Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 15 octombrie

CINEMA

* Festivalul Filmului Evreiesc vă propune o singură proiecţie astăzi: de la ora 18:00, la Institutul Cervantes rulează filmul „El angel de Budapest / Îngerul Budapestei”, adaptare de Ángel Aranda Lamas după un roman de Diego Carcedo în regia lui Luis Oliveros ce spune povestea lui Ángel Sanz Briz, Ambasadorul Spaniei în Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a contribuit la salvarea a mii de evrei de la Holocaust. Le-a emis acte care îi protejau şi i-a cazat în adăposturi spaniole, aflate sub imunitate diplomatică, în timp ce guvernul maghiar persecuta şi deporta evrei către lagărele naziste ale morţii.

* La Cinemateca Eforie au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 17:00, în medalionul Sophia Loren, 85 de ani de la naştere (20 septembrie), „Omul din La Mancha”, comedie dramatică muzicală regizată în 1972 de Arthur Hiller, în care Peter O’Toole interpretează rolul titular;

– de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, „A Hard Day’s Night / Noaptea unei zile grele”, comedie britanică regizată în 1964 de Richard Lester ce-i are ca protagonişti pe membrii celebrei formaţii The Beatles: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr.

MUZICĂ

* Două recitaluri sunt programate, de la ora 19:00, la Ateneul Român.

– La Sala Mare, Cvartetul Arcadia (Ana Török – vioara I, Răsvan Dumitru – vioara a II-a,Traian Boală – violă, Zsolt Török – violoncel), avându-i ca invitaţi pe violonista Király Erzsébet şi violoncelistul Ştefan Cazacu, interpretează: Verklärte Nacht de Arnold Schönberg şi Sextetul pentru coarde nr. 1, în Si bemol de Johannes Brahms.

– La sala mică, în Stagiunea de marţi seara susţine un recital violonistul Dragoş Marian Ruşanu, acompaniat la pian de Clementina Ristea Ciucu, având în program: Partita nr. 3, în Mi major, pentru vioară solo de J.S. Bach; Sonata în Sol pentru pian şi vioară de W.A. Mozart; Dans ungar nr. 1 de J. Brahms; Nocturnă de G. Enescu; Zigeunerweisen op. 20 de Pablo de Sarasate şi Introducere şi Rondo capriccioso, op. 28 de C. Saint-Saëns.

* Trupa românească de synth-electro-pop Les Elephants Bizarres dă concert, de la ora 21:30, în Expirat – Halele Carol.

* Aşa cum a obişnuit publicul Alice Sonia-Michael susţine un performance extrem de personal, tot de la ora 21:30 în Control Club.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* De la ora 18:00, la Librăria Sophia are loc lansarea cărţii „Preotul ortodox în veacul XXI – schiţe pentru un portret”. Participă: Monica Şerbănescu, Teodor Baconschi, Răzvan Bucuroiu, Marius Vasileanu.

* Lansarea volumului „Cum i-am cunoscut”, cea de-a doua apariţie editorială a lui George Simion, reprezentant al mişcării politice „România Mare în Europa”, are loc, de la ora 19:00, la ArtHalle Gallery (Str. General Constantin Budişteanu nr. 10).

* Tot de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu începe o întâlnire cu Ana-Maria Caia, Adela Pârvu, Raluca Feher şi Şerban Georgescu, organizată împreună cu Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, despre cultura japoneză descrisă în două dintre cele mai noi apariţii editoriale: „Cum să trăieşti în stil japonez”, de Yutaka Yazawa, şi „Adio, lucruri! Noul minimalism japonez”, de Fumio Sasaki.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.