A început FNT 2019

Vernisajul expoziţiei ”Doina Levintza – Experiment teatral” a marcat deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Teatru, ediţia a XXIX-a, (vineri seara, în Foaierul de Marmură al Teatrului Naţional din Bucureşti,

„Nu întâmplător am vrut ca această deschidere să fie făcută (…) cu un vernisaj de expoziţie de scenografie. (…) Această scenografie arată miracolul în care Doina Levintza trăieşte şi ne ajută să existăm de multe zeci de ani. Este unul dintre însoţitorii excepţionali ai marilor artişti, regizori, scenografi, maşinişti, tehnicieni, este un om a cărui putere este practic inepuizabilă, iar tot ce vedeţi aici este o mare lecţie a geniului ei şi a generozităţii cu care ne bucură mereu”, a spus directorul şi selecţionerul unic al FNT, Marina Constantinescu.

Foaierul a prins viață și culoare datorită acestei artiste al cărei sprit tânăr ne fascinează de fiecare dată.

Cum s-a ajuns la această expoziție inedită:

”Din toate lucrurile pe care soţul meu ar fi vrut să le arunc, eu le-am adunat şi am făcut aceste costume, pentru că e şi o modă să reciclăm din materiale pe care le avem şi care nu trebuiesc aruncate. Au ieşit aceste lucruri care mi se pare că se pot duce mai departe, mai ales că teatrul nu mai are bani de costume”, a mărturisit Doina Levintza.

Expoziţia va rămâne deschisă în foaierele „Marmur㔺i „Tapiserii” ale TNB pe toată durata Festivalului Naţional de Teatru.

De la ora 20:00 la Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” a fost prezentat  spectacolul de dans „Ceea ce ziua datorează nopţii” de Hervé Koubi, produs de compania sa din Franţa.

Înantea reprezentației, Hervé Koubi a povestit spectatorilor despre semnificația special a acestui spectacol.

Doisprezece dansatori, cu extraordinare abilități acrobatice, au electrizat publicul din Sala Mare a TNB.

Sâmbătă, de la ora 11:00, în Sala Rotondă a Teatrului Naţional din Bucureşti  a fost vernisată expoziţia „Paul Bortnovski: arhitect, scenograf şi profesor”.

La Teatrul Odeon, de la ora 18:00, este programată o întâlnire cu regizorul Dragoș Galgoțiu și universul său, prin vernisajul expoziţiei „2 Camere cu nisip – spectacole, desene, obiecte, prieteni, Dragoş Galgoţiu”.

De la ora 12:30, în Sala Mare a HUB-ului FNT de la ARCUB a avut loc dezbaterea „Aici e Radio Europa Liberă” cu Neculai Constantin Munteanu şi Emil Hurezeanu.

De la ora 16:00, în Sala Arce de la ARCUB va începe conferinţa „După treizeci de ani. Teatru şi viaţă”, un dialog între Marina Constantinescu şi criticul de teatru George Banu.

Programul spectacolelor din acest weekend:

https://fnt.ro/2019/program/?_sfm_ziua_evenimentului=2

https://fnt.ro/2019/program/?_sfm_ziua_evenimentului=3

Credit foto și video: Bucuresti FM

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.