Destinații de vacanță – Cascadele României

Pentru că avem o țară incredibil de frumoasă, trecem pe lista destinațiilor de vacanță, și locurile noastre.

București FM  îți prezintă o selecție a celor mai frumoase cascade din Romania.

Sunt creaţii impresionante ale naturii şi au această putere, de a te duce într-o lume de vis. Fluxurile de apă cizelează rocile schimbând continuu aspectul cascadelor.

Într-un top al celor mai frumoase cascade din lume, alcătuit de presa internațională, The World Geography, Cascada Bigăr din județul Caraș – Severin s-a clasat pe primul loc!

Aflată pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, este unică în lume pentru modul în care îşi revarsă apele, dar şi pentru faptul că este poziţionată pe linia Paralelei 45.

Cascada Bigăr este o ciupercă imensă de pământ, acoperită cu muşchi, peste care curge una dintre cele mai albastre ape. Totul creează un spectacol vizual de nedescris. Este formată de apele cristaline ale izbucului Bigăr, un afluent al Minișului. Cascada impresionează prin căderea sa de apă și prin depunerea de calcar peste apele Minișului.

Tot în județul Caraș Severin vei găsi Cascada Văioaga, un loc care te va duce cu gândul la insulele exotice. Este tot în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa și atrage turistii, ca un magnet.

În sudul Banatului avem Cascada Beuşniţa – emblema Parcului Naţional Cheile Nerei şi are, poate, cea mai spectaculoasă cădere de apă. Spectacolul unic al apei curgând peste valurile de muşchi verde crud, fac din această cascadă una dintre cele mai frumoase locuri din România.

Apele bogate în calcar pietrifică orice ramură, trunchi, frunză sau muşchi, transformându-le într-o rocă poroasă.

Cascada cu trepte de travertin are 15 metri înăltime, iar în zilele însorite, pare înconjurată de zeci de curcubee.

Cascada Cailor din județul Maramureș, este cea mai mare din România. Vei spune, poate, că este prea departe, însă, merită efortul.

Se află în partea de Nord-Est a Munţilor Borşa, în apropiere de staţiunea turistică Borşa, la o altitudine de 1300 de metri, iar căderea de apă este de 90 de metri. Apa curge dintr-un circ glaciar şi se scurge peste un abrupt numit Podul Cailor.

Poți ajuge la Cascada Cailor, pe jos, sau cu telescaunul din stațiunea Borșa.

Ajungem și la Cascada Bâlea. Cunoscută şi sub numele de Urlătoarea Bâlei, se află în zona Munţilor Făgăraş, între Vârfurile Moldoveanu şi Negoiu.

Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România. În drumul către cascadă, peisajul este superb. Accesul se face doar pe Transfăgărăşan, până în punctul cabana Bâlea Cascadă.

Cascada Urlătoarea este una dintre cele mai accesibile şi mai vizitate cascade din ţara noastră. S-a format la o altitudine de 1.100 de metri, pe pârâul Urlătoarea, la întâlnirea dintre drumurile care leagă stațiunea Buşteni şi Poiana Țapului de Valea Jepilor, Platoul Bucegi.

Cu o cădere de 15 m, crează un peisaj spectaculos pentru cei care ajung să o viziteze, mai ales în urma ploilor, când debitul este mai mare. Indiferent în ce perioada a anului vei ajunge, este o atracţie de neuitat.

Și Cascada Duruitoarea din județul Neamț este una dintre cele mai spectaculoase minunăţii ale României, fiind considerată monument al naturii, cu regim de arie protejată.

Situată în zona Masivului Ceahlău, s-a format pe pârâul Rupturii, care se varsă în Lacul Izvorul Muntelui.

Cascada Vânturătoarea, situată pe malul drept al Cernei, la 1.000 de metri altitudine este o destinație pentru cei curajoși. Urcușul durează aproximativ o oră, pe serpentine strânse. Apa are cădere liberă şi verticală, de la aproximativ 40 m.

Vizitează într-un weekend și Cascada 7 Scări. În Canionul 7 Scări, un loc cu un peisaj montan ce îţi taie respiraţia vei găsi o splendoare a naturii. Aici, apa curge printre stânci, în șapte trepte.

Dacă faci o excursie in Muntii Apuseni, Cascada Vârciorog te așteaptă să o admiri. În funcţie de perioada anului, debitul cascadei poate varia, dar căderea spectaculoasă de aproximativ 15 m asigură de fiecare dată un peisaj deosebit.

În județul Cluj, foarte aproape de satul Cornești – comuna Mihai Viteazul, vei găsi Cascada Ciucaș, cea mai frumoasă din Transilvania şi din ţară. Are o înălţime de aproximativ 5 metri. La baza ei se află un lac cu apă lină, foarte caldă.

Cascada Toplița din județul Harghita este singura cascadă cu ape termale din România și a doua din Europa. Este localizată în Munții Harghita, la marginea râului Mureș, într-una dintre zonele cele mai reci ale țării.

A fost declarată rezervație naturală și nu o poți rata, pentru că este vizibilă chiar și din tren, dacă circuli de la Miercurea-Ciuc spre Târgu Mureș.

Ajuns acolo vei simți căldura ce vine de la vaporii de apă, a cărei temperatură ajunge chiar și la 27 de grade. Aspectul deosebit al Cascadei de la Toplița se datorează, însă, culorilor schimbătoare, date de travertinul din straturile inferioare. Cascada este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

Una dintre caracteristicile unice este că apa cascadei îngheață foarte rar sau chiar deloc, păstrându-și temperatura caldă chiar și în mijlocul iernii.

În Toplița, pe lângă această cascadă minunată există alte două izvoare de apă termală, cunoscute ca Băile Urmanczy și Banffy. O cascadă cu apă termală mai găsești în Saturnia, Italia.

Și dacă preferi un loc mai aproape de București, Cascada Caraiman, din județul Prahova este locul potrivit.

Cel mai bine ar fi să o vizitezi la sfârșitul primăverii, atunci când toată zăpada lăsată în urma iernii si polile, vor cădea din plin.

Dacă ți-am stârnit interesul pentru ”a vâna” casacadele României, să știi că acestea sunt doar câteva dintre ele 🙂

Și mai află că specialiștii au decis: cascadele, indiferent de dimensiune sau popularitate, reușesc să ne deconecteze de la stresul cotidian și să ne încarce cu energie.

Nu uita: oriunde ai alege să mergi în vacanță, să rămâi cu amintiri de poveste. Trăiește și călătorește!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.