Actrița Tamara Buciuceanu-Botez a murit!

Sursa foto: Teatrul Metropolis/Facebook

Tamara Buciuceanu-Botez a încetat din viaţă, a anunţat Spitalul Elias, unde actriţa era internată de la începutul lunii octombrie.

Ea a fost internată după ce o boala cardiacă mai veche s-a agravat.

Una dintre ultimile sale apariții publice a fost în decembrie 2018, la Gala Metropolis 12, unde a fost sărbătorită, în avans, pentru cei 90 de ani de viață și 66 de la debutul artistic.

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929.

A fost studentă a  Institutului de Teatru ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi (1948-1951), dar în anul IV s-a transferat la Bucureşti, unde a absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu (1952).

Supranumită ‘Doamna comediei româneşti’, Tamara Buciuceanu-Botez a avut  o bogată activitate în teatrul dramatic şi în cel de operetă, dar şi  o impresionantă carieră pe micul și marele ecran și la teatrul la microfon.

A primit, de-a lungul carierei, peste 20 de premii:Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (4 aprilie 2002), premiul UNITER pentru întreaga activitate (5 aprilie 2004) şi Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITER (2011), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2012).

A fost distinsă cu titlul onorific de ”Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti” (14 aprilie 2004) şi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală (4 septembrie 2011).

La 23 iunie 2014, a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru „remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovada în promovarea artei teatrale”.

Chiar dacă ar fi să spunem doar:  ”Cuibul de viespi”, producţie a anului 1987, în regia lui Horea Popescu; spectacolul de la Teatrul Bulandra, regizat de Cătălina Buzoianu, ”Dimineața pierdută”, preluat și de TVR;  Chirița, cu cele 80 de reprezentații de pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, regia lui Alexandru Dabija, preluat și difuzat de TVR; impresionantul ”Mamouret”, în regia lui Dinu Cernescu, ultimul său rol pe scenă, tot la Bulandra,personaj pe care l-a jucat timp de aproape două decenii; sau seria ”Liceenii”, sunt titluri care au dezvăluit nenumăratele sale valențe artistice și au adus-o pentru totdeauna în sufletul publicului.

A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giuleşti (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ‘Makkar Dubrava’. De-a lungul celor 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă (9 ani), a Teatrului Bulandra (până la pensionare). A colaborat cu Teatrul  de Televiziune, cu Teatrul Naţional Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrele Naţionale din Bucureşti şi din Iaşi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.