Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 17 octombrie

CINEMA

* Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care începe mâine, este prefaţată astăzi de evenimentul „România. 30 de ani mai târziu” ce are loc de la ora 18:30, la Cinema Union şi cuprinde proiecţia filmelor doumentare „De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” de Cornel Mihalache şi „Videograme dintr-o revoluţie” de Andrei Ujică şi Harun Farocki precum şi o discuţie la care, pe lângă aceşti cineaşti, participă: dramaturgul Matei Vişniec, arhitectul Dorin Ştefan şi Octavian Ursu, cetăţeanul german de origine română recent ales primar în oraşul german Görlitz.

* Festivalul Filmului Evreiesc are astăzi ultimele proiecţii la Cinema Muzeul Ţăranului, ce vă propun două documentare:

– de la ora 17:30, „93 Queen”, de Paula Eiselt, ce spune povestea unui grup de femei dârze din enclava hasidică Borough Park din Brooklyn, care nimicesc ideologia patriarhală din cadrul comunităţii lor ultra-religioase, creând primul serviciu de ambulanţă pe bază de voluntari din New York format doar din femei;

– de la ora 19:30, în cadrul galei de închidere ce include dansuri evreieşti cu formaţia Haverim şi un panel intitulat „Femei de Succes”, rulează şi „RBG”, film de Julie Cohen şi Betsy West ce explorează viaţa şi cariera doamnei Ruth Bader Ginsburg în vârstă de 85 de ani, Judecătoare a Curţii Supreme de Justiţie a Stelelor Unite care a dezvoltat o importantă moştenire legislativă, devenind, în acelaşi timp, un personaj neaşteptat al lumii mondene.

* La Cinemateca Eforie rulează:

– de la ora 17:00, în medalionul Boris Sciukin, 80 de ani de la moarte (7 octombrie), filmul biografic sovietic „Lenin în octombrie” regizat în 1937 de Mihail Romm, în care mai joacă Nikolai Ohlopkov, Vasili Vanin;

– de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar, drama romantică „Camille / Dama cu camelii”, „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas fiul regizată în 1936 de George Cukor, cu Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore, Elizabeth Allan.

MUZICĂ

* Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură vă invită la concertul de deschidere a Zilelor Culturii Ruse susţinut de Eduard Kunz (pian) şi Yuri Medianik (acordeon), de la ora 19:00, la Sala Radio, în foaierul căreia va fi deschisă expoziţia „Rusia – teritoriul  viitorului”.

* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, susţin, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert săptămânal sub bagheta dirijorului Alexander Walker, având în program doar capodopera lui Edward Elgar oratoriul „Visul lui Gerontius”. Solişti: tenorul Oliver Johnston – Gerontius, mezzosoprana Aura Twarowska – Îngerul şi basul Marius Boloş – Preotul.

* Tot de la ora 19:00, Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României găzduieşte concertul bucureştean din cadrul ultimului capitol al trilogiei de concerte „West meets East”, ce sărbătoreşte prima fuziune din istorie dintre muzica clasică occidentală şi cea indiană. Ultima serie de compoziţii ale lui Ravi Shankar pentru vioară şi instrumente indiene compuse pentru prietenul său, Yehudi Menuhin, toate prime audiţii în România, sunt interpretate de creativul, impetuosul şi virtuozul violonist francez Gilles Apap împreună cu trioul de muzicieni indieni Udhai Mazumdar (tabla) – discipol al lui Ravi Shankar, Rohan Dasgupta (sitar) şi Bhaskar Das (flaut).

* În cadrul programului Zilele Jazzului Maghiar de la Bucureşti organizat de Institutul Balassi la sala Teatrelli a creart (str. Lahovari nr. 7) de la ora 19:00 cântă Bohém Ragtime Jazz Band ce aduce aminte de începutul de secol trecut nu numai prin muzică, ci şi prin glume şi boemism, iar vechile şlagăre maghiare pe care le interpretează readuc atmosfera Budapestei din fericiţii ani de pace.

* La CinemaPRO, de la ora 19:00 începe concertul „Două lumi: Stelu Enache şi Ovidiu Lipan”, ce aduce pe aceeaşi scenă emoţia cântecului aromânilor macedoneni şi energia unui mit venit din lumea muzicii rock.

* În Control Club, trupa Urma dă un concert, de la ora 20:00, în seria BT Live.

* Tot de la ora 20:00 la Expirat – Halele Carol se deschid uşile pentru concertul în care Omu Gnom lansează un album personal şi cu mult tâlc.

* Alina Manole cântă, de la ora 20:00 în Quantic Club, alături de Raul Kusak, Adi Tetrade şi Sebastian Burneci sub spectrul „Lunii Pătrate”.

* Trupa COMA susţine un show Light de la ora 21:30 în Hard Rock Café.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.