Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu la adresa sănătății umane

Foto: MonikaP / Pixabay

Un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană arată că poluarea aerului este responsabilă pentru moartea prematură a sute de mii de cetăteni europeni.

2016 este cel mai recent an pentru care există date privind consecintele poluarii aerului în orasele europene.
Bilantul: 400 de mii de decese premature în fiecare an în UE si costuri suplimentare cu sănătatea în valoare de miliarde de euro.

Expertii spun că între timp nivelul de particule periculoase a mai scăzut însă reducerea nu este suficient de rapidă.
”Nu am atins încă standardele UE şi, desigur, suntem departe de a atinge standardele OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii – n.r.)”, a declarat autorul raportului, Alberto González Ortiz, expert AEM în calitatea aerului.

Un raport al Agentiei de Mediu relevă faptul că aproape fiecare oras este expus la niveluri de poluare ce depăsesc limitele prevăzute de legislatia europeană.

În luna iulie, Comisia Europeană, a solicitat Curţii Europene de Justiţie să ia măsuri împotriva Spaniei şi Bulgariei în privinţa calităţii slabe a aerului avertizând că aceste ţări nu îşi protejează cetăţenii în faţa poluării.

Pe lista statelor care au raportat în 2017 cel putin un caz în care nivelul de dioxid de azot, un gaz otrăvitor rezultat în urma funcţionării motoarelor maşinilor, depăsea concentratia medie anuală permisă se afla Franta, Belgia, Olanda, Spania, Germania si Marea Britanie.

Diminuarea numărului maşinilor este un factor important în reducerea poluării aerului în oraşe, în special a dioxidului de azot, a spus Ortiz. ”Atunci când luptăm împotriva poluării, luptăm şi împotriva schimbărilor climatice precum şi a zgomotului şi promovăm un comportament mai sănătos. E o situaţie în care toată lumea are de câştigat”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.