VIDEO Marina Constantinescu: Nu-mi propun anumite spectacole, invit la Bucureşti lucrurile semnificative sau normale dintr-o stagiune

Criticul de teatru Marina Constantinescu, director şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a fost invitata emisiunii Spectacol@ București.Ro.

Festivalul Naţional de Teatru s-a deschis vineri, cu vernisajul expoziţiei „Doina Levintza – experiment teatral”, în foaierul central al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, şi se va încheia pe 27 octombrie.

În cele zece zile, sunt programate  41 de spectacole, producţii din București și din țară, realizate în stagiunea 2018-2019, cărora li se adăugă patru spectacole străine,

Marina Constantinescu a mărturisit că nu este interesată de numărul spectacolelor sau repartizarea lor pe zone geografice:  ”Niciodată nu-mi propun anumite spectacole…invit la Bucureşti lucrurile semnificative sau normale dintr-o stagiune”. Oferta de spectacole înseamnă o imagine a ceea ce se întâmplă la acest moment, motiv pentru care a ales  spectacole representative din punct de vedere regizoral, actoricesc sau scenografic –  căutările unui regizor, întâlnirile cu trupele, raportul unei trupe cu un regizor.

Motto-ul acestui an este:  „Teatrul, clipa magică a Istoriei”.

Directoarea festivalului a vorbit la București FM despre câteva dintre evenimentele speciale ale acestei ediții, dedicată celor 30 de ani care au trecut de la Revoluţia din 1989, despre expozițiile unor mari artiști: Doina Levintza, Paul Bortnovschi, Dragoş Galgoţiu, Cristian Peppino, despre întâlnirile cu George Banu și Silviu Purcărete, cu jurnaliștii de la Europa Liberă, dar și despre noua identitate vizuală a festivalului. Imaginea este o fotografie dintr-o expoziție dedicată spectacolului „MAY B”,  spectacol pe care îl vom vedea în Festivalul Naţional de Teatru.

***

Festivalul Naţional de Teatru a ajuns anul acesta la cea de-a 29-a ediţie.

Producătorii Festivalului Naţional de Teatru sunt: UNITER – Uniunea Teatrală din România, Centrul Cultural Expo Arte şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti,

FNT este un eveniment finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Capitalei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.