Oamenii de ştiinţă au descoperit un mecanism care încetineşte îmbătrânirea

Foto: Steve Buissinne / Pixabay

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Pasteur din Paris au descoperit un mecanism care întârzie îmbătrânirea, informează site-ul MedicalXpress.
În cadrul unui studiu, au fost examinate proprietăţile proteinei GDF11 conţinute în sânge. În experimentele cu şoareci, s-a constatat că aceasta poate imita efectul aportului scăzut de calorii, care previne bolile cardiovasculare, cancerul şi îmbunătăţeşte neurogeneza în creier.

Studii anterioare au arătat că transfuzia de la şoareci tineri la cei bătrâni întinereşte vasele de sânge din creier şi îmbunătăţeşte fluxul de sânge. GDF11 s-a dovedit deja crucială pentru neurogeneză şi refacerea vaselor de sânge din creier. Deoarece şoarecii care au fost injectaţi cu proteina în cauză au pierdut în greutate fără a-şi pierde pofta de mâncare, oamenii de ştiinţă au sugerat că pentru cele două efecte este responsabil acelaşi mecanism. S-a demonstrat că aportul de GDF11 şi un număr scăzut de calorii creşte nivelul hormonului adiponectină, legat de arderea grăsimilor. Acest lucru a confirmat că proteina poate fi utilizată ca agent terapeutic împotriva obezităţii şi bolilor neurodegenerative.

Este cunoscut faptul că înfometarea îmbunătăţeşte ocazional performanţele cognitive şi creşte durata de viaţă a unor specii. O micşorare cu 20-30% a aportului caloric, fără a reduce calitatea alimentelor, diminuează riscul multor boli.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.