Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 14 octombrie

CINEMA

* Festivalul Filmului Evreiesc continuă cu proiecţii la Cinema Muzeul Ţăranului.

– De la ora 17:30 rulează două documentare. Primul este producţia israeliană „Sfat Em (Limba Maternă)” de Shai Alexandroni, ce are ca protagoniste patru femei aflate în cea de-a şasea decadă a vieţii, dintre care trei sunt fiice de supravieţuitori ai Holocaustului, care povestesc despre relaţiile pline de încărcătură emoţională cu mamele lor, despre puterea relaţiilor familiale şi despre relaţia lor cu copiii. Al doilea este filmul canadian „Hollywoodism: Evrei, Filme şi Visul American”, realizat de Simcha Jacobovici şi Stuart Samuels după o carte de Neal Gabler, despre bărbaţii care au fondat Hollywood-ul şi despre imaginea Americii produsă de Hollywood, Visul American fiind descompus din punct de vedere literar.

– De la ora 20:30 vă puteţi amuza la comedia „Aventurile Rabinului Jacob”, realizată în 1973 de regizorul francez Gérard Oury, cu Louis de Funès, Miou-Miou şi Suzy Delair, ce prezintă povestea unui patron de fabrică francez bigot forţat să se deghizeze într-un faimos rabin pentru a scăpa de poliţie şi de un grup de asasini. Proiecţia este prefaţată  de un concert de muzică franceză susţinut de formaţia condusă de Călin Costache.

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:00 are loc o primă proiecţie dintr-o serie de 3, intitulată „Poveşti de viaţă rome. O altă perspectivă”. Deseară puteţi viziona filmul documentar „8 Avenue Lenine”, realizat de Anna Pitoun şi Valerie Mitteaux, care spune povestea Sălcuţei Filan, o femeie de etnie romă, care locuieşte într-o suburbie a Parisului împreună cu cei doi copii ai săi. După film urmează o discuţie cu realizatoarele filmului şi alţi invitaţi.

* Astăzi de deschide programul Cinemateca Docuart cu proiecţia documentarului lui Max T. Ciorbă „100 de movile”, de la ora 19:30, în Spaţiu Docuart (Calea Giuleşti, nr.14, etaj 4 – ISAF). Filmul vă propune o călătorie antropologică prin muzică, urmărind pe un muzician din Elveţia, care, în căutarea unui sunet şi ritm nou, îşi croieşte drum prin Republica Moldova şi România, în vizită la câţiva muzicieni care păstrează folclorul ca element cheie al muzicii lor.

MUZICĂ

* Institutul Balassi (Str. Gina Patrichi, nr. 8) vă invită la recitalul cameral susţinut, de la ora 19:00, de 3 tineri muzicieni lansaţi de Asociaţia Culturală Ecaterina Stan: violonista Daniela Tudor, violoncelistul Cornelius Zirbo şi pianista Miriam Draşovean. În program: Sonata Arpeggione pentru violoncel şi pian de Franz Schubert; Sonata pentru pian şi vioară, nr. 3 op. 108 de Johannes Brahms; Trio pentru vioară, violoncel şi pian, nr. 1 op. 8 de Dmitri Shostakovich; 6 dansuri româneşti de Bartók Béla şi Le Grand Tangou de Astor Piazzolla.

* Trupa Flesh Rodeo cântă din nou live, în întregime, albumul „Tellurium-128”, Expirat – Halele Carol, la 6 ani după lansarea debutului discografic. Concertul este deschis, de la ora 20:00, de Lasagna & Rochenrol, un duo electro-acustic format din Andreea Mărăndoiu – voce şi Silviu Ciocanelli – chitară, care a luat naştere la sfârşitul anului 2018, în Bucureşti.

* Tot de la ora 20:00, grupul norvegian Mathias Eick Quintet susţine un concert în premieră în Bucureşti, ce deschide cel de-al cincilea sezon Jazz Nouveau în Control Club, serie de concerte organizate în colaborare cu Twin Arts, ce îşi propune să aducă în atenţia publicului artişti locali şi internaţionali aflaţi din punct de vedere stilistic la confluenţa dintre jazz şi alte genuri muzicale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.