energiei electrice, energia termică. Dacă, de mâine, Primăria Capitalei, prin RADET, ar cumpăra energie termică din altă parte sau ar produce-o, Electrocentrale București SA ar trebui să vândă numai energie electrică și ar rămâne fără bonus de cogenerare.

Așa cum spuneam și în articolul contestat de către ELCEN, „RADET se însănătoșește, ELCEN se ascunde ?!”, informațiile solicitate de către București FM sunt de interes public și ele ar trebui să se găsească pe biroul managerului de la ELCEN.

În schimb, răspunsul Electrocentrale București SA este foarte amănunțit atunci când vine vorba despre datoriile RADET, care ar fi crescut cu 82 de milioane de lei față de cele de anul trecut.

Putem presupune in continuare că cei care au elaborat răspunsul Electrocentrale București SA fie nu au știut, fie nu au dorit să le spună clar bucureștenilor câți bani și pentru ce îi plătesc!?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.